Začiatkom februára sa opäť stretnú na Slovensku v rámci podujatia Demobit Resonation 2018 najlepší tvorcovia digitálneho umenia. Medzi nimi aj výnimočná osobnosť, ktorá svojimi kóderskými schopnosťami vizuálne obohacuje svetové pódiá a intenzívne sa pohybuje v hudobnom priemysle – Matt Swoboda, alias Smash, spoluvytvoril softvér Notch, s pomocou ktorého produkuje ohromujúcu interaktívnu grafiku pre umelcov, živé vystúpenia a dokonca aj pre virtuálnu realitu.

Či už ste mali šancu sa dostať na koncert veľkej celebrity ako je Beyoncé, Ed Sheeran, Ellie Goulding, U2, Coldplay, alebo iné medzinárodné predstavenia ako Slnečný cirkus (Circus de Solei), okrem hudobného zážitku ste si určite odniesli aj nezabudnuteľné dojmy z vizuálnej šou. Veľkolepé projekcie, masívne svetlá, krásne skombinované farby, rýchlo sa meniace tvary dokonale zladené s hudbou a rytmom pretransformujú aj obyčajný koncert na nadpozemský výjazd do vesmíru audio-vizuálnej kreativity. Smashov prvý interaktívny softvér využívajúci real-time grafiku dokáže spracovať obsah počas niekoľkých sekúnd, čo predtým mohlo trvať aj niekoľko hodín.

Sila inovatívneho spôsobu spracovania spektrálne dramatického predstavenia vzišla z počítačovej subkultúry nazvanej demoscéna. Jej členovia, ktorí prostredníctvom demoscény tvoria, sú scéneri. Demoscéna – nezávislá komunita kóderov, programátorov a grafických umelcov vznikla ešte v 80. rokoch za úplne iným účelom, než vizuálne dopĺňať komerčné vystúpenia. Dnes je zmyslom demoscény hlavne spojenie estetiky a programovacích techník, čoho výsledkom sú demá. Pojem “demo” v tomto kontexte znamená program, ktorého účelom je prezentovať technické a umelecké schopnosti jeho tvorcov a vytvárať audiovizuálny zážitok. Počítačové demo zvyčajne spája rôzne druhy grafických efektov v reálnom čase, ktoré navzájom esteticky či tematicky súvisia a sú silne podporené hudbou. Demá, ktoré môžeme považovať aj za naprogramované videoklipy, súťažia v rôznych kategóriách na demoparties organizovaných po celom svete, najviac však Európe. Jednou z nich je aj Demobit Resonation 2018 – pokračovanie minuloročného úspešného “vzkriesenia” po 15 rokoch.

Tento festival počítačového umenia trvá tri dni a je naplnený súťažami, prednáškami, živými vystúpeniami a nechýba ani demoshow – prezentácia toho najlepšieho, čo demoscéna priniesla v minulosti.

Jeden z prednášajúcich na Demobite 2018, dlhoročný scéner Pandur, je veľký nadšenec real-time grafiky, ku ktorej navrhol webgl vizuálny editor cables.gl, ktorý umožňuje vytvárať krásny interaktívny obsah pre web. Tak ako pri každej novej generácii multimediálnych technológií, aj demoscéna vstúpila do ešte stále turbulentného sveta virtuálnej reality. Gargaj z demo grupy Conspiracy bude rozprávať o tom, ako sa im podarilo transformovať ich produkciu do VR verzie a vytvoriť tak prvý produkt demoscény tohto druhu. Smash sa do tejto témy pustí tiež, kedže vo virtuálnej realite vidí budúcnosť nie len hudobného priemyslu a priamych prenosov, ale aj demoscény.

Ak je retro ešte naozaj niekde oceňované, tak je to určite v tomto digitálnom undergrounde. Preto Goto80 zo Švédska, ktorý sa retru úplne zasvätil, ponúkne okrem živého vystúpenia spolu s vizuálnym alchymistom VJ Zdenom aj prednášku o chiptune hudbe ako prvom „výkriku“ počítačovej subkultúry. K nemu sa neskôr pridá Jan Kadlec alias Řrřola, ktorý vie neúnavne rozprávať o magických programátorských trikoch vtesnaných iba do 256 bajtov.

Hudba je odjakživa neoddeliteľná súčasť scénerského umenia, prešla si podobným vývojom ako demo efekty, tvorí aj samostatnú súťažnú kategóriu a scéneri, ktorí ju produkujú sú rovnako oceňovaní ako aj kóderi a grafici. Ronny Pries z Hamburgu vytvoril nespočetne veľa vysoko hodnotených produkcií k najlepším demám a jeho hudobný set bude očakávaná súčasť party programu. Emócie, nostalgia, atmosférický drum&bass takýto hudobný zážitok prinesie poľský hudobník Lesnik spolu s vizuálnym umelcom Jacku a zavŕši tak sobotňajší večer. Pre víťazov súťaží sú pripravené hodnotné ocenenia ale aj unikátne ceny od slovenských autorov ako je maliar Erik Šille, ktorý namaľuje cenu za najlepší umelecký koncept – Artistic Jury Award alebo Filip Šicko, ktorý vytvorí trofeje pre víťazov v real-time kategórii.

Viac informácií o evente nájdete na: https://www.facebook.com/events/727523060790555/

Lístky na podujatie https://tootoot.fm/en/events/59fc78b886076203e8827d84

Značky: