S rozmachom umelej inteligencie by ste možno chceli vedieť, ktorý obsah je vytvorený človekom.

Doplnok do prehliadača DetectGPT by vám v tom mohol pomôcť Dá sa použiť zadarmo ale iba na 50 analýz. Keďže funguje ako doplnok s automatickým rozpoznávaním, bude analyzovať otvorené internetové stránky. Tento limitujúci faktor prekročíte veľmi rýchlo. Riešením bude využiť platenú webovú verziu. Tá nemá limit na automatické skenovanie originality na webových stránkach.

DetectGPT vyhodnotí aj vami vložený text a poskytne odpoveď nakoľko percent rozpoznal, že ide o originálny text alebo je pravdepodobnosť vytvorenia niektorým nástrojom umelej inteligencie či strojového učenia. Výsledkom nie je 100 % zhoda, vždy ide o vyváženie pomeru AI / ľudský obsah. Podporuje detekciu modelov ChatGPT, GPT-3.5, GPT-3, GPT-J, GPT-NEO a GPT-2.

Doplnok udáva presnosť 94 % na modeli GPT-3. Toto je zároveň varovanie pre tých, ktorí by chceli podľahnúť strojovému generovaniu obsahu. Google bude uprednostňovať autorský obsah pred stránkami generovanými umelou inteligenciou. Nejde len o dodržiavanie zásad tvorby obsahu, kedy chceme zatiaľ obsah od človeka, ale je tu riziko záplavy novým obsahom, ktorý bude generovaný.

Doplnok bude sledovať aj gramatiku. Zväčša sa dá hovoriť, že generovaný obsah je bez chýb a so správnou štruktúrou. Ide o predpoklad, že obsah písaný človekom bude mať viac opakujúcich sa slov a gramatika nebude bez chýb. Sú to len predpoklady a aj tieto parametre treba mať na váhach.

Už dnes máme napríklad vo Worde analytický nástroj na upozornenie čitateľnosti textu, chýb a príliš používané slová. Neznamená to ale text vytvorený AI. DetectGPT je vhodný aj pre tvorcov obsahu, ktorí si chcú nástrojom pomôcť no nie za cieľ spamovať web objemom príspevkov alebo byť plagiátorom.

detectgpt-analyseZdroj: DetectGPT

Zdroj: DetectGPT

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.