Rodičia, máte prehľad o tom, ako vaše deti využívajú smartfóny a internet? Moderné technológie sú výbornou pomôckou, ktorá dokáže pomôcť pri riešení mnohých problémov a ponúka aj veľký potenciál pri vzdelávaní. Zároveň však so sebou prináša nezanedbateľné riziká.

Dnešné deti vyrastajú s internetom už od mala. Internet je pre nich samozrejmosť a rovnako aj smartfóny, tablety a sociálne siete. Z pohľadu rodičov to znamená nutnosť neustále sa vzdelávať v digitálnych technológiách a mať prehľad o nástrahách internetu a bezpečnosti v online svete. Tieto znalosti potrebujete kvôli sebe a tiež aj kvôli tomu, aby ste ich vedeli vysvetliť svojim deťom a rozprávať sa s nimi o digitálnej bezpečnosti. Faktom je, že mladá generácia má prirodzený záujem o digitálne technológie, a preto nie je nič neobvyklé, ak má v tomto smere lepšie schopnosti ako ich rodičia.

Z pohľadu rodiča je niekedy potrebné vysporiadať sa so situáciou, že ho digitálne technológie nelákajú. Kde hľadať informácie a praktické rady? Pomôcť môže portál www.detinanete.sk, ktorý obsahuje užitočné tipy, ako naučiť deti správať sa vhodne na internete a pracovať s rôznymi informáciami. Takisto obsahuje informácie o workshopoch pre rodičov, v rámci ktorých môžu rodičia osobne získať prehľad o nástrahách digitálnych médií a spýtať sa na otázky, ktoré ich zaujímajú. Okrem internetu sa workshop dotýka aj tém mobilných telefónov, kyberšikany či výberu vhodného obsahu, či už ide o televízne programy alebo online stránky.

Komunikácia je základom úspechu, pomôžu aj vhodné nástroje

V rámci digitálneho rodičovstva je potrebné s deťmi pravidelne komunikovať. Vysvetliť im riziká internetu, problematiku kyberšikany a jasne si zadefinovať pravidlá, podľa ktorých môžu surfovať internetom, používať sociálne siete a tráviť čas so smartfónom.

Bezpečnosť vašich detí na internete je prvoradá. Ochráňte ich s ESET Parental Control. Stiahnite si aplikáciu cez Google Play.
Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková odporúča v prípade sociálnych sietí pravidelnú kontrolu účtu dieťaťa a dobrú vzájomnú informovanosť – deti by mali rodičom ukázať fotky, ktoré chcú na sociálnych sieťach zverejniť a rodičia by im mali pravidelne pripomínať dôležitosť ich súkromia a radiť im, ako si ho chrániť. Dieťa by tiež malo vedieť, že keď niečo nevie alebo niečomu nerozumie, vždy sa má obrátiť na rodiča. Ďalšie odporúčania detskej psychologičky a tiež aj 10 zásad pre dobré technologické rodičovstvo nájdete na webovej stránke www.detinanete.sk.

Komunikácia je základom úspechu a je nevyhnutná na vytvorenie správnych návykov dieťaťa. Užitočnými pomôckami sú tiež rôzne programy a nástroje, ktoré sú dostupné pre počítače a smartfóny. V prípade počítačov so systémom Windows 10 je možné napríklad využiť zabudované rodičovské nástroje, ktoré umožňujú rodičom stanoviť čas, ako dlho môže dieťa používať počítač. Tiež je možné určiť a zakázať používanie vybraných aplikácií alebo obmedziť prístup k webovým stránkam. Rodičovské nástroje vo Windows 10 vám tiež každý týždeň vygenerujú sumár informácií o tom, ako dieťa používalo počítač počas uplynulých dní. Detské konto môžete do počítača so systémom Windows 10 pridať cez Nastavenia – Kontá – Rodina a ostatní používatelia – Pridať člena rodiny – Pridať dieťa.

Rodičovské nástroje ponúka aj operačný systém iOS, v prípade smartfónov so systémom Android sú k dispozícii aj pokročilé nástroje na zabezpečenie kompletnej internetovej bezpečnosti pre vaše deti. Program ESET Parental Control obsahuje nástroje, ktoré chránia dieťa pred nevhodnými webovými stránkami, informujú o jeho polohe a umožňujú nastaviť časové obmedzenia pre jednotlivé aplikácie a pre používanie telefónu. Ak máte v Orangei paušál, ESET Parental Control si môžete aktivovať ako doplnkovú službu.

Avšak aj v prípade používania smartfónov platí tvrdenie, že komunikácia je základom úspechu a správnych návykov dieťaťa. Dieťa musí vedieť, že smartfón nepatrí k obedovému stolu, musí ho používať zodpovedne a že musí chrániť seba aj svoje súkromie. A keďže rodič je pre dieťa často vzorom, mali by ste mu ísť príkladom.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit