Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V prvej polovici prázdnin uskutočnila internetová banka mBank „československý“ prieskum, ktorý podrobne mapuje oblasť vreckového a finančné zvyklosti detí v oboch krajinách. Zúčastnili sa ho rodičia, ktorí majú aspoň jedno dieťa vo veku šesť až osemnásť rokov a pre banku ho realizovala agentúra STEM/MARK spolu na tisícke respondentov.

Leto sa dostáva do svojej druhej polovice, rodičia začínajú riešiť nástup detí do školy a s tým súvisiace otázky. Jednou z najčastejších je aj tá, kedy a ako dávať vreckové svojmu školákovi. Odpovede hľadala mBank prostredníctvom prieskumu, v ktorom zisťovala zvyky rodičov na Slovensku a v Českej republike v tejto oblasti.

Pravidelné vreckové nedostáva až nadpolovičná väčšina slovenských detí (54,5 %). Pritom v Čechách je len tretina detí bez pravidelného finančného príjmu od rodičov. Najčastejšie dávajú rodičia deťom peniaze v týždenných intervaloch. Na Slovensku je to 30,6 %, čo je porovnateľné s Českou republikou (27,1 %).

Najväčší rozdiel medzi oboma krajinami je vo vreckovom vyplácanom mesačne. Dostáva ho tretina českých detí, ale len  13,1 % slovenských detí. Zaujímavé je, že rodičia vo veku 30 až 39 rokov dávajú vo väčšine prípadov vreckové pravidelne na mesačnej báze. O desať rokov staršia veková kategória rodičov (40 – 49) zasa vypláca vreckové nepravidelne.

mBank prieskum  vreckoveho graf1_nowat

Dôležité je aj obdobie, kedy začať školákovi alebo študentovi vreckové vlastne dávať. V predškolskom veku dostáva finančnú podporu od rodičov len 6,5 % detí a veľmi podobné je to aj u našich českých susedov. Po nástupe do školy (v šiestich rokoch) disponuje vreckovým 20,6 % slovenských, a až takmer tretina českých detí. Tento počet sa každým rokom zvyšuje v priemere o 14 % až do desiateho roku, kedy už pravidelné vreckové dostáva približne 70 % detí v oboch krajinách. V pätnástich dostane prvýkrát vreckové ešte 8 %, ale už o rok na to, len čo dovŕšia 16 rokov, teda vek vhodný na brigády, vreckové začne dostávať len 0,8 %. Pri sedemnásťročných je to len 0,2 %.

Výška vreckového sa zvyčajne pohybuje u detí na základnej škole na úrovni približne desať eur a u stredoškolákov v rozmedzí dvadsať až tridsať eur mesačne.

Zaujímavý rozdiel je vo forme, akou rodičia vyplácajú vreckové. Len 9,6 % rodičov posiela vreckové na bankové kontá detí. Pritom takmer polovica z celkového počtu rodičov (46,7 %) by privítala možnosť posielať vreckové dieťaťu do banky, na jeho vlastný účet. Jednou z jeho výhod je, že poskytuje prehľad o tom, čo si dieťa kupuje pri platbách kartou. A prehľad o tom, na čo a kde míňa dieťa svoje vreckové by chcelo mať až 94 % rodičov.

Výsledky prieskumu potvrdili, že na trhu je záujem o bezplatné účty pre deti a pre mladých. mBank tak v auguste prináša dva nové bežné účty – mKonto pre deti a mKonto #navlastnetriko.

mBank prieskum vreckoveho graf2_nowat

mKonto pre deti sa dá založiť deťom od narodenia do dovŕšenia 15 rokov prostredníctvom rodiča alebo dospelého zákonného zástupcu. Otvorenie a aj vedenie účtu je zadarmo. Je to ideálny prostriedok na zvyšovanie finančnej gramotnosti, nakoľko dieťa má pasívny prístup do internet bankingu a mobilnej aplikácie. To znamená, že nemôže peniaze vyberať, alebo ich odosielať na iné účty. Má však možnosť presúvať si ich medzi vlastnými účtami, pretože okrem mKonta pre deti má k dispozícii až štyri sporiace účty eMax Plus so zvýhodneným úrokom. Tieto sa dajú pomenovať podľa toho, na čo chce sporiť, či už pôjde o bicykel, telefón, tablet alebo výlet. Rodič zároveň vidí všetky pohyby na detskom účte v samostatnom internet bankingu s vyššími právami.

mKonto #navlastnetriko je určené dospievajúcim vo veku od 15 do dovŕšenia 18 rokov. Otvoriť si ho môžu samostatne bez zákonného zástupcu. Banka nevyžaduje žiadne potvrdenia, stačí mať aspoň 15 rokov a občiansky preukaz. Založenie účtu a jeho vedenie je bezplatné. K účtu získajú bezkontaktnú platobnú kartu MasterCard, alebo Visa zadarmo bez akýchkoľvek podmienok. S ňou majú tri výbery mesačne z ľubovoľného bankomatu na Slovensku a všetky výbery nad 70 eur v zahraničí bez poplatkov. Účet je plnohodnotný s prístupom cez internetové bankovníctvo, alebo mobilnú aplikáciu. Taktiež sa s ním dajú posielať platby na mobilné číslo, či Facebook. Ku kontu je možné otvoriť si až štyri sporiace účty eMax Plus so zvýhodneným úrokom a sporiaci účet mSporenie, ktorý sporí automaticky pri každej platbe.

Obidva nové účty sú prístupné cez inovatívny internet banking, ktorý získal viacero ocenení doma aj v zahraničí, ako aj cez mobilnú aplikáciu pre Android, iOS alebo Windows Phone.

Značky: