Naši najmenší patria do špecifickej skupiny pacientov, kde výraznú rolu zohráva nielen prístup personálu počas vyšetrenia, ale aj technológie prístrojov, ktorými sa vykonávajú.

Deti z Národného ústavu detských chorôb budú odteraz dostávať ešte kvalitnejšiu starostlivosť. Vďaka spoločnosti SiemensNadácii Volkswagen Slovakia na bratislavských Kramároch pribudol nový špičkový prenosný ultrazvuk.

Nie je nič horšie, ako keď trpí dieťa. Chorým pacientom sa dá pomôcť skorou diagnostikou a odborným vyšetrením, ku ktorým lekári potrebujú najmodernejšie prístroje. Jeden taký, konkrétne ultrazvuk ACUSON Freestyle, odovzdali zástupcovia spoločností Siemens a Nadácie Volkswagen Slovakia Národnému ústavu detských chorôb, kde sa denne liečia stovky pacientov z celého Slovenska.

„Nový ultrazvuk pre bratislavskú detskú nemocnicu, ktorý zlepší diagnostiku a zvýši pohodlie pre vyšetrované deti, je súčasť našej dlhodobej snahy skvalitňovať zdravotníctvo a starať sa o generácie, na ktorých raz bude naša krajina stáť. Veríme, že deťom pomôže lepšie zvládnuť nevyhnutné vyšetrenia aj následné zatraktívnenie nemocničných priestorov, ktoré sme spolu s Nadáciou Volkswagen Slovakia podporili. Celková výška daru je 80-tisíc eur,“ uviedol Vladimír Slezák, generálny riaditeľ Siemens s.r.o. na Slovensku a predstaviteľ spoločnosti Siemens AG v SR.

 Jedinečný prístroj s bezdrôtovými sondami

Zariadenie Siemens ACUSON Freestyle vo verzii Elite 4.0 je najvyššou a najmodernejšou verziou prenosného ultrazvukového prístroja na Slovensku. Stroj je výnimočný v niekoľkých oblastiach. ,,Sonografické vyšetrenie vieme pacientovi urobiť aj priamo na lôžku.  V  reálnom čase tak môžeme sledovať napríklad prietokové pomery v tepnách a žilách, či je prítomná trombóza po zavedení centrálnych venóznych katétrov, robiť diagnostiku všetkých brušných orgánov, sledovať pohyby črevných slučiek a iné.

Dušan Haviar, primár Rádiologického oddelenia (RDG) NÚDCH

Výhoda ultrazvuku oproti iným zobrazovacím vyšetreniam je v jeho opakovateľnosti. Je to neškodná vyšetrovacia metóda, pri ktorej nie sme limitovaní dávkami žiarenia a môžeme ju opakovane aplikovať, čo nám umožňuje sledovať vývoj určitého chorobného procesu,“ povedal MUDr. Dušan Haviar, primár Rádiologického oddelenia (RDG) NÚDCH. Na RDG ročne urobia viac ako 55 000 vyšetrení, z toho 16 247 ultrazvukov. V rámci celého NÚDCH lekári urobia viac ako 22 500 ultrazvukových vyšetrení.

Do rúk lekárov z Národného ústavu detských chorôb sa ultrazvukový systém ACUSON Freestyle navyše dostáva plne vybavený, s maximálnym množstvom vyšetrovacích sond, nástavcov na punkcie, prídavným vozíkom a náhradnou batériou. Detskí pacienti tak dostanú lekársku starostlivosť na tej najvyššej úrovni.

Moderné technológie sú vo Volkswagen Slovakia dôležité pri výrobe automobilov. Ešte väčší význam však majú aj v oblasti medicíny. Uvedomujeme si dôležitosť ochrany zdravia a prevencie a preto sa ho snažíme podporovať aj prostredníctvom našej Nadácie. Z tohto dôvodu ma veľmi teší, že Nadácia Volkswagen Slovakia pomohla k získaniu nového špičkového prístroja pre Národný ústav detských chorôb.

Veríme, že diagnostiku ochorení u detí posunie na vyššiu úroveň a pomôže mnohým detským pacientom. Zároveň sme podporili aj obnovu priestorov na rádiologickom oddelení, ktorá bude prebiehať v nasledujúcom období. Pre Volkswagen Slovakia ide pritom o dlhodobú podporu. Ústavu – konkrétne Klinike detskej hematológie a onkológie, sme pred pár mesiacmi pomohli sumou viac ako 12-tisíc eur,“ povedal Ralf Sacht, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia.

Zachráni deti

Ultrazvuk bude slúžiť primárne na vyšetrenie detských pacientov. ,,Nový bezkáblový sonografický prístroj nám nesmierne pomôže predovšetkým pri vyšetrovaní najmenších pacientov v inkubátoroch, kedy sa lekárom v takomto malom priestore oveľa ľahšie vyšetruje dieťa so sondou s bezkáblovou technológiou. Alebo na jednotkách intenzívnej starostlivosti, operačných sálach je jednoduchšia manipulácia v sterilnom prostredí so sondami bez káblov,“  povedal generálny riaditeľ NÚDCH, doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc., MPH a poďakoval Nadácii Volkswagen Slovakia a spoločnosti Siemens nielen za špičkový prístroj, ale a ďalšiu pomoc pri budovaní Rádiologického oddelenia, kde ročne vyšetria viac ako 55 000 detí, na príjemnejšie prostredie, v ktorom sa malí pacienti budú cítiť príjemne a pomôže im zmierniť stres z vyšetrení.

Bez strachu z vyšetrenia

Pri vyšetreniach detí je dôležité aj ich psychické pohodlie. Vyšetrenie nepokojného alebo dokonca vystrašeného detského pacienta je náročnejšie a zbytočne sa predlžuje. Preto sa spoločnosť Siemens a Nadácia Volkswagen Slovakia rozhodli okrem darovania nového prístroja aj finančne prispieť na vizuálnu úpravu detskej ambulancie a čakární, v ktorej bude prístroj neskôr umiestnený. Priestory budú upravené tak, aby sa v nich detskí pacienti cítili dobre.

,,Urobiť sonografické vyšetrenie u detí, aj keď je bezbolestné, je oveľa náročnejšie ako u dospelých. Pekné prostredie a zaujímavé objekty a obrázky vo vyšetrovniach dokážu upútať pozornosť najmenších detí do takej miery, že ich lekári môžu bez problémov vyšetriť a len v minimálnych prípadoch je tak potrebné pacienta farmakologicky pritlmiť. Prostredie priateľské k deťom by sme postupne chceli vybudovať vo všetkých vyšetrovniach a chodbách Rádiologického oddelenia v spolupráci s pedagógmi a študentmi Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave,“ doplnil generálny riaditeľ NÚDCH.

Na návrh nového vizuálu priestorov bude vyhlásená dizajnérska súťaž, v rámci ktorej mladí výtvarníci vytvoria návrhy podľa vlastných predstáv prispôsobené potrebám detských pacientov.

,,Pre Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave je projekt spolupráce s NÚDCH na výtvarno-grafickej intervencii do priestorov a zariadenia Rádiologického oddelenia, ako aj vizuálnom spracovaní ich prostredia, veľkou výzvou. Som presvedčený, že sa študentom – grafickým dizajnérom a ilustrátorom, ktorí budú pod vedením pedagógov na tejto úlohe pracovať, podarí prostredie pre detských pacientov nielen spríjemniť a skrášliť, ale aj určitou mierou interaktivity vniesť zážitkovosť a atraktívnou formou sprostredkovať niektoré poznatky. Budeme sa snažiť vytvoriť atraktívne prostredie pre všetkých, ktorí sa v danom priestore budú pohybovať,“ povedal prof. akad. mal., Stanislav Stankoci, rektor VŠVU.  

Nové priestory ambulancie, čakárne a chodieb by mali malých pacientov zbaviť strachu z vyšetrenia a priviesť deti na iné myšlienky, rozvíjať ich fantáziu a navodzovať pocit bezpečia a pohodlia.

V čom je ultrazvuk Siemens ACUSON Freestyle jedinečný:

  • Jednoduchšie a flexibilnejšie skenovanie pomocou bezkáblových sond.
  • Jednoduchšie a rýchlejšie ovládanie funkcií prístroja vďaka ovládacím prvkom systému, ktoré sú integrované do sondy.
  • Lepšia mobilita, bezkáblové sondy ako aj možnosť ovládať systém aj až z 3-metrovej vzdialenosti umožnia pohodlnejšiu prácu bez obmedzenia
  • Vynikajúca kvalita obrazu.
  • Unikátne infektologické možnosti – vďaka bezdrôtovej technológii je možné dezinfikovať celú sondu.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.