Jednoduché na použitie, efektívne pri vytvorení kvalitnej online konferencie. Svojim partnerom pri online komunikácii takto poskytnete váš hlas vo vysokej kvalite.

On-line konferencie na vzostupe

V dobe po pandemických obmedzeniach sme si už zvykli na to, že stretnutia sa bežne konajú on-line. Určite to poznáte z bežnej praxe – nikoho nie je počuť, niekto má rozpadávajúci sa obraz a celkovo dojem z konferencie je potom dosť rozpačitý.

Niečo takéto sa vám s Devio SRC-25 nestane. Je to konferenčné AV centrum určené pre firmy rôznych veľkostí. Jej hlavnou úlohou je prepojiť všetky zvukové aj obrazové zariadenia. Prepája mikrofón, kameru, projektor, notebook či reproduktory do jednej konferenčnej miestnosti. Devio SRC-25 potom využíva digitálne spracovanie signálu (DSP) a optimalizuje obraz a zvuk.

Inštalácia Devio SRC-25

Ideálna inštalácia tohto zariadenia je na stôl zospodu tak, aby zariadenie neprekážalo, ale pritom malo dostupné prepojovacie porty. Takto si môžete priniesť do miestnosti svoje vlastné zariadenie a pripojiť si ho ku konferencii. To veľmi zrýchľuje celú konferenciu.

Kvalitný mikrofón – základ úspechu

Otázka znie ako pripojiť mikrofón tak, aby ste mali v konferencii dobrý hlas a aby ste sa mohli pritom pohybovať po miestnosti. Výrobca ponúka kvalitné mikrofóny s technológiou Beamtracking. Ponúka ich vo viacerých vyhotoveniach – videli sme mikróny vysiace zo stropu, zabudované do stropu alebo položené na stole.

Až 16 mikrofónov so schopnosťou smerového nastavenia snímania zvukuZdroj: TOUCHIT.sk
Až 16 mikrofónov so schopnosťou smerového nastavenia snímania zvuku

Tieto mikrofóny snímajú konferenciu zo všetkých smerov, zvuk sa spracováva cez DSP. Zariadenie sme si vyskúšali a konštatujeme, že kvalita prenášaného zvuku je veľmi dobrá a pritom sa nemusíte nijako sústreďovať na to, aby ste hovorili smerom na mikrofón. Pri stole môžete byť pokojne viacerí, mikrofón sa zameriava na toho človeka, ktorý práve hovorí a tlmí napr. šuchotanie s papiermi, ktorý môže vytvárať niekto iný pri stole. Nové mikrofóny Parlé v sebe obsahujú až 16 mikrofónov, ktoré sú rozdelené do 4 zón. a snímajú zvuk z 360° uhla. 

Súčasťou dodávky Devio SRC-25 je vždy aj nejaký typ mikrofónuZdroj: TOUCHIT.sk
Súčasťou dodávky Devio SRC-25 je vždy aj nejaký typ mikrofónu

Prepojovacie porty

Samotné zariadenie má na zadnej strane dva HDMI výstupy, na ktoré môžete pripojiť napr. monitory. Prepojenie s počítačom sme vytvorili pomocou USB portu, Devio SRC-25 sme pripojili aj do našej redakčnej počítačovej siete cez Ethernet port. Ďalej sme napojili reproduktor a mikrofón Parlé TTM-XEX, ktorý sa dá položiť na stôl. Testovali sme aj prevádzku s mikrofónom umiestneným v strope miestnosti. Existuje aj možnosť naraz pripojiť k jednému zariadeniu naraz dva mikrofóny.

Devio SRC-25 v plnej prevádzkeZdroj: TOUCHIT.sk
Devio SRC-25 v plnej prevádzke

Dva HDMI výstupy

Obraz je pripojený pomocou spomínaných dvoch HDMI výstupov. Ak chcete naplno využiť potenciál Devio SRC-25, treba nainštalovať ovládač DisplayLink. Tento je súčasťou najnovšej verzie Microsoft Windows, pre macOS treba ovládač doinštalovať. Ovládač umožní posielať obraz cez USB do HDMI a táto vlastnosť sa pri pripojení dvoch obrazových výstupov využíva.

Nastavenie na jedno stlačenie tlačidla

Veľkou výhodou tohto zariadenia je jeho jednoduché nastavovanie. Pripojíte všetky potrebné zariadenia a napájanie. Následne stlačíte ukryté tlačidlo napr. pomocou kancelárskej spinky alebo pera, budete v miestnosti ticho a celé zariadenie sa automaticky nastaví samé.

Tri zelené LED signalizujú, že po inštalácii je všetko v poriadkuZdroj: TOUCHIT.sk
Tri zelené LED signalizujú, že po inštalácii je všetko v poriadku

Potichu treba byť kvôli tomu, lebo počas nastavovania si zariadenie naskenuje miestnosť pričom sa využíva zabudovaný reproduktor a mikrofón. Ak teda chcete využívať len jeden HDMI výstup (čo je najčastejšie), okrem pripojenia zariadení a spojení takto pripraveného systému cez USB káble nepotrebujete robiť nič – Devio SRC-25 sa vlastne správa ako externá zvuková karta a umožňuje vám realizovať konferenciu napr. pomocou Microsoft Teams, Zoom, Google Meets, Cisco Webex, Microsoft Skype a pod. Nikto vás nenúti používať niečo, na čo nie ste zvyknutí. Používate to, čo chcete a máte k tomu kvalitný zvuk a garanciu, že všetko funguje ako má.

Devio SRC-25 je kompaktné zariadenieZdroj: TOUCHIT.sk
Devio SRC-25 je kompaktné zariadenie

Podrobnejšie nastavenia

Ak chcete presnejšie nastavenia tohto systému, je tu pre vás program Devio System Administration Utility. Je to spôsob ako pripojiť napríklad pevnú linku do konferencie, prípadne zistíte údaje na pripojenie cez Bluetooth komunikáciu. Ide zároveň o možnosť, ako pripojiť dva HDMI vstupy, pričom túto funkciu zariadenie ponúka a Devio System Adminstration Utility umožňuje nastaviť, ktorý vstup má vo vytvorenej konferencii prioritu.

Detailné nastavenie Devio SRC-25
Detailné nastavenie Devio SRC-25 pomocou utility

Z hľadiska zvuku sa dá napríklad potlačiť hluk od stabilne zabudovanej klimatizácie, dajú sa nastaviť aj detaily ekvalizéru a potlačiť efekt echo. Softvérovo je tiež možné vyvolať prvotné nastavenie celého systému, nemusíte stlačiť ukryté tlačidlo na zariadení.

Prehľad o nastavení mikrofónu
Prehľad o nastavení mikrofónu

Obsah balenia

Ešte pripomeňme, že zariadenia Devio SRC-25 sa vždy predáva aj s mikrofónom, logicky to bez neho nemá význam, pretože cieľom je dosiahnuť hlavnú výhodu – kvalitu zvuku. Môžete si vybrať typ mikrofónu, dokonca aj jeho farbu. Samostatný mikrofón sa dá dokúpiť. Aktualizácie firmvéru je možné naplánovať podľa potreby na dobu, kedy neprebieha žiadna konferencia. Súčasťou dodávky sú aj dve NFC nálepky, ktorými sa dá veľmi jednoducho len priložením spárovať smartfón s Devio SRC-25 a pripojiť sa do konferencie.

Devio SRC-25 sme využívali pri konferencii pomocou Google MeetsZdroj: TOUCHIT.sk
Devio SRC-25 sme využívali pri konferencii pomocou Google Meets

Vyhodnotenie

Celkovo je zariadenie Devio SRC-25 určené skôr pre firmy, ktoré chcú zabezpečiť pre svoje konferencie kvalitný zvuk. Výhodou je, že toto zariadenie je možné pripojiť aj bezdrôtovo pomocou Modena HUB.

Navyše sa dajú zakúpiť aj cenovo výhodné riešenia aj s kamerou so 4K rozlíšením.

Cenu riešenia je možné vyžiadať individuálne na stránke distribútora.

Zapožičal: Proeling s.r.o.

Prečítajte si aj


 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.