Platobnú kartu môžete používať aj bez toho, aby ste mali kus plastu v peňaženke.

365.bank už viac ako dva roky ponúka tzv. digitálnu kartu. Ide o plnohodnotnú platobnú kartu, ktorú máte k dispozícii v digitálnej podobe a môžete ju naplno využívať aj bez toho, aby ste mali kus plastu v peňaženke. V redakcii túto kartu používame od jej uvedenia na slovenský trh a v tomto článku zhrnieme naše skúsenosti.

Digitálnu kartu si môže bezplatne aktivovať a používať každý používateľ s účtom v 365.bank. Pokiaľ ešte účet v 365-ke nemáte, môžete si ho zadarmo zriadiť z pohodlia vášho domova iba cez mobilnú aplikáciu. Stačí si stiahnuť aplikáciu 365.bank (Android, iOS) do telefónu, vybrať si bezplatný Účet zadarmo alebo prémiový Účet plus, naskenovať občiansky preukaz, overiť sa tvárovou biometriou a o pár minút máte aktívny účet aj s digitálnou kartou – tú si môžete zriadiť priamo počas tvorby nového účtu.

Pokiaľ už účet v 365.bank máte a digitálnu kartu zatiaľ nevyužívate, stačí spustiť mobilnú aplikáciu a na obrazovke Produkty si v sekcii Moje karty aktivovať novú platobnú kartu, pričom si z ponuky vyberte digitálnu kartu. Jej aktivácia trvá pár sekúnd. Pomocou vašej novej digitálnej karty môžete začať platiť hneď po jej vytvorení. Alternatívne si kartu môžete aktivovať aj v internet bankingu.

Digitálna karta od 365.bankZdroj: TOUCHIT
Digitálnu kartu od 365.bank si môžete aktivovať v mobilnej aplikácii či cez internet banking

Ako platiť pomocou digitálnej karty?

Digitálna karta je plnohodnotná platobná karta, ktorá má svoje číslo, platnosť a aj ochranný CVV kód. Všetky tieto informácie nájdete priamo v mobilnej aplikácii 365.bank v sekcii Moje karty a to okamžite po zriadení digitálnej karty.

Po zadaní PIN kódu mobilnej aplikácie si môžete zobraziť kompletné údaje o platobnej karte a tie zadať pri platení cez internet – rovnako, ako by ste to robili v prípade plastovej karty. Potrebné údaje však nebudete čítať na kuse plastu, ale nájdete ich v aplikácii 365.bank.

Rovnakým spôsobom môžete digitálnu kartu zaregistrovať v službách pre bezkontaktné platenie, ktoré 365.bank podporuje. Konkrétne ide o Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay. V redakcii sme využívali našu digitálnu kartu najčastejšie na tento účel a počas dvoch rokov platenia cez Google Pay a Apple Pay sme nezaznamenali žiadne problémy.

Digitálnu kartu si môžete pridať do služieb, ako je Apple Pay, a využívať ju na bezkontaktné platby smartfónom či hodinkami. Takisto ňou môžete platiť cez internet

Dá sa pomocou digitálnej karty vyberať z bankomatu?

Áno, je to možné, avšak je potrebné používať bankomaty, ktoré podporujú tzv. bezkontaktný výber. 365-ka takéto bankomaty ponúka a v prípade digitálnej karty platia tie isté podmienky ako pre plastovú kartu od 365.bank.

Znamená to, že v bankomatoch 365-ky sú všetky výbery zdarma. Výbery z bankomatov ostatných bánk doma a v zahraničí a výbery na Poštách sú spoplatnené sumou 3 eurá. Pokiaľ máte prémiový Účet plus, ten obsahuje 4 výbery z poštomatov a bankomatov cudzích bánk doma aj zahraničí v rámci jedného mesiaca zadarmo.

Digitálna karta od 365.bankZdroj: TOUCHIT
Digitálna karta od 365.bank umožňuje rovnaké nastavenia a výbery z bankomatu ako plastová platobná karta

Nastavenie limitov a blokovanie karty cez aplikáciu

Podobne ako plastová karta, aj digitálnu kartu si môžete lepšie zabezpečiť pomocou limitov, ktoré si nastavíte v aplikácii 365.bank alebo cez internet banking. Môžete si prispôsobiť denné limity na výbery z bankomatu a platby kartou, prípadne povoliť alebo zakázať platby na internete.

Pokiaľ viete, že kartu nebudete nejaký čas používať, môžete si ju zablokovať. Ide o dočasné blokovanie, ktoré môžete kedykoľvek aktivovať alebo zrušiť – stačí ťuknúť na nastavenie v aplikácii. Túto funkciu ocenia všetci používatelia, ktorí chcú mať kartu aktívnu iba vtedy, keď ju reálne používajú.

Cez aplikáciu 365.bank alebo v internet bankingu si takisto môžete skontrolovať alebo zmeniť PIN kód ku karte, resp. ePIN kód.

Digitálna karta od 365.bankZdroj: TOUCHIT
Digitálna karta od 365.bank a nastavenie jej limitov

Sporte si s každou platbou

S platobnou kartou (digitálnou aj plastovou) od 365.bank si môžete sporiť alebo mikroinvestovať pri každej platbe. Stačí si aktivovať produkt Syslenie, ktorý funguje tak, že sa každá platba kartou zaokrúhli na najbližšie 1, 5 alebo 10 eur, podľa toho, ako si to nastavíte. Rozdiel medzi hodnotou platby a nastavenou zaokrúhlenou čiastkou sa vám presunie na Syslenie alebo Investičné Syslenie

V rámci Syslenia získate úrok 0,365 % p.a. (Účet zadarmo), resp. 3,65 % p.a. (Účet plus) zo sumy, ktorú máte nasyslenú. V prípade Investičného Syslenia sa táto suma investuje do zeleného Eko fondu s očakávaným výnosom 8 % ročne. Investovať môžete od 10 centov a bez vstupných poplatkov. Všetky potrebné informácie o (Investičnom) Syslení nájdete v mobilnej aplikácii 365.bank.

Syslenie sme si obľúbili aj my v redakcii a tento produkt bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sme na bezkontaktné platby používali práve digitálnu kartu od 365.bank. Za viac ako štyri roky sme si takýmto spôsobom nasyslili viac ako 2500 eur, ktoré sa nám zhodnocovali cez Syslenie.

Digitálna karta od 365.bankZdroj: TOUCHIT
Platením pomocou digitálnej karty od 365.bank si môžete sporiť alebo mikroinvestovať svoje peniaze

Aké výhody prináša digitálna karta, a aké sú naše skúsenosti?

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že digitálna karta ponúka prakticky totožnú funkcionalitu ako plastová platobná karta. Výhody digitálnej karty sme už čiastočne naznačili, avšak zrekapitulujme si ich:

  • digitálnu kartu si môžete aktivovať kedykoľvek a kdekoľvek cez aplikáciu 365.bank a môžete ňou začať okamžite platiť (na rozdiel od plastovej karty netreba urobiť prvý výber z bankomatu pre aktiváciu bezkontaktných platieb a nahratie PIN-u karty na čip)
  • digitálna karta je ekologická, šetrí prírodu a nezavadzia v peňaženke
  • kedykoľvek ju môžete zrušiť a vymeniť za novú digitálnu kartu
  • jej vydanie a používanie je zadarmo a bez poplatkov

Samozrejme, sú situácie, kedy je vhodné mať v peňaženke aj plastovú platobnú kartu. Pokiaľ však máte doma viacero platobných kariet, a to je aj náš prípad, dobrým riešením je mať jednu plastovú platobnú kartu v peňaženke ako zálohu a na bezkontaktné platby a nákupy na internete používať digitálnu kartu.

Tak sme to robili aj my. Digitálnou kartou sme platili aj kvôli tomu, aby sme si odkladali peniaze na Syslenie. Počas jej niekoľkoročného používania sme pri platení nezaznamenali žiadne problémy a plastová verzia tejto platobnej karty nám v peňaženke veru nechýbala.

Digitálna karta od 365.bankZdroj: TOUCHIT
Digitálnu kartu od 365.bank sme používali na platenie aj kvôli produktu (Investičné) Syslenie

Článok vznikol v spolupráci s 365.bank.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit