Ideme do testovacej fáze.

Zatiaľ sa nič nemení a najbližšie dva roky o tomto budeme len počuť bez priamych dopadov. Dátum 1. november 2023 je začiatok jednou z mnohých častí postupného uvádzania do praxe. Ide o alternatívu voči klasickému euru či už na účtoch v bankách alebo hotovosti. Bude sa dať používať pri platbách cez internet alebo prostredníctvom platobných kariet. Na to, aby sa dalo „digitálne euro“ používať, budete potrebovať samostatný účet. Hovorí sa o digitálne peňaženke a autori projektu sa zrejme inšpirovali svetom kryptomien.

Práce v segmente kryptomien sa ozýva množstvo odporcov. Tí argumentujú možným sledovaním zo strany štátu. Anonymné transakcie ako napríklad pri použití hotovostí z princípu zanikajú. Každé jedno euro sa bude dať trasovať späť až k jeho vzniku Európskej centrálnej banky. Ak ste mali pocit, že o vás banky a kartové spoločnosti vedia priveľa, počkajte si na digitálne euro. Vtedy to ešte len začne naplno.

Netreba panikáriť ani sa novej technológie nadmerne obávať. Stačí, aby ste si kúpili cestovný lístok na vlak cez smartfón a sprievodca bude poznať vašu identitu. To popri ďalších subjektoch, ktorým ste sa takto odkryli. Už dnes je totiž anonymizácia minimálna, no zároveň je platba cez internet alebo kartou výrazne pohodlnejšia. Nutné dodať, že ani kryptomeny nie sú úplne anonymné.

Nateraz sa nepočíta s možnosťou prevodu všetkých vašich prostriedkov na špeciálnu digitálnu peňaženku. Podľa informácií z reportáže RTVS sa hovorí o limite približne 3000 eur. Ten sa môže líšiť podľa krajiny a nakoniec aj podľa výsledkov testovacej fáze. Zatiaľ sa hovorí o dobrovoľnosti používania tejto meny, neskôr bude pravdepodobne povinná resp. prax ukáže, či ju ľudia používajú a ak áno, prechod si mnohí nevšimnú. Nezabudnime, že hladký prechod po technickej stránke je jedna vec, hlasy volajúce po ochrane súkromia druhá. Sme ešte len na začiatku.

Zdroj: vlastné, RTVS

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.