Spoločnosť Eviden zorganizovala na konci októbra odborné stretnutie špecialistov v hoteli Kaskády. Boli sme na tomto stretnutí a pripravili sme pre vás aj naše vlastné video. To pokrýva celú atmosféru tohto stretnutia.

Prvým rečníkom bol generálny riaditeľ Eviden Slovakia Martin Sůra, ktorý vysvetlil ako je to teda so spoločnosťou Eviden na Slovensku. Eviden je priamym nástupcom spoločnosti Atos IT solutions and services a stalo sa tak zhruba pred rokom. Vo viacerých iných krajinách existuje súčasne spoločnosť Eviden a tiež Atos. Eviden je viac orientovaná na najnovšie technológie, high performance computing, umelú inteligenciu, cloud a pod. Na Slovensku bola spoločnosť Atos hlavne orientovaná na moderné technológie a zároveň je to menšia pobočka. Preto sa Eviden priamo pretransformoval z firmy Atos. V podstate to bolo premenovanie firmy, iné sa nič nemení. Eviden teda na Slovensku ponúka portfólio služieb tak Atos ako aj Eviden.

Prvým kľúčovým rečníkom bol Ivan Makatura, ktorý pracuje ako riaditeľ Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti. Vo svojej prednáška uviedol, že na Slovensku v oblasti kybernetickej bezpečnosti chýba 19 234 špecialistov. A situácia sa bude zhoršovať, zo zákona totiž narastie počet povinných osôb. Pán Makatura predstavil metódy, ako sa dá s touto situáciou vysporiadať. Jednou z nich je aj účasť na takýchto konferenciách. Firmy sa pritom začínajú zobúdzať a firmy si objednávajú kybernetické audity. Situácia sa tak začína zlepšovať.

Ďalším rečníkom bol Petr Holan, Head of OneCloud Solution Architect zo spoločnosti Eviden. Hovoril o dôležitosti Cloud Native riešenia a kontajnerového prístupu. Predstavil systém rozdelenia veľkých riešení na mikroslužby. Upozornil aj na nutnosť škálovania riešení smerom dole, na čo sa obyčajne zabúda. Veľmi pomôže aj rozpočítanie nákladov na reálne projekty.

Jedným z partnerov konferencie Digitálne trendy bola aj spoločnosť Red Hat. Pán Patrik Plachý, Solution Architect tejto spoločnosti vysvetlil ako je to s modernou tvorbou softvéru. Rad Hat sa už dávnejšie posunul od dodávok len operačného systému Linux smerom k aplikačným serverom. Eviden je pritom dodávateľom aplikácií a je tak prirodzeným partnerom pre Red Hat v oblasti kontajnerovej platformy.

Cloud expert zo spoločnosti Eviden, pán Ján Beňadik, ktorý má 35 ročné skúsenosti s tvorbou moderných riešení a prechodom na cloud vysvetlil, že prechod na cloudové riešenia je nevyhnutný a už aj na Slovensku sú tieto riešenie obľúbené. Pán Beňadik popísal napr. cloudové riešenie, pri ktorom bolo možné vytvoriť uprostred rockového koncertu miesto, kde sa dalo telefonovať. Popisoval pritom dôležitosť výberu základnej databázy poznatkov a správne trénovanie pri umelej inteligencii.

Michal Sekula, Security Consultant z firmy Eviden vysvetlil čo to vlastne znamená bezpečný podnik. Absolútna bezpečnosť neexistuje, s tým sa treba zmieriť. Všetci sme v ohrození a treba si dávať pozor. Eviden pritom ponúka široké spektrum produktov a služieb na zaistenie bezpečnosti. Od šifrovacích zariadení až po komplexné konzultačné služby či vytvorenia centier pomoci.

Video z tejto konferencie popisuje detaily z celej konferencie.

Zdroje: vlastné, Eviden

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.