Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR spustilo projekt Digitálni seniori. Seniori dostanú to, čo im bolo sľúbené, a to aj v menších mestách. Viac informácií získajú aj počas roadshow Dni seniorov, ktorá za nimi v októbri a novembri príde do každého krajského mesta.

„Seniorov nebudeme ťahať cez pol Slovenska, ale vyrážame za nimi do regiónov tak, aby sa mohli školení zúčastniť čo najbližšie pri svojom bydlisku,“ uviedol na tlačovej konferencii minister investícií Richard Raši.

Cieľom projektu za 41 mil. eur, financovaného z Plánu obnovy a odolnosti SR, je naučiť dôchodcov nad 65 rokov a zdravotne znevýhodnených ľudí nad 18 rokov základné digitálne zručnosti a poskytnúť im kvalitné tablety s dátovými balíkmi. „Dnešní seniori sú veľmi aktívni. Zároveň s projektom prinášame silné zdravotné benefity, čo môžem potvrdiť ako lekár. Nové technológie prispievajú k spomaleniu starnutia, zlepšeniu kognitívnych funkcií, posilneniu pamäte aj k zlepšeniu psychiky,“  poznamenal Raši.

Zaregistrovaných záujemcov o školenia je približne 25-tisíc ľudí a vyškolených je viac ako 4 200 seniorov. Jedno školenie zahŕňa 5 sedení počas piatich týždňov.  V súčasnosti sú spustené vo všetkých krajských mestách a v priebehu najbližších mesiacov sa rozšíria aj do menších miest, aby pokryli celé Slovensko. Školenia sú zamerané na základy práce s digitálnymi zariadeniami, vyhľadávanie informácií, komunikáciu online a informačnú bezpečnosť.

„Seniori môžu školenia absolvovať bezplatne a po ich skončení získajú výkonné tablety s dátovým balíkom 65 GB na 12 mesiacov,“ oznámil šéf rezortu investícií. 

Po reštarte sú seniorom poskytované plnohodnotné zariadenia kompatibilné s Google aplikáciami, jednoduché na používanie, v slovenskom jazyku a so zväčšeným písmom. Tablet im umožní prístup k internetu a uplatnenie nadobudnutých zručností v každodennom živote. Po uplynutí dvanástich mesiacov budú mať možnosť využívať dáta za výhodných podmienok a do zariadenia si môžu stiahnuť všetky štátne aplikácie, ako Slovensko v mobile či aplikácie zdravotných poisťovní a Sociálnej poisťovne.

Projekt bude prebiehať do polovice roka 2026 s cieľom vyškoliť až 105 440  seniorov a zdravotne znevýhodnených ľudí. Registrácia na školenia je dostupná prostredníctvom webovej stránky digitalniseniori.gov.sk, na infolinke  alebo osobne v regionálnych centrách. Záujemcovia, ktorí sa registrovali už dávnejšie, sú už v systéme evidovaní a pracovníci ministerstva ich budú kontaktovať. Nie je potrebné registrovať sa nanovo.

„Nechceme ísť za seniormi, pretože musíme, ale preto, aby sme im niečo ponúkli. Nechceme, aby osoby so zdravotným postihnutím chodili za nami, my ideme roadshow urobiť tak, aby sme my prišli za nimi. Spríjemníme im ich reálny život aj službami z virtuálneho prostredia, vytvoríme priestor na to, aby mohli komunikovať, vytvoríme nástroje na to, aby mohli mať prístup k informáciám a čo je veľmi dôležité, školenia sú aj o komunitách,“ informoval štátny tajomník Michal Kaliňák.

Školenia okrem základných zručností učia seniorov aj vyhľadávať informácie a bezpečnosti v online priestore, aby si informácie overili a boli odolní voči hoaxom. „Súčasťou piatich sedení je aj podpora, aby seniori po skončení školenia neopustili digitálny svet, ale naopak, aby sa stali jeho aktívnou súčasťou. Účastníci dostanú zoznam aplikácií, služieb a iných tipov, ako tablet používať ďalej. Napríklad ako si vyhľadať recept, nájsť bohoslužbu či voľnočasové aktivity,“ doplnil generálny riaditeľ sekcie inovácií a strategického rozvoja MIRRI SR Juraj Hošták.  Termíny roadshow v jednotlivých mestách sú nasledovné: 14.10 – Trnava, 24.10 – Bratislava, 29.10 – Trenčín, 7.11 – Košice, 8.11 – Prešov, 14.11- Žilina, 21.11 – Banská Bystrica, 29.11 – Nitra.

Zdroje: digitalniseniori.gov.sk

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.