Na jarnom kongrese ITAPA vystúpil s úvodným príhovorom podpreseda vlády SR, Richard Raši a témou jeho prednášky bol digitálny humanizmus.

Ako povedal Raši, v roku 2019 predsedá SR Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Digitálna transformácia sa v posledných rokoch naplno dotýka aj oblastí, za ktoré je zodpovedná táto organizácia a sme svedkami toho, že technologické zmeny majú komplexný dopad na bezpečnosť. Práve preto sa kongresu ITAPA zúčastnil aj Vuka Žugič, koordinátor OBSE pre ekonomické a environmentálne aktivity.

Slovensko, ako jedna z prvých krajín v EÚ, už – podľa Rašiho – svoju Stratégiu digitálnej transformácie má, Vláda SR ju schválila 7. mája 2019. Hlavnou víziou našej národnej stratégie je urobiť zo Slovenska do roku 2030 modernú krajinu s inovačným a ekologickým priemyslom, ktorá bude schopná ťažiť z digitálnej ekonomiky založenej práve na dátach.

Viaceré pracovné miesta sú v ohrození

Podľa aktuálnych odhadov je pomer ľudskej práce a techniky 71: 29 na vykonanie jednej úlohy. Už v roku 2022 sa má tento pomer zásadne zmeniť – 58 % času má mať človek ale až 42 % technika. Medzi najohrozenejšie druhy povolaní budú do roku 2022 patriť účtovníci alebo pracovníci klientskeho servisu. Naopak najlepšie sú na tom v tomto ohľade napríklad dátoví analytici, obchodníci, marketingoví špecialisti alebo odborníci na umelú inteligenciu. Čo to znamená pre Slovensko? V prípade, ak nebudeme ľudí digitálne vzdelávať, jedného dňa sa zobudíme a budeme mať na Slovensku armádu nezamestnaných.

Debyrokratický balíček

Minulý rok Slovensko vyhlásilo vojnu proti byrokracii. Podarilo sa odstrániť papierový výpis z obchodného, živnostenského registra, z listu vlastníctva a registra trestov. Od 1. septembra 2018 si úradníci získali sami viac ako 140 tisíc výpisov z obchodného a živnostenského registra, 67 tisíc výpisov z listu vlastníctva a viac ako 2000 výpisov z registra trestov.

Do konca roka budú eliminované ďalšie potvrdenia, ktoré sme doteraz museli odovzdávať na úradoch osobne. Od 1. septembra 2019, teda od začiatku nového školského roku, sa už rodičia nebudú musieť naháňať za potvrdeniami o návšteve školy, keď budú svojim deťom vybavovať napríklad preukazy na mestskú dopravu. Po novom si štátne a verejné inštitúcie toto potvrdenie nájdu buď vo svojich informačných systémoch, alebo na portáli OverSi. Od 1. decembra 2019 už nebude treba na úrady nosiť potvrdenia o nedoplatkoch na daniach, nedoplatkoch na zdravotnom a sociálnom poistení. Tých sa ročne doteraz vydalo okolo 320 tisíc. Od septembra zmiznú aj výpisy z registra nadácií, z registra občianskych združení, z registra neinvestičných fondov, z registra neziskových organizácií, z registra organizácií s medzinárodným prvkom a od 1. januára 2020 sa k nim ešte pridá výpis z registra mimovládnych neziskových organizácií. Celkovo by to malo do roku 2020 priniesť úsporu pre občanov 30 miliónov eur. Sem sa počítajú poplatky, náklady na cestovné a navyše aj stratený čas.

V tretej vlne sa počíta so zapojením matrík. Znamená to, že rodné listy, sobášne a úmrtné listy si tiež úrady budú vymieňať medzi sebou. Mimochodom, ročne ide o takmer 1,5 milióna výpisov. Pripravuje sa aj špeciálne laboratórium na výskum inovácií a digitálnych služieb. Veríme, že to situácii s využívaním digitálnych služieb štátu naozaj pomôže.

Elektronická schránka od štátu v štýle gmailu

Novela zákona o e-Governmente prinesie niekoľko zmien v oblasti elektronickej komunikácie. Elektronické schránky budú môcť po novom využívať aj občania od 15 do 18 rokov. A má to byť pre mladých ľudí niečo ako alternatíva voči gmailu. Druhou zmenou je, že si banky, poštové podniky a telekomunikační operátori budú môcť overovať svojich klientov na základe ich elektronických občianskych preukazov. Ministerstvo vnútra im po dohode bude sprístupňovať údaje z registra fyzických osôb a z evidencie občianskych preukazov na overovanie svojich klientov. Vo výsledku by to malo urýchliť vybavovanie služieb pre občana.

Vicepremiér Raši hovoril aj o spustení Dátovej kancelárie, ktorá má pomôcť transformovať Slovensko na dátový štát a tiež oddelenie behaviorálnych inovácií. Jeho cieľom je zmeniť digitálne služby štátu do používateľsky prívetivej podoby. Občan ich má používať rád.

SmartCity

Veľkou oblasťou, o ktorej hovoril vicepremiér Richard Raši je zavádzanie smart riešení. Platforma https://www.smartcity.gov.sk/ pokrýva aj tie najmenšie obce, ktoré reálne nemajú kapacity zorientovať sa v množstve ponúk a rôznych dotácií. Nájdu tu komplexné informácie o možnostiach financovania aktivít v oblasti smart. O možnostiach financovania z priamo riadených programov informuje ďalší web https://www.eurofondy.gov.sk/. Záujemcovia si tu vďaka vyhľadávaniu vedia vybrať „na mieru“ z viac ako 150 aktuálne zverejnených výziev. Celkovým objem vyhlásených výziev vyhlásených Vládou SR dosahuje takmer 200 miliónov eur.

Projekty na úrovni podpredsedu vlády SR

Richard Raši spomenul projekt Wifi pre Teba, ktorého cieľom je  zavádzať do miest a obcí na verejné priestranstvá bezplatné, vysokokvalitné a bezdrôtové Wi-Fi pripojenie. V súčasnosti beží už 4. kolo, do ktorého sa záujemcovia môžu hlásiť do 13. augusta 2019. Mestá a obce môžu získať finančný príspevok 15 000 eur.

V roku 2017 úrad začal podporovať malé a stredné podniky prostredníctvom modelu hybridného financovania, ktorý spája verejné finančné zdroje so  súkromnými zdrojmi (tuzemské + zahraničné) a vytvára verejno-súkromné partnerstvo. Vďaka takto financovaným projektom znižujeme závislosť na dotáciách zo štátneho rozpočtu a súčasne pomáha slovenským firmám sa ďalej rozvíjať a presadiť sa na zahraničných trhoch.

Pre tento rok úrad prijal ponuku izraelského akcelerátora SIT 4, ktorý ponúka tréningový program Innovation Leaders Open Gate. Pobyt v Izraeli pomôže firmám rýchlejšie preklenúť ranné štádium podnikania, optimalizovať ich riešenia a technológie a zlepšiť podnikateľský plán.

Peter Ďurica z NASES pri panelovej diskusii

Úrad začal opätovne mapovať územie ohľadom pokrytia vysokorýchlostným internetom nad 100 mbit/s až po 1 gigabit, no tentokrát až na úroveň adresy. Cieľ je poskytnúť domácnostiam oveľa vyššie rýchlosti než majú doposiaľ a podporiť masívne nasadenie technológie 5G aj na Slovensku.

Tak uvidíme, čo sa reálne stane a ako to bude s jednoduchým využívaním digitálnych služieb štátu. Predpoklady na to sú, prax budeme monitorovať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.