Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Väčšina profesionálnych fotografov dôjde skôr či neskôr do momentu, kedy začne uvažovať nad svojím vlastným fotoateliérom.

Napriek tomu, že vybudovať si malý ateliér sa môže zdať ako celkom jednoduchá záležitosť, v praxi je to trošku inak. Pozreli sme sa na tri prístupy, ako sa dostať k využívaniu fotoateliéru, pričom nespomenieme iba výhody, ale zameriame sa najmä na nevýhody.

FotografZdroj: elements.envato

Ak by sme sa mali inšpirovať receptami, začali by sme asi takto: „Na vlastný fotoateliér budeme potrebovať…“ Samozrejme, takto jednoduché to vôbec nie je. Potrebovať však budete nielen odhodlanie, ale aj vhodné priestory, kvalitnú techniku, rôzne zariadenia a v neposlednom rade si musíte byť schopní získať dostatok klientov, aby sa vám to vôbec celé oplatilo. Aké možnosti vôbec máte?

Fotoateliér v byte nemusí byť až taký dobrý nápad

Je celkom prirodzené, že veľa fotografov chce začať budovať vlastný ateliér vo svojom byte. Iste, stačí navštíviť centrum bývania v Bratislave, kúpiť pár doplnkov a celé to tak trochu prestavať. Ušetríte navyše za prenájom, ste doma a môžete si to tam rôzne zveľaďovať. Problém nastane, ak budete potrebovať viac miesta. Pripravte sa na časté a zdĺhavé presúvanie nábytku, nevraviac o tom, že fungovanie v rámci vášho ateliéru vám môžu ľahko narušiť iní členovia domácnosti či domáci miláčikovia. Rovnako asi nie je celkom dobrý nápad vodiť si klientov rovno do bytu.

FotografZdroj: elements.envato

Priestory na prenájom

Ak teda viete, že v byte to nepôjde začnete sa obzerať po priestoroch na prenájom. Tu sa pripravte na to, že hľadanie vášho vysnívaného priestoru môže byť dosť komplikované. Fotoateliér by mal mať adekvátnu veľkosť, dispozíciu a ešte byť aj relatívne dostupný pre vašich klientov. Inšpiráciu, ako by to vo fotoateliéri malo vyzerať môžete načerpať v https://www.newlivingcenter.sk. Pri výbere priestorov nezabúdajte, že objekt by mal byť dostatočne chránený, keďže práve tu budete mať väčšinu techniky. Mimochodom, aj na nákup techniky si pripravte dostatočný kapitál. Aby ste využili fotoateliér naplno, nezaobídete sa bez svetiel, filtrov, statívov a ďalšieho vybavenia.

Fotoateliér na prenájom

Pre mnohých začiatočníkov, ale aj pokročilých je ideálnym riešením fotoateliér na prenájom. Využijete ho vtedy, keď práve potrebujete, nemusíte si kupovať drahú techniku a ak náhodou nezískate dosť klientov, nemusíte sa obávať, ako zaplatíte nájomné na ďalší mesiac. Fotoateliér studio300shop.eu bol navrhnutý profesionálnymi fotografmi, takže máte záruku, že fotenie vám tu pôjde jedna radosť. Predsa jednu nevýhodu toto riešenie má. Nebudete si môcť povedať, že máte „vlastný fotoateliér“.