DJI Air 3S je najnovší dron z produkcie tejto čínskej firmy. Je to vylepšenie veľmi populárneho drona Air 3, ktorý používame aj pri našich videách.

Vylepšenia voči Air 3

Air 3S je vylepšený po stránke hardvérovej aj softvérovej. Hlavným vylepšením je podľa našich skúšok integrácia snímača typu LiDAR (Light Detection and Ranging – meranie vzdialenosti od prekážky pomocou laseru) do prednej časti drona. Tým pádom dokáže dron rozpoznávať prekážky vtedy, keď ich nedokážu bežné kamery rozpoznať kvôli tomu, že sú príliš malé, alebo preto, že je v okolí nedostatok svetla. Dokonca si poradí vtedy, keď nemáte dostatočne silný signál GPS. LiDAR je umiestnený v prednej časti drona nad kamerami.

Vľavo DJI Air 3S, vpravo pôvodný DJI Air 3Zdroj: TOUCHIT.sk
Vľavo DJI Air 3S, vpravo pôvodný DJI Air 3

Vráti sa späť na nenarazí

LiDAR budete velebiť aj vtedy, keď zadáte povel na návrat na miesto štartu (RTH – Return to the Home) a táto cesta môže byť aj celkom komplikovaná, Napr. ste odštartovali z garáže bez dosahu GPS signálu, či z balkóna a dron sa vám nsa toto miesto sám vráti. Sú totiž známe situácie, kedy dron Air 3 pri návrate domov havaroval a používatelia tak prišli aj o zábery.

Lepší obraz

DJI ďalej vylepšil samotné kamery. Veľké zlepšenie je 1-palcový snímač na hlavnom fotoaparáte s ohniskovou vzdialenosťou 24 mm. Clona tohto objektívu je f/1.8, dostupný je 9-násobný digitálny zoom. Ak budete s ňou robiť fotografie, budú mať rozlíšenie až 50 MPx. Znamená to, že tento dron si poradí aj pri natáčaní obrazu pri nedostatku svetla alebo v úplnej tme.

Vylepšila sa aj telekamera so 3-násobným priblížením. V tomto prípade je veľkosť snímača 1/1,3-palca a jeho ohnisková vzdialenosť je 70 mm. To je bežný parameter pri teleobjektíve. Clona je f/2.4 a fotky dokáže táto telekamera realizovať s rozlíšením 48 MPx.

Obe kamery majú až 14 stupňov dynamického rozsahu a využiť môžete aj podporu pre 10-bitový D-LogM, čo je voľba, ktorú používame aj my systematicky.

Kamery na DJI Air 3SZdroj: TOUCHIT.sk
Kamery na DJI Air 3S

Z hľadiska videa je na oboch kamerách dostupné rozlíšenie 4K/60 fps. Pre hlavnú kameru je pre toto rozlíšenie aj s HDR a s ňou môžete robiť videá aj s parametrami 4K/120 fps.

Dlhšia doba letu

Tretie zlepšenie je v dobe prevádzky na batériu a je to až 45 minút za ideálnych podmienok. Batéria je pritom mechanicky zameniteľná za tú, ktorú používame v prípade drona Air 3. Samotný dron obsahuje aj 42 GB zabudovanú pamäť, nemusíte tak používať microSD kartu. Šachta pre túto kartu je však k dispozícii a použiť ju samozrejme môžete.

Panoramatické zábery a ďalšie funkcie

Zo softvérového hľadiska je vylepšená aj funkcia Free Panorama. Ide o panoramatickú fotografiu, pri ktorej si určíte, čo bude začiatok a koniec fotografie a softvér sa postará o zbytok. Fotografie z drona vyzerajú úžasne. Táto forma panoramatickej fotografie sa dá realizovať na hlavnej aj na telekamere.

DJI Air 3S podporuje aj obľúbené funkcie, ako je vertikálne snímanie v rozlíšení 2,7K, MasterShots, QuickShots, Hyperlapse a ďalšie, čím sa v jednom kompaktnom zariadení spája množstvo kreatívnych nástrojov.

DJI Air 3SZdroj: TOUCHIT.sk
DJI Air 3S

Vision Assist DJI Air 3S poskytuje na ovládači okrem pohľadu dopredu, zozadu, zľava a sprava aj pohľad smerom nadol. Ten vám pomôže lepšie vnímať okolie drona.

DJI Air 3S je vybavený funkciou ActiveTrack 360° na optimálne udržanie vybraného objektu v zábere. Na základe okolitého prostredia automaticky naplánuje dráhu letu a upraví rámovanie tak, aby zabezpečil efektnejšie zábery. Takto udržíte vo videu váš objekt v centre pozornosti. Pohyb drona okolo objektu môžete určiť aj manuálne.

Novinkou je aj DJI Cellular Dongle 2, ktorý sa dá vložiť priamo do dronu DJI Air 3S do jeho zadnej časti. V prípade prekážok alebo rušenia pôvodného signálu sa potom môžete spoľahnúť na pripojenie 4G na stabilný prenos videa a tiež ovládanie dronu. Tým sa zvyšuje bezpečnosť letu a znižuje sa riziko jeho odpojenia.

Sem sa vkladá dodatočný 4G modul na stabilnejšie ovládanie a prenos videaZdroj: TOUCHIT.sk
Sem sa vkladá dodatočný 4G modul na stabilnejšie ovládanie a prenos videa

Čo by sme chceli ešte zlepšiť

DJI toho vylepšilo celkom dosť, ale jedna funkcia zatiaľ nie je dostupná. Ak začnete natáčať na hlavnej kamere, môžete prepnúť na druhú kameru len po tom, ako zastavíte pôvodné nahrávanie. A naopak. Počas jednej nahrávky tak nie je možné prepínať medzi týmito dvoma kamerami. A tiež nie je možné využiť kontinuálny zoom v jednej kamere s prechodom na druhú.

A priali by sme si LiDAR aj na zadnej strane tohto drona 🙂

Prvé skúsenosti

Keď to celé spočítate, dostávate v DJI Air 3S dron, ktorý dokáže natáčať vynikajúpce videá a to aj v situácii, keď ste v teréne úplne sám. V podstate nepotrebujete kameramana pre drona, automatika a umelá inteligencia sa teraz dokáže vyhnúť aj jemným konárikom, ktoré pre DJI Air 3 predstavovali takmer isto polámané vrtuľky.

DJI Air 3S je ideálny spoločník pre človeka v solo nasadení, ktorý robí fotografie a videá v teréne sám. Z nášho pohľadu je to celkom jasný predajný hit a tiež celkom jasná konkurencia pre drahší dron radu DJI Mavic. Uvidíme ako firma vylepší túto kategóriu dronov.

Pripravujeme video

S týmto dronom sme už nahrávali niekoľko testov automobilov, lietali sme s ním v noci a použili automatické sledovanie objektu. Pripravujeme naše redakčné video, kde uvidíte naše výsledky. A je sa na čo tešiť, je to naozaj skvelý dron. Titul najlepší dron pre cestovateľov si určite zaslúži.

Zdroje: vlastné, DJI

Ceny: 1099 eur pre dron DJI Air 3S a ovládač DJI RC-N3, 1399 eur pre balenie Fly More Combo s 3 batériami, nabíjačkou, ND filtrami a pod. 1599 eur pre rovnaké balenie ale s ovládačom RC 2, ktorý nepotrebuje mobil

Zapožičal: Xtreme

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.