DJI predstavil tento dron na lietanie z pohľadu prvej osoby (FPV) pred pár dňami. Ľudí zaujal a tak je momentálne ťažšie dostupný. Pozrime sa, čím si vyslúžil túto pozornosť.

DJI FPV prichádza len v balení Combo, kde je všetko, čo budete potrebovať.  Súčasťou je samotná helikoptéra ale aj špeciálne okuliare, ktoré si nasadíte na seba a cítite sa, ako keby ste sedeli v pilotnej kabíne vrtuľníka.

Dron pôsobí pevným a športovým dojmom. Jeho súčasťou sú spomenutí okuliare, ktoré si nasadíte pred letom a takto nadobudnete reálny dojem, že sedíte v jeho kabíne. Ďalej v balení nájdete aj ovládač, vrtule, adaptér na pripojenie smartfónu a viacero nabíjačiek.

Kompletná dodávka DJI FPV. Zdroj: DroneDJ

DJI FPV je určený pre mierne pokročilých používateľov, ktorí už majú skúsenosti s lietaním.  Nastaviť si môžete tri stupne zložitosti ovládania. V najjednoduchšom režime môžu lietať aj začiatočníci, v pokročilých potom nefungujú antikolízne systémy a dron lieta rýchlosťou až 140 km/h. Na výučbu „na sucho“ ponúka DJI aplikáciu Virtual Flight na virtuálne lietanie s ovládačom v ruke. Vtedy nemôžete tohto drona pokaziť, lebo lietate len virtuálne a užijete si ho aj z obývačky.

Pri prvých skutočných letoch odporúčame voľné priestranstvo bez budov a ľudí. Kamera točí pri rozlíšení 4K a 60 fps alebo FullHD pri 120 fps. Súčasťou výbavy je aj stabilizácia obrazu. Bitrate je až 120 Mbit/s, obraz sa vám teda nerozpadne. Udávaný dosah je až 10 km. Medzi dronom a okuliarmi sa prenáša HD obraz a to s minimálnym oneskorením.

K bezpečnostným funckám patrí okamžitá brzda a návrat na miesto vzletu v prípade, keď dron stratí signál. Obraz sa dá zaznamenávať na microSD kartu, ktorá je v drone ale aj v okuliaroch.

Ak sa pre tento dron rozhodnete, určite odporúčame zakúpiť si aj DJI Care Reshresh, čo je spôsob poistenia drona. K lietaniu s týmto dronom jednoducho havárie patria a takéto poistenie aj rýchlu výmenu drona oceníte. Hovoríme z vlastnej skúsenosti 🙂 DJI FPV totiž vlastnými silami po havárii asi neopravíte.

Cena drona DJI FPV Combo je 1349 eur, program DJI Care Rehresh na dva roky je za 329 eur. Na slovenský trh sa tento dostane v polovici marca.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.