DJI Mavic Air prvej generácie sa stal vďaka miniatúrnym rozmerom, nízkej hmotnosti a pokročilým funkciám veľmi obľúbeným dronom pre širokú verejnosť. Nový Mavic Air 2 nepokročil, ale rovno skočil na míle ďaleko a v danej kategórii ponúka nevídané možnosti.

Jednoducho prenosný, skladný a nadopovaný technológiami – to je DJI Mavic Air 2, ktorý je prvým zariadením zo série Mavic, ktoré ponúka možnosť natáčania 4K/60fps videa s dátovým tokom až 120 Mbps. Okrem toho môžu používatelia zaznamenávať jedinečné HDR videá a spomalené videá (1080p / 120fps alebo 240fps). Samozrejmosťou zostáva tvorba špičkových fotografií s rozlíšením 12 Mpx, avšak pribudla aj možnosť vytvárať fotografie s rozlíšením až 48 Mpx v špeciálnom režime, ktoré budú ponúkať maximum detailov. Táto možnosť je dostupná aj vďaka pokročilému 3-osému stabilizátoru, ktorý kompenzuje chvenie snímača, a ten môže v kľude vytvárať/spájať fotky vo vysokom rozlíšení.

Mavic Air 2 dostal do vienka aj nový CMOS snímač – Quad Bayer 1/2“, ktorý je podľa výrobcu dokonalým nástrojom na zvýšenie kreativity – nezabúdajte ale, že vždy je to hlavne o kreativite používateľa :). Zaujímavou novinkou je aj režim SmartPhoto, ktorý zaznamenáva 12 Mpx fotky pomocou pokročilej analýzy scény a umelej inteligencii („hĺbkové učenie, tzv. Deep Learning), pričom automaticky nastavuje rôzne parametre, aby vznikla čo najlepšia výsledná fotka – je to taký automatický manuál.

„Plochý farebný profil D-Cinelike uchováva viac informácií na ďalšie spracovanie. Video kompresia HEVC (H.265) zaznamenáva viac obrazových informácií, využíva menej ukladacieho priestoru a zachováva dynamický rozsah + všetky podrobnosti záberov.“

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2

Prítomné sú aj tieto funkcie: HDR fotografie – zariadenie zosníma sedem rôznych expozícii a ich zlúčením vytvorí fotku s vysokým dynamickým rozsahom. HyperLight – tento režim slúži na snímanie fotiek počas zníženej viditeľnosti – taktiež spája viacero fotografií do jednej, ktorá je špecifická ostrosťou a redukovaným šumom. Rozpoznávanie scén: Mavic Air 2 rozpoznáva až päť kategórií scén, vrátane západu/východu slnka, čistej modrej oblohy, zelených porastov, snehu a stromov a následne optimalizovať nastavenia tak, aby bola výsledná fotografia čo najzaujímavejšia – plná farieb, detailov a príjemných tónov.

To stále nie je všetko. Mavic Air 2 dokáže zaznamenávať aj 8K HyperLapse videá v štyroch režimoch – Free movement, Circle, CourseLock a WayPoints. Samozrejmosťou zostali dobre známe režimy – QuickShots, ktoré ale prešli vylepšením. Stačí zvoliť niektorý z režimov (Rocket, Circle, Dronie, Helix, Boomerang alebo Asteroid) a Mavic Air 2 automaticky vytvorí zaujímavé videá.

Bezkonkurenčný letový výkon? Má DJI v tomto smere vôbec nejakú konkurenciu?  

DJI Mavic Air 2 je kompletne „prekopaný“ a okrem pokročilých režimov snímania sa vyznačuje aj letovými schopnosťami a možnosťami. Váži iba 570 gramov, ponúka nové motory, nové elektronické regulátory rýchlosti (ESC), vylepšenú technológiu batérie a aerodynamický dizajn, vďaka čomu poskytuje maximálny čas letu až 34 minút (v ideálnych podmienkach) a max. rýchlosť letu až 68 km/h (v režime sport).

Patentovaná technológia prenosu obrazu – OcuSync 2.0 bola vylepšená tak, aby poskytovala mimoriadne spoľahlivý a stabilný obrazový tok vo vysokom rozlíšení na maximálnu vzdialenosť až 10 km. To je veľmi slušné! OcuSync 2.0 podporuje frekvenčné pásma 2,4 GHz, ako aj 5,8 GHz, pričom využíva funkciu automatického prepínania medzi týmito pásmami ­– na základe sily signálu.

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2

Mavic Air 2 je vybavený aj novými bezpečnostnými prvkami, ktoré napomáhajú k čo najbezpečnejšiemu lietaniu. Senzory v prednej a zadnej časti dronu varujú používateľa vtedy, keď je príliš blízko nejakého objektu, a tiež môžu byť nastavené tak, aby zabránili kolízii – ak letíte „proti múru alebo do stromu“, tak dron automaticky zastaví (toto máme v prípade DJI overené v praxi 🙂 ).

Prídavné senzory a pomocné svetlá v spodnej časti pomáhajú počas pristávania – aj v náročnom prostredí. Samozrejmosťou je aj integrácia technológie Geofencing GEO, ktorá napomáha udržať „bezpilotné lietadlá“ mimo najrizikovejších oblastí, akými sú napríklad letiská a pod. Advanced Pilot Assistance System (APAS) 3.0 prináša novú úroveň autonómneho lietania. S aktivovanou funkciou APAS 3.0 sa dokáže dron automaticky a veľmi precízne vyhýbať prekážkam, aby nedošlo ku žiadnej kolízii. Aktualizovaná je aj funkcia 3D mapovania terénu.

Čo je ešte nového? 

Aktualizáciou prešla aj aplikácia DJI Fly (dostupná pre Android a iOS zariadena zdarma), ktorá ponúka pokročilejšie funkcie pre Mavic Air 2. Vďaka ľahko použiteľným funkciám úprav, priamo v aplikácii, sa z aplikácie DJI Fly stáva aj nástroj na základnú postprodukciu zaznamenaných záberov.

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2

Modernizáciou prešiel aj diaľkový ovládač s ergonomickým dizajnom, ktorý zaručuje pohodlnejšie uchopenie a chváli sa výdržou batérie na úrovni až 240 minút – zároveň však pôsobí dosť mohutne, tak sme zvedaví, ako to bude v praxi. Nová je aj čeľusť vo vrchnej časti, ktorá umožňuje rýchle a jednoduché vloženie smartfónu do ovládača. Prekvapenie na záver? Zostava DJI Mavic Air 2 Fly More Combo bude obsahovať aj ND Filtre! Na výber budú dve možnosti – zostava troch ND filtrov 16/64/256 (ideálna na úpravu rýchlosti uzávierky a v extrémnych svetelných podmienkach) alebo zostava troch ND filtrov 4/8/32 (ideálna na tvorbu živších fotografií aj pri nízkych hodnotách ISO).

Ceny a dostupnosť – DJI Mavic Air 2  

Výrobca na stránkach uvádza – aktuálna pandémia COVID-19 spôsobila prekážky v globálnej lodnej a leteckej preprave, čoho výsledkom je, že Mavic Air 2 je aktuálne dostupný iba v Číne, zatiaľ čo pre ostatné krajiny/regióny sú k dispozícii iba predobjednávky. Prvé kusy by mali do Európy a na Slovensko doraziť v polovici mája.

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2 bude k dispozícii v dvoch štandardných baleniach: Základný balík za 849 Eur (Mavic Air 2, jedna batéria, diaľkový ovládač, potrebné káble, nabíjačka) Rozšírený balík, teda Fly More Combo za 1049 Eur (Mavic Air 2, 3 batérie, diaľkový ovládač, špeciálna nabíjačka, náhradné vrtule, potrebné káble, taška na rameno a zostava ND filtrov). DJI Mavic Air 2 je k dispozícii na predobjednávku u všetkých autorizovaných predajcov – napr. TU.

Zdroj: DJI

Prečítajte si aj:

DJI Osmo Action: Dokázala poraziť prvá akčná kamera od DJI osvedčené GoPro kamery?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE