DJI Osmo Action testujeme už druhý týždeň, pričom je to asi jediná akčná kamera z doterajších testov, ktorú máme stále pri sebe – vo vrecku. Uplynulé 2 týždne boli veľmi aktívne, čo sa nám do konceptu testovania akčnej kamery veľmi hodilo. Absolvovali sme rôzne výlety, pracovné cesty a navštívili sme aj Chorvátsko, takže neunikla ani slanej vode. Poďme sa teda pozrieť, ako obstála táto novinka od DJI v našom praktickom teste!

Osobne mám DJI produkty veľmi rád – od dronov, cez stabilizátory, až po všemožné príslušenstvo. Z toho vyplýva, že na test prvej akčnej kamery, DJI Osmo Action, som sa skutočne tešil. Testoval som aj najnovšie zariadenia od GoPro, a tak som bol veľmi zvedavý, ako novinka obstojí oproti konkurencii, ktorá má v tomto smere dlhoročné skúsenosti a robí to naozaj výborne. GoPro Hero 7 Black je perfektná akčná kamera, ktorá si svoju cenu s prehľadom obháji – jej recenziu nájdete – TU.

Konštrukcia / Ovládanie / Batéria

Spracovanie DJI Osmo Action je veľmi precízne – puzdro alebo skôr skelet kamery je vyhotovený zo špeciálneho plastu a hliníkových častí, čo vo výsledku znamená zvýšenú odoľnosť voči otrasom, pádom, nízkym teplotám (do -10°) a samozrejme aj vode (do 11 metrov) bez nutnosti použitia puzdra. S kamerou môžete ísť aj do slanej vody, čo je výhodou. My sme mali na test k dispozícii aj vodeodolné puzdro, s ktorým sa môžete ponárať až do hĺbky 60 metrov. To sme neskúšali, ale v mori sme ho používali, aby sme kameru zbytočne “nezaťažovali” soľou. Je odolná, ale skrz dlhšej životnosti to zmysel má.

Konštrukcia kamery je veľmi podobná konkurencii, čo je dobre. Tento dizajn je praktický a rokmi osvedčený, tak načo opäť vymýšľať koleso!? Iná je iba povrchová úprava, ovládacie prvky a detaily, ktoré jednotlivé kamery odlišujú. Z pohľadu dizajnu sa nám DJI Osmo Action páči najviac – pôsobí skutočne outdoorovo a veľmi odolne. Konkurenčnou výhodou tohoto zariadenia sú dva farebné displeje, ktoré zabezpečujú dokonalý prehľad o natáčanej/fotografovanej scéne a o nastaveniach kamery.

Takmer celú zadnú časť pokrýva odolným sklom krytý 2,25” dotykový LCD displej (325ppi) s jemnným rozlíšením. Ocenili sme aj jeho citlivosť na dotyk, resp. presnosť ovládania – nerobí mu problém ani prítomnosť vodného povlaku. V prednej časti sa nachádza malý 1,4” nedotykový LCD displej, ktorý je tiež krytý odolným sklom. Malou nevýhodou je však to, že obraz a informácie o parametroch kamery sú zobrazené iba na jednom displeji – bez možnosti výberu.

Buď máte aktivovaný hlavný displej, pomocou ktorého sa vykonávajú aj nastavenia alebo máte aktívny predný displej, na ktorom vidíte nahrávanú scénu (to je výhoda), ale nič pomocou neho nenastavíte. Prijali by sme možnosť aktivácie oboch displejov súčasne, čo by síce malo vplyv na batériu a rýchlosť systému, ale bolo by to zaujímavejšie. Prepínanie zobrazenia je najjednoduchšie gestom – dvomi prstami klepnete 2 krát na displej, čím sa okamžite prehodí zobrazenie.

Okrem dvoch displejov sú prítomné aj 3 fyzické ovládacie prvky. Vo vrchnej časti je tlačidlo napájania a spúšť fotoaparátu/videa. Samozrejmosťou je aj funkcia „SnapShot“ s možnosťou prispôsobenia – okamžité nahrávanie/fotenie po stlačení spúšte a to aj vtedy, ak je zariadenie vypnuté. Na ľavej strane kamery je tlačidlo QS (QuickSwitch), s ktorým sa rýchlo prepínajú základné režimy – foto, video, HDR video a pod. Hneď pod ním je krytý USB-C konektor a slot pre microSD kartu (max. 256 GB). Poslednou časťou je vymeniteľná batéria s krytom, ktorá má kapacitu 1300 mAh.

Rovno spomenieme aj jej výdrž, ktorá je v bežnom Full HD režime (1080p/60 fps) s aktívnou stabilizáciou približne 100 minút. Ak zvolíte najvyššie rozlíšenie (4K/60 fps) a aktivujete pokročilú stabilizáciu, tak to bude max. 50 minút. Ťažko to však generalizovať, nakoľko veľa záleží od podmienok, vonkajšej teploty a pod. Každopádne odporúčame batériu nabíjať priebežne a ak sa chystáte na výlet alebo ju chcete využiť na prácu, tak je fajn mať k dispozícii náhradné batérie. Nabíjanie batérie trvá v priemere 70 až 80 min – záleží od výkonu nabíjacieho zdroja.

DJI Osmo Action v praxi

Technické špecifikácie zariadenia nájdete nižšie – tie sú síce dôležité, ale ešte dôležitejšie sú reálne výstupy z kamery. Tak sa na to pozrime! Prvé, čo nás zaujalo je veľmi jednoduché menu, ktoré je iba v angličtine, ale vôbec to neprekáža. Ovládanie je intuitívne a do všetkých dôležitých položiek sa dostanete prostredníctvom gest. Potiahnutím prsta zľava zobrazíte galériu médií, potiahnutím z pravej strany zobrazíte nastavenia manuálneho/automatického režimu snímania, potiahnutím odspodu zobrazíte nastavenie rozlíšenia/fps a potiahnutím prsta z vrchnej časti sa vyroluje menu s rýchlymi nastaveniami (jas, orientácia displeja, zámok obrazovky, nastavenie zobrazenia predného displeja, nastavenie zaostrovania, aktivácia hlasových povelov), odkiaľ sa vstupuje aj do pokročilých nastavení kamery.

Tie sa však týkajú skôr centrálnych nastavení zariadenia – redukcia šumu vetra, aktivácia mriežky (radi využívame kvôli kompozícii pri fotení), nastavenie hlasových povelov (nefungujú tak dobre ako na GoPro), nastavenia konektivity (Bluetooth/Wi-Fi), a taktiež funkcií jednotlivých tlačidiel, resp. toho, čo majú vykonať po ich stlačení. Nechýbajú ani nastavenia šetrenia energie – vypínanie displeja v nastavenom intervale a nastavenie LED diód, ktoré signalizujú stav zariadenia, resp. toho, či je aktívne natáčanie a pod. Celé menu je minimalistické a obsahuje iba najpotrebnejšie prvky, čo je z časti výhoda.

Na displeji vždy vidíte všetky dôležité údaje – dostupné miesto na pamäťovej karte, kapacitu batérie, režim snímania, nastavenie snímania a pod.

Náhodne vybrané fotografie z DJI Osmo Action – bez úprav

Konfigurácia jednotlivých režimov je dostupná priamo v ich rozhraní. Ak zvolíte video, tak si nastavíte režim snímania (klasika, HDR, spomalené, časozberné), následne rozlíšenie, snímkovú frekvenciu a stabilizáciu videa. Podobne to je aj v prípade fotografií. Okrem toho je možné si vytvoriť vlastné “C” režimy, ktoré poznáme z fotoaparátov a pomocou tlačidla QuickSwitch sa medzi jednotlivými funkciami rýchlo prepínať.

Na DJI Osmo Action ceníme aj automatické otáčanie displeja, vďaka čomu sa automaticky mení aj pomer strán počas natáčania/fotenia. Základom je pomer – 4:3 a 16:9. Ak chcete natáčať na výšku, stačí otočiť kameru vertikálne a je to tam. Rýchle a praktické! Osmo Action ponúka rôzne režimy, no tie najčastejšie používané sú – video, HDR video, fotografovanie, spomalené video a časozberné video. Všetky tieto režimy sme využívali veľmi aktívne.

Nebudeme to zbytočne naťahovať, Osmo Action je výborná akčná kamera, ktorá ponúka nadštandardne uspokojivé výsledky – aj na profi účely. Uhol záberu 145° zabezpečuje, že vám nič zo snímanej scény neunikne. Na krajoch obrazu však vidieť súdkovanie, čo môže odstrániť funkcia “dewarp” alebo aktivovaná pokročilá softvérová stabilizácia obrazu – RockSteady. Tá celú šírku záberu trošku oreže, aby mohol procesor (Ambarella H2) spracovať chvenie a z výsledku ho úplne odstrániť. Funguje to veľmi dobre, ale nie je to najlepšia stabilizácia. Softvér v GoPro 7 Hero Black to zvláda ešte lepšie a výsledky sú ako vyžehlené. Tu je trasenie a rýchly pohyb eliminovaný, ale vo výsledku to aj tak trošku poznať. RockSteady by sme zhodnotili ako 2 najlepšiu stabilizáciu v akčných kamerách.

K samotným výstupom – vždy máte na výber, či chcete natáčať alebo fotiť v automatickom alebo manuálnom režime. My sme 90% času využívali automatiku, ale počas fotenia sme obšas siahli aj po manuálnom režime s možnosťou nastavenia hodnoty ISO a času úzávierky. Samozrejmosťou je aj výber formátu – pri fotkách využívame kombináciu JPEG+RAW (DNG) a video nahrávame do formátu MOV. Výsledné videá a fotografie sú na vysokej úrovni, čo je poznať každým záberom – výsledok bude takmer vždy stáť za pozretie/zdieľanie. Veľkým benefitom tohoto zariadenia je režim HDR videa. Rozdiel medzi klasikou a HDR videom je skutočne poznať. Vysoký dynamický rozsah video krásne oživý a výsledok je pôsobivejší. Treba však myslieť na to, že pri HDR videu nie je dostupná stabilizácia RockSteady.

Osmo Action veľmi dobre zvláda aj spomalené video, ktoré dokáže nahrávať v max. rozlíšení 1080p a spomalenie je max. 8 násobné. Výsledok je krásne čistý, bez výrazného šumu. Takiež musíme pochváliť režim časozberného videa, ktoré má iba praktické nastavenia bez zbytočností a max. rozlíšenie je v tomto režime až 4K. Skutočne výborné výsledky za takmer akýchkoľvek podmienok. Toto sa DJI podarilo. Samozrejme, treba počítať s tým, že večer nebudú fotografie ani video číro čisté. Tam je poznať značné zašumenie (záleží od nastavenia a scény), ale to je normálne u všetkých (nie len) akčných kamier. Osmo Action sme aktívne používali aj počas tripu do Chorvátska. Krátke (Instastory) zábery si môžete pozrieť na tomto IG profile vo výbere – TU. Instagram kvalitu znižuje, tak s tým treba počítať. Túto kameru sme si naozaj veľmi obľúbili a máme ju stále pri sebe. Smartfón vie ponúknuť výbornú kvalitu, ale toto je ešte o kus lepšie a hlavne odolnejšie :).

Čo sa týka mobilnej aplikácie – DJI MIMO (rovnakú používa aj DJI Osmo Pocket), tak tá je dostupná pre Android a iOS zariadenia zdarma. Je veľmi jednoduchá a nájdete v nej iba praktické funkcie, ktoré sú na 90% identické s ponukou kamery. Dôležité je hlavne to, že vidíte živý náhľad z kamery, čo oceníte ak ju máte na prilbe a potrebujete niečo nastaviť a pod. Komunikácia prostredníctvom Wi-Fi je veľmi rýchla a stabilná, čo nás príjemne prekvapilo. Aplikácia ponúka aj základný editor fotografií a videí, čo sa občas môže hodiť. Samozrejmosťou je aj možnosť prezerania všetkých súborov z kamery. Jediné, čo nám v tomto prípade chýbalo je funkcia živého vysielania na sociálne siete – to by malo byť v dnešnej „sociálnej“ dobe automatické. Ak túto apku používať nechcete, tak nemusíte, ale občasné pripojenie kvôli aktualizácii softvéru v kamere odporúčame.

Hodnotenie TOUCHIT

DJI Osmo Action sme používali na dennej báze viac ako 2 týždňe, pričom nás presvedčila o tom, že ak DJI niečo predstaví, tak je to výborne spracovaný, odladený a bezproblémov fungujúci produkt. Osmo Action ponúka skutočne pekné výstupy – od videí, cez fotografie, až po spomalené a timelapse videá. Každý režim sme dôkladne preverili a nenatrafili sme na výrazné nedostatky. Konkurenčnou výhodou je režim HDR videa, ktorý je výborný – v tomto segmente je to stále unikátom. Ceníme aj jednoduché menu a dobre optimalizovanú mobilnú aplikáciu, s ktorou kamera komunikuje.

V neposlednom rade musíme pochváliť aj pokročilú softvérovú stabilizáciu – RockSteady, ktorá pracuje výborne, čo vo výsledných médiách reálne videť, ALE. Po dlhšom premýšľaní nad konkurenciou sme dospeli k záveru, že síce je táto stabilizácia a celá kamera výborná, ale nie lepšia ako GoPro Hero 7 Black. Doťahuje sa na ňu, ale neprekonáva ju. GoPro má výhodu v dlhodobých skúsenostiach, čo na práci ich produktov poznať. Je to však úplne prvý model akčnej kamery od DJI, a tak sme zvedaví, ako na tom bude nástupca.

Základná technická špecifikácia: DJI Osmo Action 

  • Snímač: 1/2,3” CMOS  
  • Rozlíšenie: 12 Mpx _ f/2.8
  • Uhol záberu: 145°
  • Procesor: Ambarella H2
  • Fotografie: 4000 x 3000 px / 12 Mpx
  • Video: max. 4K/60 fps + RockSteady
  • HDR Video: max. 4K/30 fps- bez pokročilej stabilizácie   
  • Spomalené video: max. Full HD (1080p) – 8 násobné spomalenie
  • TimeLapse: max. 4K / interval 0,5 až 30 sekúnd
  • Foto/video formáty: MP4, MOV, JPEG, RAW (DNG)
  • Max. dátový tok videa: 100 Mbps
  • Konektivita: USB-C, Bluetooth, Wi-Fi
  • Rozmery: 65 x 42 x 35 mm
  • Hmotnosť: 124 gramov
  • Batéria: 1300 mAh 

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: www.dronerepublic.sk

Cena: DJI Osmo Action – 349 Eur  / Vodeodolné puzdro do 60m –  36 Eur / náhradná batéria – 25 Eur

Prečítajte si aj:  

Recenzia GoPro Hero 7 Black: Dokonalá akčná kamera

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE