Testovali sme dron, ktorý je skladný, dobre ovládateľný, má množstvo režimov a stabilizovanú 4K kameru.

Toľko superlatívov sa len tak ľahko nevidí. Má vôbec MAVIC PRO (ďalej len MAVIC) nejaké nedostatky? To sa dozviete v tomto článku. Je zrejmé, že tento dron sa DJI skutočne podaril a pritom si MAVIC zabalíte do príručnej tašky. Túto idylku narúša legislatíva o používaní UAV (bezpilotné lietadlo) na území SR, kde sú potrebné viaceré povolenia. Ak chcete s dronom oficiálne lietať, fotografovať a zdieľať, čaká vás dlhšia púť po úradoch a inštitúciách.

Konštrukcia a spracovanie

MAVIC je prvý kompaktný a skladací dron od spoločnosti DJI, ktorý prevzal množstvo funkcií od väčšieho súrodenca – PHANTOM 4. Má štyri sklopné ramená, ktoré sú osadené výkonnými motormi a skladacími vrtuľami. Jednoduchým zložením sa dostanete na rozmer 83 x 83 x 198 mm s hmotnosťou 743 gramov. Ramená sa nijak nezaisťujú, ale majú systém dotvárania. Výhodou je, že pri skladaní a rozkladaní netreba nič demontovať.

MAVIC má malé, ale dostatočne výkonné motory na to, aby mohol lietať aj v silnom vetre, vyskúšali sme to a MAVIC lietal bez problémov. Na zvýšenú silu vetra vás upozorní.

Materiálové vyhotovenie je z tvrdeného plastu a hliníkovej zliatiny v spodnej časti. Pod ňou sa nachádza aktívny chladič. Celá konštrukcia je dostatočne odolná a menšie škrabance na nej po čase zaniknú. Treba však dbať na opatrnosť, nakoľko pád z veľkej výšky by mohol byť pre dron fatálny. Najčastejšie, pri menších nehodách, sa poškodia vrtule, ktoré nie sú na motor priskrutkované, ale iba zacvaknuté, čím sa veľmi ľahko menia. Opatrnosť treba zvýšiť aj pri kamere, ktorá je umiestnená na trojosom gimbale. Ten drží na štyroch pohyblivých úchytoch a pri kolízii by sa mohol ľahko odtrhnúť a kamera poškodiť.

MAVIC v zloženom stave, výkonný dron, ktorý má veľkosť dlane

Predné ramená majú integrované vysokosvietivé LED diódy červenej farby. Takto je dron dobre viditeľný aj na diaľku, pričom ja ľahké rozlíšiť, akým smerom sa pohybuje. V zadnej časti, v strede, má miesto vysokosvietivá informačná LED dióda, podľa ktorej zistíte, v akom režime lietate alebo či je vybitá batéria. V pravom boku zariadenia je krytý slot pre microSD kartu a tlačidlo zmeny režimu pripojenia – Wi-Fi/RC. V ľavom boku je krytý servisný microUSB konektor, cez ktorý je možné sťahovať a prezerať dáta z pamäťovej karty.

Senzory a ich funkčnosť

Je málo pravdepodobné, že s MAVICOM narazíte, ale stať sa to môže. Má celkovo 6 bezpečnostných prvkov, ktoré sa starajú o bezpečnosť okolia, zariadenia a precízne držanie pozície vo vzduchu. Zvýšiť pozornosť treba v dvoch smeroch, pri lete dozadu a pri stúpaní. V týchto smeroch senzory nie sú. V prednej časti sú dve kamery, taktiež aj v spodnej. Kamerový systém vytvára počas letu 3D obrazy, podľa ktorých MAVIC vyhodnocuje svoju polohu.

To platí aj pre lietanie v interiéri, halách alebo pri prelete pod väčším mostom, kde nie je dostupný alebo sa stratí GPS signál. Kamerový systém zaznamenáva aj miesto odletu, ktoré spáruje s GPS súradnicami, podľa čoho sa snaží dron v prípade núdze čo najpresnejšie pristáť. Okrem toho reagujú kamery aj na gestá používateľa. Ak zvolíte režim Gesture, môžete zamávaním rukami aktivovať režim Active Track a dron vás bude prenasledovať. Gestom rúk v tvare fotky dáte príkaz na zhotovenie fotografie.

Ukážka prepojenia všetkých senzorov, ktoré sa starajú o bezpečnosť

Posledné dva senzory sú ultrazvukové a fungujú nezávisle od seba. Ak jeden prestane fungovať, nahradí ho druhý. Tieto senzory majú za úlohu kontrolovať výšku zariadenia od povrchu, a to až do 10 metrov. Ak použijete režim Terrain Follow, dron bude kopírovať terén vo vami stanovenej výške, od 0,3 do 10 metrov. Celý systém senzorov riadi 24 procesorov a funguje skutočne výborne, opatrnosti však nie je nikdy dosť. Zvýšenú pozornosť si zaslúžia aj riedke koruny stromov, a tiež elektrické a telefónne vedenie. Toto sú špecifické prípady, keď senzory nemusia zachytiť objekt. To najpodstatnejšie nakoniec, MAVIC disponuje presným GPS a tiež GLONASS prijímačom. Oba komunikujú so satelitmi a do ovládača/smartfónu prenášajú presné údaje o polohe a trase letu, ktorá je zaznamenávaná v Google Maps.

4K kamera a trojosí stabilizátor

Detailný pohľad na miniatúrny stabilizátor so 4K kamerou, táto dvojica toho dokáže veľa.

To, že má DJI históriu a vyrába špičkové zariadenia je vidieť v každom detaile, aj pri kamere. Miniatúrny trojosí stabilizátor (gimbal) je precízne spracovaný a svoju prácu robí znamenite. To, čo robí stabilizátor, nemusí robiť optika, a preto nemá kamera žiadnu stabilizáciu obrazu. CMOS snímač má veľkosť 1/2,3 palca, šírku záberu 85° a max. rozlíšenie videa je 4K, s frekvenciou 30 snímok za sekundu. Fotografie sú v max. rozlíšení 12 Mpx a môžu byť vytvárané vo formáte DNG/RAW, vďaka čomu sa dá vytvorená fotografia lepšie upravovať. Video má rôzne možnosti nastavenia rozlíšenia a snímkovej frekvencie, vrátene SlowMotion a dva druhy formátu – MP4 alebo MOV. Nechýba ani možnosť zmeny režimu NTSC/PAL, nastavenie vyváženia bielej, farieb a expozície. Doplnkom je možnosť uzavrieť expozíciu a zaostrovanie.

 

Kvalitné zábery z vtáčej perspektívy ničím nenahradíte, na vtáky však treba dávať pozor, občas sa im MAVIC nepozdáva.

V prípade fotografií je možné použiť automatický alebo plne manuálny režim, kde si používateľ dopodrobna nastaví všetky hodnoty (ISO/WB/EV/AF a dobu uzávierky na max. 8 sekúnd), pričom dokáže vytvoriť skutočne pútavú fotografiu. Stabilizácia je účinná, ani pri zhoršených poveternostných podmienkach nie je poznať roztrasenie fotografií či videa. Výsledné médiá je možné použiť aj na profesionálne účely. Ak máte cit fotografa, s týmto zariadením vytvoríte famózne zábery. K tomu môže dopomôcť aj režim Cinematic, ktorý ovplyvňuje ovládanie a eliminuje rýchle pohyby drona na minimum. V tomto režime treba dbať na bezpečnosť, nakoľko dron nezastaví na váš povel, ale dráhu plynulo dolietava, čo činí 3 metre navyše. Ak by tam bola prekážka, narazí.

Toto je snímka, ktorú bežná fotografia z okna nenahradí

Pre začiatočníkov je vhodný režim Tap Fly, ktorý umožní nasmerovať dron na určité miesto na mape, pričom letí takmer autonómne a používateľ sa môže viac venovať ovládaniu kamery a náklonu gimbalu. Dobre použiteľný je aj režim Tripod, ktorý obmedzuje max. rýchlosť drona na 3,6 km/h a celkové pohyby zariadenia sú plynulejšie, menej agresívne. Tento režim sa výborne hodí aj do interiéru. To najlepšie nakoniec, prenos obrazu (720/1080p) je možný až do vzdialenosti 4 kilometrov! Toto zabezpečuje nová technológia prenosu obrazu OcuSync.

Gimbal je ovládateľný vo vertikálnom smere, s priamym náhľadom pod dron. V horizontálnom smere sa otáča celý dron, gimbal iba čiastočne. Ovládanie je veľmi jemné, plynulosť však závisí od citu používateľa.

Diaľkový ovládač a ovládanie

MAVIC má kompaktný ovládač s monochromatickým informačným displejom, ktorý je možné použiť samostatne alebo so smartfónom. Do sklopného držiaka vsuniete zariadenie s max. veľkosťou iPhone 7 Plus. Prepojenie ovládača a smartfónu je cez kábel, pričom v balení nájdete tri káble s rôznymi koncovkami microUSB, USB-C a Lightning. Ovládač má dve sklopné antény a množstvo ovládacích prvkov, ktoré sú konfigurovateľné.

Zapínanie/vypínanie drona a ovládača sa vykonáva príslušným tlačidlom, ktoré je potrebné kvôli bezpečnosti stlačiť raz krátko a raz dlho.

Hlavnými sú dva ovládacie joysticky, samostatné spúšte fotoaparátu a kamery, ovládacie kolieska gimbalu a expozície kamery, dve ľubovoľne nastaviteľné tlačidlá v spodnej časti, programovateľný joystick a napokon tlačidlo napájania, pauzy a funkcie Go Home. Väčšina ovládacích prvkov je konfigurovateľná, vrátane joystickov, ktorým môžete zmeniť smer letu a uložiť celkovo tri režimy, medzi ktorými prechádzate.

Diaľkový ovládač s držiakom pre smartfóny

Pri každom vzlietnutí vám dron oznámi (zvukom i vizuálne), v akom režime sa nachádza a či má načítanú pozíciu miesta vzletu. To platí aj pri vybitej batérii alebo pri silnom vetre, o ktorom budete informovaný. Zvukový signál je agresívny a je nemožné ho prepočuť. Odporúčame aj priebežne kalibrovať dron a gimbal. Ak máte v pláne letieť „ďaleko“, je dobré opakovane potvrdiť miesto vzletu a mať plne nabitú batériu.

Diaľkový ovládač so smartfónom a aplikáciou DJI GO4

Na displeji ovládača vidíte všetky potrebné údaje – letový režim, silu GPS signálu, silu signálu medzi dronom a ovládačom, rýchlosť, vzdialenosť od bodu vzlietnutia, otáčky motorov, kapacitu batérie (dron/ovládač), údaj o zaznamenávaní videa/fotografie a hodnoty expozície. Posledný údaj zobrazuje režim úložiska: karta alebo smartfón. Ovládač poskytuje plnohodnotné ovládanie, avšak s jednou nevýhodou, nevidíte obraz a nemáte k dispozícii pokročilé nastavenia. Toto získate až po pripojení smartfónu s aplikáciou DJI GO 4. Ovládanie hodnotíme ako bezproblémové, intuitívne a veľmi citlivé. Stačí trošku cviku, skúšania a všetko pôjde jednoducho. Zaujímavosťou je možnosť pripojenia dvoch ovládačov súčasne.

Aplikácia DJI GO 4

Bez tejto aplikácie to nepôjde, ukrýva totiž všetky pokročilé nastavenia a vizuálny zážitok z letu. Aplikácia je dostupná pre Android/iOS. Jej prostredie je prehľadné a všetko má svoje miesto. V aplikácii konfigurujete ovládač, kameru a fotoaparát. Taktiež zadávate režim, v ktorom má dron pracovať. Vždy vidíte okamžité letové parametre, nastavenie kamery, mapu letu a trasy, po ktorej sa dron pohyboval (Google Maps). Užitočným údajom je kapacita voľnej pamäte na karte alebo v telefóne.

Prostredie aplikácie s aktívnym záznamom a všetkými potrebnými údajmi

Nachádzajú sa tu presné údaje o batériách (dron/ovládač), pričom tá v drone je inteligentná a vidíte kapacitu jednotlivých článkov a teplotu batérie. Nastavíte tu aj spodnú hranicu kapacity batérie, pod ktorú keď sa dostanete, automaticky sa zaháji režim GO HOME, teda vrátenie na miesto vzletu. Odporúčame mať toto nastavenie aspoň na 30 %. Aplikáciu využijete aj na ovládanie drona bez potreby ovládača, to však iba vo Wi-Fi režime, s kratším dosahom.

MAVICA nestratíte. Ak sa zníži kapacita batérie, vráti sa na miesto vzletu. Ak sa preruší komunikácia medzi dronom a ovládačom, vráti sa tiež. Treba však dbať na dobré nastavenie a s nízkou kapacitou batérie nelietať ďaleko.

V aplikácii je množstvo nastavení, ktorými nakonfigurujete všetko do posledného detailu. Nachádza sa tu aj položka Livestreaming, kde môžete aktivovať zdieľanie živého prenosu na sociálne siete alebo YouTube. Ak máte pochybnosť o funkčnosti nejakej časti, jedným kliknutím sa dostanete na Aircraft Status, kde všetko a prehľadne skontrolujete. Dodajme, že ak zaznamenávate video do telefónu, bude uložené výhradne v aplikácii, z ktorej ho musíte prekopírovať do zariadenia. Aplikácia disponuje aj jednoduchým editorom fotografií a videa.

Letové režimy

Tých je celkovo 11 a všetky sú niečím výnimočné. Spomeňme Active Track, ktorý aktivuje sledovanie vami označeného objektu. Ak označíte seba na bicykli, dron vás bude prenasledovať, natáčať a zároveň sa vyhýbať prekážkam. Zaujímavým je režim Way Points, v ktorom označíte viaceré body na mape a dron ich bude samostatne prelietavať.

S MAVICOM sme lietali vysoko (cez 200 metrov), ďaleko (viac ako 2 km), zaleteli sme pod mosty, lietali sme v silnom protivetre a pritom vždy bezpečne a s prehľadom.

Podobnými sú režimy Point of Interest, Home Lock alebo Course Lock. Chcete pretekať? Aktivujte režim SPORT, ktorý má samostatné tlačidlo na ovládači. V tomto režime dokáže MAVIC lietať rýchlosťou až 65 km/h. Každý z režimov má svoje využitie, stačí prísť nato, ktorý potrebujete.

Ovládač so smartfónom v režime sledovania objektu – Active Track

Batéria, nabíjačka a nabíjanie

Batéria je inteligentná, viacčlánková s vlastnou správou energie. Dokáže vypočítať, aký čas udrží dron vo vzduchu, čo je podstatná informácia. Vizuálne to skontrolujete tlačidlom na jej vrchu, pod ktorým sú štyri LED diódy. Týmto tlačidlom sa aktivuje aj samotný dron. Jej kapacita je 3830 mAh (11,4 V) a v priemere udrží MAVICA vo vzduchu 20 minút. Záleží však na zvolenom režime a poveternostných podmienkach. Nabíjanie za pomoci sieťovej nabíjačky trvá približne hodinu.

Inteligentná batéria s adaptérom na nabíjanie príslušenstva

Ak si chcete dobre zalietať alebo plánujete využiť MAVICA na profi účely, odporúčame dokúpiť viacero batérií a nabíjací adaptér pre 4 batérie. Ten však nenabíja batérie súčasne, ale sám rozhoduje o tom, ktorú batériu nabije prednostne. Taktiež je možnosť dokúpenia autonabíjačky alebo miniadaptéra, ktorý premení batériu na powerbanku s dvoma USB výstupmi.

Balenie

Súčasťou dodávky je MAVIC PRO, batéria, ovládač, 3 páry vrtúľ, ochrana gimbalu a kamery s poistkou, nabíjačka, nabíjací kábel, 16 GB microSD karta, 3-krát kábel s rôznou koncovkou a podrobný manuál. My sme mali balenie FLY MORE COMBO, kde sú navyše 2 batérie, nabíjačka pre 4 batérie, autonabíjačka, adaptér pre batériu, viacero náhradných vrtúľ a kvalitná taška s popruhom na rameno, kam dáte všetku potrebnú výbavu, vrátane drona. Obe konfigurácie a množstvo originálneho príslušenstva nájdete na webe oficiálneho distribútora produktov DJI – www.drony.sk

Obsah balenia FLY MORE COMBO

Verdikt

Toto bude najkratšie, možno ste si všimli, že sme nespomínali takmer žiadne nedostatky. Tie tú samozrejme sú, ale nie sú podstatné. Od začiatku, až po koniec testu fungovalo všetko bez problémov. To platí pre všetky zariadenia, ako aj aplikáciu DJI GO 4. MAVIC nás prekvapil, pracoval ukážkovo, ovládal sa intuitívne a splnil všetky očakávania. A je neskutočne návykový, to je jeho nevýhoda!

Ceny: MAVIC PRO: 1199 EUR, MAVIC PRO FLY MORE COMBO: 1499 EUR
Zapožičal: www.drony.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE