Natočiť si videá a urobiť fotky z netradičných uhlov je žiadaná funkcia. Najjednoduchšie riešenie je niečo takéto urobiť s dronom. Akurát, že s dronom treba vedieť lietať, je o niečo väčší na bežné nosenie a nie je to lacný špás.

DJI NeoZdroj: TOUCHIT.sk
DJI Neo

S dronom môže lietať ktokoľvek

Tak toto je minulosť, DJI prišlo s dronom, ktorý je určený pre ľudí bez skúsenosťami s dronom, nestojí veľa a naozaj si ho môžete dať do vrecka. Navyše, spadá do kategórie C0 a nie je treba na lietanie s ním absolvovať skúška, Tohto treba ale musíte zaregistrovať.

Vrtuľky na DJI Neo
Vrtuľky na DJI Neo

Maximálna rýchlosť stúpania je 2 m/s, čo dosť pomalé, maximálna horizontálna rýchlosť v normálnom režime je 6 m/s, v športovom potom 8 m/s. Povedzme, že ak sa chcete natáčať pri bežnom bicyklovaní, bude vám DJI Neo stíhať.

DJI Neo neobsahuje žiadnu pamäťovú kartu, nahráva sa len do vnútornej pamäte, ktorej kapacita je 22 GB. Je to dosť miesta na celodenné rodinné nahrávanie videí a fotení pri najvyššom rozlíšení (40 minút pri 4K obraze). Prenos obrazu je možný len pomocou USB-C portu v zadnej časti dronu. Takto sa aj nabíja Li-Ion batéria s kapacitou 1435 mAh.

DJI NeoZdroj: TOUCHIT.sk
DJI Neo

Obsah dodávky

Základné balenie obsahuje samotný dron DJI Neo, jednu batériu, prepojovací USB-C na USB-C, jeden pár náhradných vrtuliek a skrutkovač. Balenie Fly More Combo obsahuje navyše dve ďalšie batérie a napájací hub na tri batérie, ďalej je tu diaľkový ovládač DJI RC-N3, ďalší USB-C kábel a náhradný kryt na vrtuľky. Napájací 65 W adaptér sa dá kúpiť len ako príslušenstvo. Napájací hub sa batériami slúži aj ako power banka pre smartfón.

Nepoškodí sa

DJI Neo má hmotnosť len 135 gramov, môžete s ním lietať aj bez ovládača a na batériu v optimálnom prípade vydrží 17 minút. V jeho výbave nie sú žiadne snímače na registráciu prekážok, ale dokáže sa pohybovať aj v náročnom teréne. Môže sa stať, že dron do prekážky narazí, ale jeho porušenie skôr nehrozí. Má totiž veľmi dobrú ochranu vrtuliek. Pri náraze do prekážky sa nahrávanie obrazu zastaví.

DJI NeoZdroj: TOUCHIT.sk
DJI Neo

S týmto dronom by ste nemali lietať nad vodou a ani nie pri sile vetra viac ako 8 m/s. Lietať je možné aj bez krytiek vrtuliek, o 1 minútu sa predĺži doby letu na batériu.

Ochrany vrtuliek na DJI Neo
Ochrany vrtuliek na DJI Neo

Parametre obrazu

Nahrávanie obrazu je v rozlíšení 4K/30 fps alebo FullHD/60 fps, fotografie majú rozlíšenie 12 MPx. Snímač má veľkosť 1/2 palca. Farebný priestor je len normál, neexistujú rozšírenia ako pri drahších dronoch od DJI. O stabilizáciu a vyrovnaný horizont sa stará technológia RockSteady a HorizonBalancing. Šírka záberov je 117,6°.

Maximálna rýchlosť pohybu v normálnom režime je 8 m/s, čo je 28,8 km/h. S týmto dronom môžete lietať do rýchlosti vetra 8 m/s.

DJI Neo
DJI Neo

Lietanie bez ovládača – naozaj je to možné

Dron pri lete bez ovládača ovládate pomocou vrchného panelu na jeho tele a dlaňou. Pomocou tlačidla Mode si vyberáte režim práce – Follow, Circle, Dronie, Spotlight, Racket a Direction Track. Zvolený režim sa oznamuje aj hlasovo v angličtine. Drona si následne položíte na dlaň a dlhšie (2 sekundy) držíte tlačidlo Mode. Dlaň s dronom pritom držíte tak, aby vás kamera videla, hlavne vašu tvár. Takto si ju Neo zaregistruje a môže realizovať prepísané videá. Ak chcete aby dron pristál, opäť vystrčíte dlaň a dron na ňu pristane, Je to naozaj veľmi šikovne urobené takto môže s dronom môže bezpečne lietať ktokoľvek. Na krabici s produktom je upozornenie, že je to pre ľudí od 16 rokov vyššie, myslíme si ale že ovládanie deťmi pod dohľadom dospelého je bezpečné. Funkcia Return to the Home nie je v tomto prípade dostupná.

Len pripomeňme, že pred prvým použitím tohto dronu je potrebné ho aktivovať, a to sa realizuje v mobilnej aplikácii DJI Fly. Minimálne raz teda prepojenie dronu a smartfónu musíte absolvovať. Lietať s ním už neskôr bez ovládača je ale možné.

Lietanie s ovládačom v mobile

Okrem lietania bez ovládača máte možnosť použiť na ovládanie aj smartfón s aplikáciou DJI Fly. Podporované sú telefóny s iOS ale aj Android. Aplikáciu musíte aktualizovať a tak pribudne možnosť ovládača pre tento dron. K dispozícii máte dva virtuálne joystiky na ovládanie leti smerom hore, dole a do strán. Samotná kamera je len na jednoosovom gimbále (-90°, +60°), je tu teda len pohyb smerom hore/dole a nie do strán. V aplikácii vidíte aj snímaný obraz, je to ale dosť malý obraz vzhľadom na to, že aplikácia funguje len v orientácii na výšku. Prepojenie medzi smartfónom s aplikáciou a dronom DJI Neo je pomocou Wi-Fi a dosah je takto obmedzený len do 50 metrov. To obyčajne vyhovuje požiadavkám pri realizácii rodinných snímok alebo videá. Funkcia Return to the Home je v tomto prípade dostupná. Ak kapacita batérie dosiahne kriticky nízku hodnotu, dron automaticky pristane.

Celkovo máte pri ovládaní drona z mobilu viac slobody ako sa s dronom pohybovať. Je to ale obmedzené Wi-Fi dosahom medzi dronom a mobilom. Prekvapivo je ovládanie cez mobilnú aplikáciu dosť presné. V mobilnej aplikácii si môžete voliť aj ďalšie dva režimy lietania – Boomerang a Helix.

V režime pri lietaní bez ovládača a s mobilným telefónom môžete použiť len režim práce Normál. Maximálna výška vzletu je 30 metrov a maximálna vzdialenosť dronu od používateľa je 50 metrov. Dron si pred štartom načíta geo zóny o tom, ktoré oblasti sú pre lietaní s dronom zakázané.

Mobilná aplikácia umožňuje aj okamžité prezeranie natočených záberov. Je tu nová technológia OcuSync 4.0 a súbory prechádzajú do smartfónu veľmi rýchlo cez Wi-Fi. Zaujímavou vlastnosťou je možnosť obraz doplniť aj o zvuk. Ten sa pri lete drona nahráva do mobilného telefónu cez jeho zabudovaný mikrofón. Zároveň je tu technológia na potlačenie zvuku drona pri jeho lete. Použiť sa to dá, ale berte to ako krajné riešenie ako vybaviť obraz vašim hlasom. Na nahrávanie hlasu môžete použiť aj mikrofón DJI Mic2 a vtedy je kvalita zvuku lepšia. Zvuk sa nahráva do samostatného MP3 súboru.

Dron DJI Neo môžete cez mobilnú aplikáciu ovládať aj hlasovo (v angličtine).

Lietanie s ovládačmi pre DJI drony

S dronom DJI Neo môžete lietať aj s pokročilými ovládačmi a vtedy máte aj oveľa väčšie možnosti na akú vzdialenosť môžete letieť. Pre Európu je takto dosah do 6 km ale pri takejto vzdialenosti by ste asi maličký dron Neo asi nevideli a lietanie by mohlo byť nebezpečné. V každom prípade máte k dispozícii vzdialenosť do stoviek metrov.

Na ovládanie môžete použiť ovládač DJI RC-N3, ktorý máte z iného drona od DJI, ale bo sa tento ovládač nachádza aj v balení Fly More Combo. Tento ovládač používa ako displej váš mobilný telefón, podpora je opäť pre svet iSO aj Android. RC-N3 obsahuje skutočné mechanické joysticky, s ktorými je ovládanie drona predsa len príjemnejšie a presnejšie. Zároveň môžete dron Neo prepnúť aj do športového režimu s väčšími rýchlosťami, resp. do režimu CINE s nižšími rýchlosťami.

Okrem toho je Neo kompatibilný s ďalšími ovládačmi RC Motion ale aj okuliarmi DJI Goggles či FPV Remote Controller 3. Toto je už ale skôr zameranie pre profesionálov.

Pre koho je určený?

Jednoznačne je to zariadenie, ktoré si pokojne zoberiete na cesty a jednoducho natočíte zábery, na ktoré by ste predtým potrebovali kameramana. Toto je vhodný nástroj pre sólo tvorcov, ktorí majú možnosť vytvoriť efektné zábery z pohľadu tretej osoby.

Osobne si myslím, že to bude hit vianočnej sezóny, je to totiž výborné riešenie ja pre rodiny na zhotovenie netradičných záberov.

Cena: 199 eur základné balenie, 349 eur pre Fly More Combo

Zapožičal: Smartwear.sk

Zdroje: vlastné, DJI

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.