Ide o nový dron, ktorý je určený na zábavu a jednoduché lietanie. Je to ľahší upgrade z DJI Mini 3 Pro. Prepracovaný je ovládač, je tu nový systém Oculus a hlavne dá sa natáčať v 4K/60 aj vo vertikálnom režime. Veľmi sa nám páči šikovný systém vyhýbania sa prekážkam, a to do všetkých strán.

DJI Mini 4 Pro
DJI Mini 4 Pro Fly More Combo

Je to dron s hmotnosťou pod kritických 250 gramov. Na tento dron sa tak vzťahujú len mierne predpisy na lietanie. Na druhej strane, svojou optickou výbavou môže byť zaujímavý pre filmárov. Filmárom sa môže tento dron hodiť v situáciách, keď je problematické získať povolenia na lietanie na konkrétnom mieste. Aj pre nich je výhodou, že dron sa dokáže vyhnúť prekážke aj vtedy, keď letí do strany paralaxou (najčastejší prípad nehody). Samozrejme, stále treba dávať pozor na stromy bez listov, to je obyčajne pasca pre drony. Rovnako to platí aj pre drôty elektrického vedenia.

Výrobca teraz vylepšil aj systém sledovania cieľa (osoba, auto), na ktorý sa môžete celkom spoľahnúť.

Výhodou je aj ochranná páska pre vrtule, čo sme my predtým kupovali na Aliexpress. Nabíjanie je výhradne cez USB-C. Výhodou diaľkového ovládača sú vyklápacie antény, ktoré výrazne predlžujú dosah. Pre Európu je vzdialenosť medzi dronom a diaľkovým ovládačom až 8 kilometrov. Pripomíname, že podľa európskych predpisov stále musíte mať s dronom trvalý očný kontakt .

DJI Mini 4 Pro
DJI Mini 4 Pro

Diaľkový ovládač DJI RC2 obsahuje aj farebný dotykový panel a prenášaný obraz je vo Full HD. Novinkou je eko mód prevádzky. Keď dron neletí, ale máte ho zapnutý napr. kvôli prenosu údajov, jeho elektrická spotreba je výrazne menšia ako je to v prípade DJI Mini 3 Pro. Po novom môžete natáčať Slo-Mo v 4K/100 fps, čo je veľmi dobre. Veľmi pekný je nočný režim. Vtedy pri zlietavaní a pristávaní dron svieti svojou kamerou, aby ste videli odkiaľ vzlieta a kam pristáva. Podstatné je však nastavenie obrazu, a to je prispôsobené na natáčanie nočných scén. Natáčať môžete aj do 10-bitového formátu D-Log – to si samozrejme vyžaduje úpravu v postprocesingu. Tiež je tu HLG formát. V tomto sa DJI Mini 4 Pro podobá na oveľa drahší DJI Air 3. Ako sme už uviedli, je to dron aj pre filmárov, lebo im bude sedieť obraz aj s veľkými dronmi.

So základnou batériou je doba letu 35 minút. Mimochodom, batérie pre Mini 3 Pro a Mini 4 Pro sú kompatibilné. Existujú aj výkonnejšie batérie, kde je doba doletu viac ako 45 minút. V tomto prípade však už prekročíte kritickú hranicu hmotnosti 250 gramov. Ak teda lietať v zahraničí, potom určite s týmto dronom so štandardnou batériou.

Ceny:

  • Fly More Combo (Dron, 3 batérie, nabíjačka ovládač s displejom) – 1129 eur,
  • Samotný dron, jedna batérie a diaľkový ovládač s displejom – 999 eur
  • Samotný dron, jedna batérie a diaľkový ovládač bez displeja – 799 eur

Zdroje: vlastné, DJI

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.