Model Osmo Mobile je určený pre smartfóny a v dobe testovania bol dostupný so zľavou vo výške 100 eur v rámci Black Friday.

DJI Osmo Mobile má kvalitne spracovanú konštrukciu. Veľkosť rukoväte bola subjektívne najlepšia a vkladanie telefónu do gimbalu bolo najpohodlnejšie vďaka koliesku, pomocou ktorého si jednoducho upravíte šírku držiaka. Pripomienky máme ku kalibrácii, ktorá sa vykonáva upravením dĺžky zadného ramena. Tento proces však v prípade nami testovaného kusu nefungoval vždy tak priamočiaro, ako by sme čakali a keďže sme počas testovania vystriedali viacero telefónov, bolo to otravné.

DJI Osmo Mobile ponúka výbornú stabilizáciu, ktorá patrí k aktuálnej špičke a skvelé funkcie v rámci oficiálnej aplikácie. Rozdiely v kvalite stabilizácie boli v porovnaní s konkurenciou malé, ale mierne navrch DJI Osmo Mobile v optimálnych podmienkach má – za predpokladu, že sa s ním naučíte správne narábať.

Za čiastočnú nevýhodu totiž považujeme menšie rozmery ramien. Je to fajn vlastnosť z hľadiska prenášania gimbalu, avšak môže vás to obmedzovať pri natáčaní videa. Kvôli tomu je o niečo menší aj uhol pohybu ramien v porovnaní s ostatnými testovanými modelmi. V praxi to znamená, že sa musíte s DJI Osmo Mobile naučiť narábať a zžiť sa s jeho limitmi.

DJI Osmo Mobile 
Uhlový rozsah okolo osi x/y/z190°/330°/140°
Kapacita batérie/udávaná výdrž980 mAh / 4 hodiny
Nabíjací konektor3,5 mm jack

V opačnom prípade môžu vaše finálne video degradovať mierne roztrasené zábery, ktoré vzniknú vtedy, keď vykonáte pohyb, v rámci ktorého „narazíte“ na hraničný uhol. Takéto zábery môžu vzniknúť v prípade všetkých gimbalov, avšak ako už bolo spomenuté, Osmo Mobile má niektoré hraničné uhly najmenšie v rámci testovaných modelov.

Konkurenčné modely umožňujú otáčanie ramena okolo osi y o 360°, resp. až o 320° v prípade osí x a z. V takom prípade málokedy natrafíte na hraničný uhol. V prípade DJI Osmo Mobile je to 330° (y), resp. 140° (z) a 190° (x). Jeho používanie vyžaduje teda trochu viac cviku v porovnaní s konkurenciou.

Súčasťou balenia je atypický nabíjací kábel s 3,5 mm jackom a vrecúško na prenášanie. Gimbal sa doň zmestí tak akurát, avšak toto vrecko nie je vhodné riešenie, ak vyžadujete aj ochranu zariadenia. Vrecko uľahčuje síce nosenie stabilizátora, pred prípadným poškodením ostatnými predmetmi v preplnenom kufri ho nechráni. Batéria má kapacitu 980 mAh, napriek tomu vydrží fungovať až 4 hodiny, čo je úctyhodný výsledok.

DJI Osmo Mobile má na rukoväti napájacie tlačidlo, joystick na ovládanie natočenia gimbalu a dve tlačidlá na zhotovenie fotografie, resp. spustenie/pozastavenie nakrúcania videa. Na zadnej strane je šikovne umiestnené zadné tlačidlo, ktorého stlačením uzamknete gimbal tak, aby bol telefón neustále natočený na aktuálnu scénu. Môžete sa teda prepínať medzi dvoma režimami, takéto riešenie je postačujúce. Závit na pripojenie k statívu je umiestnený na boku, gimbal umožňuje aj používanie telefónu v režime na výšku.

Stabilizátor od DJI má najlepšiu aplikáciu, čo sa týka možností nastavenia a funkcií. K dispozícii je viacero režimov, vďaka ktorým využijete gimbal naplno aj na tvorbu spomalených záberov, časozberných videí (aj z viacerých miest) a panorám. Pri fotení využijete režim dlhej uzávierky, štandardom sú manuálne nastavenia parametrov, ako je ISO.

Upravíte si tiež nastavenie videa a DJI Osmo Mobile priamo podporuje aplikácia Filmic Pro. To sú praktické výhody. Nevýhodou je, že pri použití oficiálnej DJI aplikácie musíte videá manuálne exportovať, aby sa zobrazili v zozname multimédií, ktoré ste zhotovili smartfónom.

V opačnom prípade budú dostupné iba v rámci DJI aplikácie. Pri testovaní gimbalu sme nemali problém s kvalitou výsledného videa pri používaní iPhonu – na internete sa totiž objavilo viacero pripomienok, že stabilizácia gimbalu a optická stabilizácia iPhonu sa bijú, čoho výsledkom je roztrasený otras. Nám sa to nestalo, za zmienku stojí fakt, že DJI Osmo Mobile sme v redakcii testovali už druhýkrát a vždy v kombinácii s rôznymi modelmi iPhonov.

Hodnotenie:
+ Výborná konštrukcia a ergonómia
+ Kvalita spracovania a stabilizácie
+ Pokročilé funkcie aplikácie
– Menšie hraničné uhly v prípade osí x a z
– Nutnosť manuálne exportovať multimédiá z aplikácie

Cena: 339 EUR
Zapožičal: DISKUS

Verdikt

DJI Osmo Mobile sme testovali v dobe, keď bol o 100 eur lacnejší v rámci Black Friday akcie. S cenovkou 239 eur išlo pravdepodobne o najlepší gimbal na trhu z hľadiska pomeru cena/výkon, nakoľko je kvalitne spracovaný a má najlepšiu aplikáciu – aj napriek tomu, že multimédiá treba manuálne exportovať z aplikácie do telefónu, čo môže otravovať. Za plnú cenu ide o gimbal, ktorý si zvolia skôr náročnejší používatelia. DJI Osmo Mobile vyžaduje kvôli menším ramenám ako ostatné modely trochu viac cviku, kým sa ho naučíte používať plnohodnotne a bez chýb.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu gimbálov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit