Výrobcu DJI poznáme hlavne z konštrukcie dronov. Na tých býva aj kamera, ktorá je upevnená pomocou tzv. gimbalu. Je to zariadenie, ktoré dokáže vo viacerých osiach stabilizovať obraz a ten potom vyzerá plynulo. Cena začína na 749 Eur.

DJI teraz predstavila zariadenie s označením Osmo, ktoré využíva gimbal, dokáže nakrúcať obraz, ale nie je tu žiadny dron. Využíva sa ako kamera v ruke a pomocou nej si nakrútite výborne vyzerajúce zábery napr. zo svadby alebo športových podujatí. Využiť ju môžu profesionáli aj amatéri. Na batériu dokáže zaznamenať hodinový záber, k dispozícii je aj mobilná aplikácia, ktorá funguje aj ako diaľkové ovládanie.

Kamera nakrúca aj zvuk, existuje v troch vyhotoveniach. Vždy nakrúca video v 4K rozlíšení. Líši sa ale veľkosťou snímacieho prvku – sú tu varianty. Model X3 má veľkosť snímacieho prvku 1/2,3″ a zaznamenáva 12 MPx fotografie. Modely X5 a X5R majú veľkosť snímacieho prvku 4/3, fotografujú do rozlíšenia 16 MPx a model X5R zvládne aj RAW formát.

Osmo sa dá namontovať na bicykel alebo na auto a umožňuje aj pri chôdzi nakrúcať zábery, ktoré vyzerajú stabilne. V podstate vás oslobodzuje od použitia statívu. Na pripojenom smartfóne je potom možné vidieť zaznamenávaný obraz. Osmo zaznamenáva panoramatické zábery, poradí si aj s časozberným videom.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.