Možnosti leteckej kinematografie sa opäť posunuli o úroveň vyššie, ak nie rovno o dve

Čínska spoločnosť s americkým marketingom, DJI, patrí medzi top výrobcov dronov, príslušenstva a samotných kamier pre drony, ktorá sa vo svojej oblasti neustále zdokonaľuje a výsledky je skutočne vidieť.

Prednedávnom bola predstavená nová kamera pre dron DJI INSPIRE 2, ktorá je zavesená na trojosom stabilizátore a je priamym nástupcom predchodcu – DJI Zenmuse X5S. Jej názov je DJI Zenmuse X7 a ponúka maximum funkcií a možností, ktoré si mohli profesionálni filmári doteraz iba priať.

Ako hovorí spoločnosť DJI, tieto možnosti tu boli aj pred predstavením Zenmuse X7, ale odlišnosť a jedinečnosť je v tom, že nová kamera aj s dronom vážia približne 4 kilogramy, pričom takto výkonné profi drony s osadenými kamerami vážia aj 40 kilogramov, takže si viete predstaviť, aká „jednoduchá“ s nimi musí byť manipulácia.

DJI Zenmuse X7 je stabilizovaná Super 35 kamera (digitálny filmový formát) s rozlíšením 24 Mpx, ktorá dokáže nahrávať 6K video vo formáte CinemaDNG s 30 snímkami za sekundu (fps). Okrem 6K videa dokáže nahrávať aj 5,2K video s 30 fps (Apple ProRes), 3,9K video s 59,94 fps (CinemaDNG) alebo 2,7K video s 59,94 fps (Apple ProRes). Samozrejmosťou je aj tvorba statických snímok v plnom 24 Mpx rozlíšení v RAW formáte.

Ak by ste mali pochybnosti o kvalitách tejto kamery, spomenieme aj dátový tok videa. V 6K (CinemaDNG) rozlíšení s 30 fps a plnom zábere objektívu je dátový tok neuveriteľných 4,44 Gbps.

Super 35 kamera má vlastný systém pripájania objektívov – DJI DL-Mount system. Tento systém uchytenia objektívov je kompaktný, pričom zachováva vynikajúcu kvalitu obrazu. To je dané tým, že vzdialenosť snímača od príruby je menšia ako 17 mm, presnejšie – 16,84 mm.

K dispozícii sú celkom 4 objektívy s rôznou ohniskovou vzdialenosťou – 16 mm, 24 mm, 35 mm a 50 mm. Všetky majú jednotnú clonu f/2,8 a vyrobené sú z uhlíkových vlákien. CMOS snímač (veľkosť 1 pixelu – 3,91 μm) má 14 stupňov dynamického rozsahu, vďaka čomu si poradí pri nakrúcaní bezchybných detailov aj v zhoršených svetelných podmienkach. Zmodernizovaný je aj systém spracovania obrazu, ktorý redukuje obrazové artefakty a šum.

Aby bol využitý plný potenciál Zenmuse X7, spoločnosť DJI inovovala aj systém spracovania obrazu, ktorý má teraz názov CineCore 2.1 a dokáže zaznamenávať vysokokvalitné zábery s rôznymi úrovňami citlivosti. Tento systém má aj nový farebný režim – Cinema Color System, ktorý poskytuje väčšiu flexibilitu v postprodukcii. Pozostáva z novej krivky D-Log a farebného priestoru D-Gamut RGB. D-Gamut RGB pokrýva celý farebný priestor DCI-P3, ktorý je bežne používaný pri tvorbe filmov.

Veľký snímač digitálneho filmového formátu – Super 35 v spojení s pomerne ľahkým a obratným dronom je presne to, čo filmári už dlho očakávali. Nespornou výhodou je možnosť výmeny objektívov, ktoré zvýšia úroveň kvality videí a fotografií. Letecká fotografia a kinematografia sa dostala na ďalšiu úroveň, ktorá ponúkne extra zážitok už pri samotnej práci s týmito zariadeniami. Vďaka možnostiam tejto kamery sa budú dať letecké zábery jednoducho integrovať do profesionálnych videí, ktoré sú nakrútené s najmodernejšími filmovými kamerami.

Dodajme, že Zenmuse X7 je kamera vyrobená pre dron DJI INSPIRE 2, na iný typ dronu zatiaľ nepasuje, čo sa však v blízkej budúcnosti môže zmeniť. Hovorí sa aj o tom, že by sa táto nadstavba mohla objaviť na zariadení DJI Osmo.

Cena kamery DJI Zenmuse X7 je 2699 USD (2280 eur), objektívy (16, 24 a 35 mm) sa budú predávať za 1299 USD (1098 eur) a 50 mm objektív má cenu 1199 USD (1013 eur). Ak by ste si zakúpili všetky objektívy súčasne, cena bude podstatne výhodnejšia 4299 USD (3633 eur). Samotný dron DJI INSPIRE 2 má cenu 2999 USD (2534 eur). Celková hodnota tohoto profi zariadenia je 7298 (6167 eur). Prvé kusy DJI Zenmuse X7 budú dostupné začiatkom novembra na eshope výrobcu.

Zdroj: www.DJI.com

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE