V dnešnom svete sa smartfóny stali základným nástrojom na zvýšenie produktivity, vďaka čomu má životnosť batérie dôležitý význam. HONOR si túto potrebu uvedomuje a snaží sa o nový typ batérie.

Táto značka aplikuje v smartfónoch nové typy batérií z iných odvetví a predstavuje úplne novú kremíkovo-uhlíkovú batériu druhej generácie. Tieto batérie poháňajú sériu HONOR Magic6. Nová technológia batérií zaisťuje dlhú životnosť a spoľahlivý výkon aj v náročných podmienkach pri nízkych teplotách. Prácu s podobnou technológiou už predtým oznámila napríklad spoločnosť Tesla.

Zvýšenie kapacity batérií pomocou kremíkovo-uhlíkového materiálu

Lítiové batérie sú už dlho dominantnou voľbou na trhu smartfónov. Kapacita a rýchlosť ich nabíjania sú priamo ovplyvnené množstvom a prietokom lítia. Rozhodujúcim faktorom pri určovaní množstva iónov lítia je výber materiálu so zápornou elektródou. Zvyčajne sa ako záporný elektródový materiál používa grafit, ktorý ponúka teoretickú kapacitu 372 mAh/g. HONOR však použil do elektródy negatívny materiál na báze kremíka. Teoretická kapacita čistej anódy na báze kremíka je až 3579 mAh/g, čo je desaťkrát viac ako kapacita grafitu. Materiál na báze čistého kremíka má však extrémne veľkú objemovú expanziu až o 300 %, čo môže ľahko spôsobiť poškodenie batérie a telefónu. Životnosť čistej elektródy na báze kremíka je oveľa nižšia ako elektródy na báze grafitu v dôsledku rozdrvenia častíc a štrukturálneho kolapsu kremíkového materiálu spôsobeného obrovskou zmenou objemu.

HONOR vytvoril výkonnú chemickú štruktúru s kremíkovo-uhlíkovým materiálom. Po prvýkrát predstavila firma kremíkovo-uhlíkovú batériu v modeli HONOR Magic5 Pro. Teraz prináša druhú generáciu kremíkovo-uhlíkových batérií v sérii HONOR Magic6.

V nadväznosti na rok 2016, kedy spoločnosť Tesla prišla s Modelom 3 – elektromobilom poháňaným úplne novou batériou, môže byť pridaním určitého percenta kremíka zvýšená energetická hustota batérií až na približne 550 mAh/g. To sľubuje lepší celkový výkon batérie v elektromobile. Aj výskumný tím spoločnosti HONOR vykonal hĺbkovú štúdiu chemickej štruktúry kremíka. Druhá generácia kremíkovo-uhlíkovej batérie sa môže pochváliť oveľa väčšou koncentráciou energetickej kapacity v porovnaní s najnovšou batériou na báze grafitu, čo posúva hranicu kapacity batérie na 5600 mAh. Vďaka integrácii čipu HONOR E1 Power Enhanced a systému správy nabíjania vykazuje táto batéria výrazné zlepšenie výkonu pri bežných, ale aj nízkych teplotách.

Revolučné vylepšenia v technológii kremíkovo-uhlíkových batérií

Použitie najnovšieho anódového materiálu na báze kremíka s vysokou hustotou prináša viacero výhod. Začlenením nanoštrukturovaného materiálu kremíka a uhlíka a implementáciou poréznej uhlíkovej nanoštruktúry sa stabilita batérie zvyšuje. Toto zlepšenie vedie k zvýšeniu cyklickej účinnosti a zníženiu expanzného správania.

V porovnaní s inými najnovšími grafitovými batériami dostupnými v rovnakom období dosiahla séria HONOR Magic6 zvýšenie energetickej hustoty o 6,0 %. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou zvyšuje séria HONOR Magic6 výkon rýchleho nabíjania zo 66 W až na 80 W.

Vylepšený čip HONOR E1: Zvýšenie výkonu batérie a riadenie nabíjania

Druhá generácia kremíkovo-uhlíkovej batérie je poháňaná čipom HONOR E1 Power Enhanced. Ten zaisťuje správu batérie, jej nabíjania a vybíjania. Rozpoznaním rôznych teplotných a nabíjacích scenárov tento čip optimalizuje proces nabíjania tak, aby dosiahol úplnejšie nabitie batérie a zároveň zvyšuje účinnosť vybíjania, aby zmiernil problém starnutia batérie.

S čipom HONOR E1 s vylepšeným výkonom predvádza rad HONOR Magic6 výborný výkon v drsných podmienkach. Aj keď úroveň nabitia batérie klesne na 10 % pri -20 °C, séria HONOR Magic6 prekonáva ostatné konkurenčné zariadenia v činnostiach, ako je fotografovanie, video či dĺžka zostávajúceho hovoru. Môžete tak nahrať až 11-minútové video pri -20 °C.

Zdroje: Honor

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.