Zabudnite na Apple, Samsung či Fitbit. Jediné správne smarthodinky sú tie od Knight Industries. Jedine s nimi každému ukážete svoju technickú dušu a využijete potenciál na tele nositeľnej elektroniky naplno.

Tam ta ra dam, tam ta ra dam, tam ta ram dam tam tam! Kto by nechcel mať na ruke famózne hodinky zo seriálu Knight Rider, ktorý naštartoval hviezdnu kariéru špičkového herca a famózneho speváka Davida Hasselhoffa? Som si istý, že na svete snáď takého človeka hádam ani niet.

Keď na jeseň roku 1982 seriál začala vysielať stanica NBC, všetci sme okamžite začali snívať o tom, že by sme takéto hodinky vlastnili. Tieto sny pri tom nemali len všetci Európania a Američania, ale aj ľudia z Ázie. Museli sme však všetci čakať niekoľko desaťročí, kým také niečo bolo možné.

Nie je tajomstvo, že Samsung, Apple a takisto aj ďalšie spoločnosti smarthodinky predstavili v minulých rokoch len z dôvodu, aby sa zviezli práve na popularite seriálu Knight Rider. Ak ste si mysleli, že to bolo z iného dôvodu, tak ste sa zrejme asi načisto pomiatli.

V základe dnes máte niekoľko možností, ako pôvodný účel smarthodiniek aktivovať, pričom tou najznámejšou je zrejme androidová aplikácia Knight Rider Watchface, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť.

Problém pravdaže je, že hodinky sú len „namaľované“, takže pri vašom následnom boji so zločinom sa nebudete cítiť ako správny hrdina, ale len ako nejaký imitátor z ComicConu.

Aby sme boli úprimní, nedá sa povedať, že by to v ďalekých 80. rokoch minulého storočia, keď sa po zemi ešte prechádzali dinosaury, bolo nejako inak. Pri natáčaní pilotného dielu seriálu si scenáristi rýchlo uvedomili, že hlavný hrdina potrebuje nástroj, ktorý by mu dovoľoval komunikovať s jeho autom KITT na diaľku. O smartfónoch sa v tej dobe pravdaže ani nechyrovalo a volať KITTovi vždy z telefónnej búdky veru nebolo to pravé. Správnym zariadením bola očividne vysielačka, avšak ako to urobiť, aby všetko vyzeralo cool a futuristicky? Riešením sa stalo zariadenie COMLINK.

Náramkové hodinky COMLINK sa stali ikonickým nástrojom, pomocou ktorého Michael Knight zadával príkazy svojmu autu a dozvedal sa pomocou nich aj potrebné informácie pre pokrok vo svojej misii. Z hľadiska televízneho štúdia je vyrábanie unikátnych rekvizít vždy problém a najčastejším riešením je jednoduché modifikovanie existujúcej veci.

Filmový kúzelníci teda jednoducho vyrazili na skusy do okolitých hodinárstiev a napokon narazili na parádne AM rádiové hodinky od Hongkongskej spoločnosti Advance. Tie nielenže poskytovali dostatočne futuristický a technický vzhľad, ale sa aj zmestili do cenového rozpočtu Béčkovej seriálovej produkcie. Hodinky teda kúpili a v rámci televíznej mágie na ich čelný panel prilepili čierny papierik s nápismi TRANSMIT a ENGAGE (teda vysielaj a angažuj sa), ktorý zakryl pôvodné značky. Legendárne hodinky tak boli na svete.

Pôvodné hodinky sa dnes už pravdaže nevyrábajú a ich výrobca už neexistuje, avšak nehynúci fanúšikovia seriálu sa nenechali odradiť. Mark Puette, člen fanklubu Southern Knights z americkej Atlanty na prototype pracoval päť rokov a napokon sa podarilo famóznu repliku týchto hodiniek priviesť na svet.

Ide o plne funkčné hodinky, navlas rovnaké s televíznou verziou, ktoré je možné nosiť neustále na ruke, alebo si ich naopak vystaviť na obdiv na fešáckom podstavci. Cena hodiniek je 50 dolárov + 16 dolárov za poštovné na Slovensko. Za verziu s podstavcom si priplatíte 26 dolárov.

Z hľadiska funkčnosti je možné na hodinkách nastaviť správny čas a dátum. Batéria vydrží bez nabíjania aj niekoľko rokov, pričom hodinky ukazujú čas neustále, teda bez toho aby ste s nimi museli robiť niekoľko sekundovú gymnastiku a vyvolávanie gyroskopu. Už v základe sú teda na tom lepšie, ako 90 % ich súčasnej smart konkurencie.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.