Nová metóda na zistenie hladiny nebezpečného plynu NO2 sa začína objavovať v smartfónoch. Má to byť relatívne lacná záležitosť a tento plyn je pritom dosť nebezpečný pre ľudský organizmus. Nová metóda by sa mala zaviesť najprv v Austrálii a v Číne.

NO2 tu totiž spôsobuje najčastejšie respiračné problémy, ktoré vedú na ďalšie zdravotné problémy veľkej skupiny ľudí. Smogom napadnuté mestá pritom začínajú byť vážnym problémom aj v Európe.

V praxi by to potom vyzeralo tak, že v mega-mestách by vám smartfón ukázal, že práve teraz je situácia s ovzduším nebezpečná a je lepšie sa pohybovať vo vnútri. Rovnako tak by ste mali mať k dispozícii aj predpoveď kvality ovzdušia na najbližšie hodiny.

Až 80 % NO2 pochádza z výfukových plynov automobilov a predovšetkým v mestách ako je Peking alebo Šanghaj spôsobujú aj slabú viditeľnosť. Rovnako je jeho silným zdrojom aj spaľovanie fosílnych palív. Smartfón s detekciou jeho úrovne by mal aspoň trochu pomôcť pri detekcii vysokej hladiny.

Zdroj: Mashable

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.