Tím dobrovoľníkov zo spoločnosti Sygic a ďalších technologických firiem vyvinuli  aplikáciu, ktorá má spomaliť šírenie koronavírusu, a upozorniť ľudí v prípade, že boli za posledných 14 dní v kontakte s potenciálne infikovanou osobou a predísť tak ďalšiemu šíreniu nebezpečného ochorenia

Aplikácia Covid-19 pre mobilné telefóny s operačným systémom iOS a Android rozoznáva s pomocou GPS a Bluetooth senzorov blízkosť kontaktu aj v uzavretých miestnostiach a dokáže anonymne spätne trasovať prípady nakazenia ešte pred prejavením symptómov choroby. Týmto pomôže ľuďom chrániť seba a svoje okolie v období globálnej pandémie.

Vývojári v aplikácii zohľadnili svoje dlhoročné skúsenosti z práce so senzormi telefónu tak, aby skutočne odhalili osobný kontakt, ktorý je možné odhaliť práve prostredníctvom technológie Bluetooth.

Bluetooth je ideálna technológia na mapovanie blízkeho kontaktu ľudí v miestnostiach, metre, autobuse, obchodnom centre, kancelárii, na konkrétnom poschodí, či v konkrétnej miestnosti a iných uzavretých plochách.

Bluetooth sme sa rozhodli využiť práve pre to, lebo funguje aj v uzavretých priestoroch. GPS je síce spoľahlivé vonku na otvorenom priestranstve, no tam dochádza ku prenosom iba minimálne. GPS je vhodné na ľahší záchyt ohnísk pre štát a hygienikov, preto oba senzory kombinujeme,“ uviedol Michal Štencl zo Sygicu.

Dobrovoľníci postavili aplikáciu na takom princípe, aby v čo najmenšej miere zachytávala falošné indikácie a predchádzala tak panike. Dobrovoľníci odovzdávajú technológiu štátu zadarmo.

Celú aktivitu robíme bezplatne, pretože veríme, že existujú technológie, ktoré by mohli pomôcť celému Slovensku a svetu. Aplikáciu, vrátane zdrojových kódov zdieľame s inými krajinami a komunikujeme aj so Svetovou zdravotnou organizáciou (WHO). V tejto chvíli potrebujeme všetci spolupracovať a spojiť sa, bez ohľadu na krajinu, etnikum, profesiu, či vek,” dodal Štenc.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.