Od roku 2025 budeme môcť využiť aj elektronické verzie dvoch základných a najviac používaných dokladov – občianskeho preukazu a vodičského preukazu. Budú uložené vo vašom smartfóne. V prvej fáze bude na overenie potrebné internetové pripojenie.

Vláda schválila príslušnú novelu zákona o cestnej premávke a zákona o občianskych preukazoch. zostáva už len to urobiť.

Ak vás teda budúci rok zastaví policajná hliadka, postačí mať so sebou len váš smartfón a technický preukaz od auta. Minister vnútra po schválení návrhu kabinetom vysvetlil, že zmeny zriaďujú platformu tzv. elektronickej peňaženky a umožňujú v nej vytvoriť dva najpoužívanejšie doklady – občiansky a vodičský preukaz. Dodal, že na technickom riešení sa už pracuje. Ako povedal aplikácia bude od januára budúceho roka plne funkčná. Predstavitelia rezortu tiež ubezpečili, že bude spĺňať všetky bezpečnostné štandardy a nemali by ste sa strachovať o bezpečnosť údajov uložených v smartfóne.

Minister upozornil, že možnosť vytvorenia si digitálnych verzií oboch preukazov nijak nemení zaužívané procesy vydávania fyzických dokladov. Určite bude skupina ľudí, ktorí budú stále preferovať fyzickú podobu dokladov, na druhej strane, kto bude chcieť, môže sa spoľahnúť len na tie digitálne. „Predpokladom na vytvorenie digitálnej verzie oboch preukazov bude najskôr ich vydanie vo fyzickej podobe. Z právneho hľadiska sú digitálne verzie v návrhu zákona definované ako rovnopisy, čo znamená, že ide o doslovné odpisy fyzických dokladov, s čím sú spojené aj akékoľvek dôvody neplatnosti či nemožnosti ich používať,“ spresnilo ministerstvo.

V prvom štádiu by sa digitálne verzie oboch dokladov mali používať len pri policajnej kontrole, okrem hraničných kontrol, kde sa podľa medzinárodných predpisov musia vyžadovať doklady spĺňajúce dané fyzické predpoklady. „V praxi pôjde predovšetkým o využívanie tejto možnosti pri kontrolách vykonávaných hliadkami poriadkovej, dopravnej a železničnej polície,“ objasnilo ministerstvo. V ďalších fázach projektu sa ráta s rozšírením funkcionalít i dostupnosti pre tzv. tretie osoby.

Minister vnútra doplnil, že už v prvom polroku pripravujú rozšírenie elektronickej peňaženky o ďalšie doklady, napríklad o zbrojný preukaz, ale aj rozšírenie využitia digitálnych dokladov. Do budúcnosti sa tiež pripravuje aj scenár, kedy k verifikácii dokladu bude môcť dôjsť aj v prípade nedostupnosti či nemožnosti použiť internetové pripojenie.

Zdroje: Ministerstvo vnútra SR

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.