Ide o prežitok alebo má aj dnes písmeno „i“ stále svoj význam?

Na produktové označenie od Applu sme si zvykli a po rokoch ho považujeme za prirodzené. Písmeno i však priniesol do názvoslovia Ken Segall. On je pôvodcom tohto označenia. Zároveň charakterizuje éru Steva Jobsa.

Na základe uvedenia nových iPadov predpokladáme, že Apple sa nechystá zmeniť označenie značky, ktorú pozná celý svet. Magazín Wired.com ďalej uvádza, že označenie z roku 1998 malo „konkurenta“ v podobe názvu MacMan, a to konkrétne pri počítači iMac. Sme radi, že písmeno „i“ nakoniec vyhralo.

Steve Jobs predstavuje prvý iPhoneZdroj: Apple
Steve Jobs predstavuje prvý iPhone

iPhone by sa aj tak predával

Segall bol vtedy copywriter v reklamnej agentúre TBWA\Chiat\Day a je hrdý na svoje 12-ročné pôsobenie pre Apple. Vtedy písmeno označovalo produkty, ktoré mali prístup na internet resp. boli na internet pripravené. Dnes už sa javí ako zbytočné. Viete si ale predstaviť, že si kupujete Apple Phone a nie iPhone? Ako dlho budeme tieto telefóny volať ich pôvodným označením, aj keby prišlo ku zmene? Názory na toto sa rôznia, no prevláda postoj, že značke by zmena názvu neuškodila.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Ashwinn Krishnaswamy partner newyorskej brand agentúry Forge Coop hovorí, že by sa produkt mohol nazvať akokoľvek a ľudia by ho kupovali. Anton Perreau z us-uk komunikačnej agentúry hovorí, že Apple bude držať malé „i“ v názve, kým iné pomenovanie nedostane jasný zmysel. To dáva logiku a Apple by musel prísť s novou érou zariadení. Pokojne opäť s hodinkami, mobilmi a počítačmi, avšak museli by byť natoľko prelomové, aby nový názov značil ďalšiu úroveň. Nový procesor a lepší fotoaparát to ale nebude.

TV nemá „i“

Len pre spresnenie, toto je čiastkový zoznam produktov od Applu – iMac, iBook, iPod, iPod Mini, iPod Nano, iPod Shuffle a iPod Touch, iPad Mini alebo napríklad iPad Air. Všimli ste si, že tu nie je Apple TV? Je to z dôvodu možnej zámeny britskej Independent Television network ako konkurencie pre BBC. Takže na iTV zabudnime.

Od čias Steva Jobsa sa Apple zmenil. Výraznejšie podrástol počtom produktov, má aj viac zamestnancov a nie je čas na veľké experimenty. Mnohé však boli a priniesť novú platformu a prerobiť operačný systém, áno to sa Applu podobá. Firma teraz hrá viac na istotu. Čo by urobil Jobs, nevieme. Je ale celkom možné, že vizionár ako on by sa nebál písmeno „i“ odstrániť.

Zdroj: Wired.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.