Apple na dnešnej konferencii predstavil hneď niekoľko zariadení, od iPadov Pro a Air v dvoch veľkostiach, cez nové príslušenstvo a softvér.

Prvý tohtoročný Apple Event bol dlho očakávanou udalosťou nielen medzi fanúšikmi značky. Mali sa totiž počas neho predstaviť nové iPady zo série Pro a Air s mnohými vylepšeniami, no očakávalo sa aj predstavenie nového príslušenstva v podobe Apple Pencil a Magic Keyboard. Jednou zo špekulácií bolo aj predstavenie aktualizácie na iOS a iPadOS 17.5, ktorá sa mala viac upresniť na dnešnej konferencii.

Táto udalosť je už však za nami a vieme tak, aké novinky Apple počas svojej prvej konferencie v roku 2024 predstavil. Tak ako sme aj očakávali, najväčšia pozornosť sa strhla práve na iPady z radu Pro aj Air. Novinkami teda sú zariadenia iPad Air v dvoch veľkostiach, iPad Pro taktiež v dvoch veľkostiach a nová Magic Keyboard spolu s perom Apple Pen. Nechýbalo však ani predstavenie čipu M4 a tiež možností, ktoré ponúkne aktualizácia systému na iPadOS 17.5.

iPad Air v 11 a 13 palcovej verzii

Prvým produktom, ktorý sa dnes ukázal na konferencii Applu, bol iPad Air. Tentokrát sa tablet ukázal v dvoch veľkostiach, s 11 a 13-palcovým displejom. Nový iPad Air prichádza s vylepšeným dizajnom v štyroch farbách, medzi ktorými je možné nájsť modrú, striebornú, zlatú a šedú farbu. Vylepšením prešla celá konštrukcia, keďže selfie kamera na videohovory či iné účely sa presunula do širšej hrany tabletu. Nové reproduktory v tablete majú priestorový zvuk a 13-palcová verzia tabletu má až zdvojnásobené basy.

iPad AirZdroj: Apple
iPad Air

O výkon tabletu sa stará čip M2, ktorý robí iPad Air o 50 % výkonnejší v porovnaní s predchádzajúcou generáciou tabletu. Navyše prichádza s novými AI funkciami na úpravu snímok či fotografovanie, prípadne iné produktívne účely. Nový iPad Air pre rok 2024 podporuje príslušenstvo v podobe Magic Keyboard alebo Apple Pencil. Nechýba mu však ani podpora pre nový stylus Apple Pencil Pro, ktorý sa predstavil len dnes. Tablet bude dostupný v pamäťovej konfigurácii so 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB úložiskom.

Cena tabletu iPad Air s 11″ displejom je od 699 eur a 13″ verzia je dostupná už od 949 eur. Všetky dnes predstavené produkty je možné objednať už teraz, dostupné budú od budúceho týždňa.

iPad Pro s OLED displejom

Naše pôvodné predpovede sa naplnili a Apple do iPadov konečne priniesol OLED displeje. Celá konštrukcia tabletu iPad Pro si však prešla zmenami. Nový Pro model je tenší a rovnako má selfie kameru na širšej hrane. Apple počas konferencie poznamenal, že ide o najtenší iPad v histórii tejto série. Veľkú pozornosť si však získal OLED displej, pričom iPad Pro je rovnako dostupný s veľkosťou uhlopriečky displeja 11″ a tiež 13″. Aby si Apple zachoval kvalitu displeja a jeho jas, využil technológiu Tandem OLED, ktorá spočíva v dvoch OLED paneloch na sebe. Vďaka tomu je jas displeja na úrovni 1000 nitov, maximálny jas Apple uvádza na úrovni 1600 nitov.

iPad ProZdroj: Apple
iPad Pro

Pozornosť si získal aj čip M4, ktorý nové tablety poháňa. Ide o čip, ktorý využíva 3 nm technológiu druhej generácie a má 4 výkonné jadrá spolu so 6-timi efektívnymi jadrami. GPU má 10 jadier a prichádza s ray tracingom. Nový iPad Pro je tak až 4x rýchlejší v renderovaní v porovnaní s modelom, ktorý využíval čip M2. Zároveň mu vo výbave nechýba Neural Engine pre podporu lepších AI funkcií. Apple uvádza, že čip M4 zvládne až 38 triliónov operácií za sekundu.

M4Zdroj: Apple
M4

Hlavný fotoaparát tabletu iPad Pro 2024 má 12 Mpx a dopĺňa ho LiDar senzor spolu s adaptívnou baterkou. Fotoaparát vylepšuje aj AI, ktorá automaticky rozpozná typ objektu ako napríklad dokumenty a zvolí najlepšie spracovanie scény. iPad Pro je zároveň tabletom, ktorý prichádza s novým nabíjacím a párovacím systémom pre Apple Pencil.

Cena nového iPadu Pro je od 1199 eur za 11″ verziu. Ak by ste chceli siahnuť po väčšej 13″ verzii, zaplatili by ste za ňu najmenej 1549 eur.

Magic Keyboard a Apple Pencil Pro

Nová klávesnica Magic Keyboard je tenšia v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Zároveň prichádza s rovnakými farbami ako iPad Pro, teda v striebornej a čiernej. Táto klávesnica má aj funkčný riadok pre rýchle ovládanie a prichádza s novým touchpadom, ktorý má zároveň aj haptickú odozvu. Klávesnica robí tablet lepšie prenosným a je nadizajnovaná presne na iPad Pro. Jej cena je 399 eur.

Apple Pencil ProZdroj: Apple
Apple Pencil Pro

Stylus Apple Pencil Pro sme si už spomenuli vyššie. Dokáže pracovať s oboma dnes predstavenými tabletmi, teda novým iPadom Air aj iPadom Pro. Tento stylus prichádza ale s novinkami v podobe senzoru, ktorý reaguje na stlačenie. S ním prichádza aj nové gesto, ktorým sa dá tablet ovládať. V styluse je zabudovaný aj gyroskop, čím Apple Pencil Pro reaguje aj na zmenu polohy a lepšie tak pracuje napríklad pri grafických úkonoch. Prichytáva sa magneticky k tabletu a cena tohto stylusu je na úrovni 149 eur.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.