Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tento rok sa do obchodov dostane o 10 miliónov iPhonov menej, než spoločnosť Apple očakávala. Ide o ďalší znak krízy v oblasti polovodičov, ktorá zasahuje elektronický a automobilový priemysel. Je možné, že na nový smartfón budete musieť čakať niekoľko mesiacov – rovnako ako v prípade áut zo showroomu. Zvyšovať sa môže navyše aj jeho cena.  Staneme sa z nevyhnutnosti citlivejšími spotrebiteľmi voči životnému prostrediu?

  • Automobilový a elektronický priemysel súperia o polovodiče, ktorých je v dôsledku hospodárskych kríz nedostatok.
  • Celosvetový predaj smartfónov sa v tomto roku znížil o 6 % kvôli nedostatku komponentov.
  • Zároveň rastie popularita telefónov z druhej ruky. Očakáva sa, že ich trh v nasledujúcich rokoch porastie o 12,5 % ročne.

Kvôli lockdownom sa zábava, práca i štúdium v obrovskej miere presunuli do online priestoru, čo výrazne zvýšilo dopyt po digitálnych službách a potrebnom vybavení. Príčina súčasnej krízy však nesúvisí len s Covid-19, jej počiatky sú ešte staršieho dáta a priamo súvisia s narastajúcim počtom elektronických riešení v autách. Automobilový priemysel začal súťažiť o čipy potrebné na fungovanie komponentov inteligentných automobilov. Pandémia najprv dopyt po nových autách utlmila, a keď sa svet začal vracať do normálu, ukázalo sa, že oveľa viac čipov ako kedykoľvek predtým si už objednali výrobcovia notebookov, telefónov či herných konzol. Výsledkom je, že kvôli nedostatku elektronických súčiastok na nové auto si teraz musíte počkať najmenej pol roka.

Nešťastná súhra okolností

Situáciu komplikovali poruchy a odstávky v továrňach na výrobu polovodičov, ako aj skutočnosť, že väčšina z nich sa nachádza vo východnej Ázii a obchodovanie s týmto regiónom ovplyvnila logistická kríza. Pandémia tiež vážne zaťažila globálne dodávateľské reťazce a nepriamo prispela k nedávnemu veľkému nárastu cien energií a surovín.

„Môžeme hovoriť o súhre nepriaznivých okolností, ktoré nastali práve vtedy, keď tradične najviac nakupujeme pred blížiacimi sa sviatkami. Futurológovia pred takýmito udalosťami varovali už pred polstoročím keď tvrdili, že jedného dňa nám dôjdu suroviny. A hoci mali na mysli najmä ropu, nedostatok viacerých vzácnych kovov a ich komponentov dnes ohrozuje výrobu zariadení, ktoré potrebujeme na komunikáciu,“ upozorňuje Janne Korpela, country manager spoločnosti Swappie, platformy na repasovanie a predaj smartfónov iPhone.

Napriek dopytu predaj klesá

Podľa analytickej spoločnosti Catalys sa predaj smartfónov v treťom štvrťroku celosvetovo znížil o 6 % v porovnaní s minulým rokom. Dôvodom nie je nedostatočný dopyt, ale ťažkosti pri zásobovaní ich výrobcov potrebnými komponentmi. Vznikajú preto obavy, že blížiaci sa Singles‘ Day v Číne (11. novembra) a Black Friday a Cyber Monday na západe (26. a 29. novembra), počas ktorých elektronické zariadenia tradične patria medzi najčastejšie nakupované produkty, by mohli doslova vyprázdniť sklady. Odborníci nepredpokladajú výrazné obnovenie zásob minimálne do polovice roka 2022.

Repasované kvôli nevyhnutnosti

 „Už päť rokov repasujeme a predávame použité iPhony a prakticky každý rok vznikajú obavy, že nová generácia smartfónov, ktoré Apple predstavuje vždy na jeseň, sa do Vianoc nedostane ku všetkým používateľom. Tento rok máme veľa náznakov, že situácia je vážnejšia ako predtým. Mám však pocit, že trh túto situáciu „zmierni“ po svojom, t. j. ešte väčším zvýšením cien nových telefónov. V posledných týždňoch sme zaznamenali nárast záujmu o naše služby, a hoci to nemožno jednoznačne spájať iba s nedostatkom novej elektroniky, očakávame, že v budúcnosti dôjde v dôsledku krízy k postupnej zmene postoja k používaniu smartfónov,“ predpovedá Janne Korpela.

Trh s recyklovanými výrobkami je na vzostupe

Spoločnosť Counterpoint Research uvádza, že hodnota trhu s použitými smartfónmi vzrástla v minulom roku o 4 % a v tomto roku sa očakáva ešte rýchlejší rast, pričom analytici MarketWatch očakávajú, že toto odvetvie bude do roku 2025 rásť zloženou ročnou mierou rastu 15,5 %.

„Životnosť smartfónu je možné zdvojnásobiť alebo dokonca strojnásobiť. Práve to s používanými iPhonmi robíme v našich technologických centrách. Často sa ukáže, že na obnovenie plného výkonu zariadenia postačí jeho dôkladná diagnostika a vyčistenie. Niekedy je potrebné vymeniť konkrétny komponent, napríklad batériu alebo obrazovku, ale všetko ostatné je v skvelom stave a zariadenie po procedúre funguje ako nové. Použitý smartfón je lacnejší a zároveň oveľa ekologickejší. Veď tri štvrtiny uhlíkovej stopy smartfónu vznikajú pri jeho výrobe“, prezrádza Janne Korpela zo spoločnosti Swappie.

Značky: