Dohady ohľadom Apple a ich produktov tu máme takmer každý týždeň. Ak sa však naplnia tieto, môže to pekne zamávať na trhu s procesormi.

Na svete sú už výsledky benchmarkov nového A10 Fusion procesoru od Apple, ktorý poháňa iPhone 7. Čísla sú viac než  zaujímavé, 3490 bodov v Geekbench v teste výkonu jedného jadra je solídny výsledok – atakuje niektoré Intel Core m modely. A je evidentné, že model A10X určený pre iPady je ešte výkonnejší – 4236 bodov.

Takže sa tu spája dobrý výkon s nízkou spotrebou, líši sa len architektúra. Predsa len, macOS je postavený na x86 architektúre, a teda sa nekamaráti s ARM architektúrou používanou v mobilných čipoch. Existuje však niekoľko riešení a náznakov, že Apple ich už aktívne skúma.

macos-kernel_nowat

Holandská stránka Techtastic.nl priniesla výsledky preskúmania kernelu macOS 10.12 Sierra. Autorom sa podarilo zistiť, že Apple z nového operačného systému vyradil podporu pre niektoré staršie procesory (napríklad Core 2 Duo) a pridal podporu pre niečo s názvom ARM Hurricane s pridaním mechanizmov na spúšťanie existujúcich aplikácií. To by ešte nemuselo nič znamenať, ale pozrime sa na názvy starších Apple ARM procesorov. A7 mal prezývku Cyclone, A8 bol Typhoon, A9 zase Twister. Je zrejmé, že Hurricane bude názov pre A10.

Čo by sa stalo, keby sa v Apple rozhodli ísť touto cestou? Intel by prakticky okamžite stratil 9% trhu na poli PC. A vzhľadom na to, že ARM procesory od Apple sú už z princípu zamerané na vysoký výkon pri nízkej spotrebe, mohlo by Apple začať konkurovať Intelu aj v profesionálnej oblasti data centier (ktorá je momentálne dojnou kravou Intelu).

Zdroj: Tom’s Hardware, Techtastic.nl

Značky: