Pod kódovým označením NEON sa vyvíja tretia verzia moderného dizajnu Windowsu.

Prvá verzia moderného Windows dizajnu (Microsoft Design Language, MDL) sa nestretla s veľkým nadšením. Poznali sme ju ako Metro rozhranie z Windowsu 8. MDL2 je zase dizajn úspešného Windowsu 10. No vzhľadom na to, že Microsoft plánuje udržovať a rozvíjať Windows 10 dlhodobo, MDL3 s kódovým označením NEON sa pripravuje ako súčasť jedného z budúcich updatov.

Podľa uniknutých informácií sa vylepšené rozhranie pripravuje už zhruba rok. Na našich počítačoch by sa malo objaviť s updatom Redstone 3, ktorý sa očakáva na jeseň 2017. Predpokladáme však, že Windows Insideri si ho budú môcť vyskúšať už skôr.

Čím sa bude nový dizajn líšiť? Podľa informácií sa nejedná o tak radikálnu zmenu, ako medzi MDL1 (Metro) a MDL2 (Win 10). NEON má byť hlavne evolúciou súčasného dizajnu, doplniť takmer sparťansky statický Windows 10 o bohatšie animácie, dynamickejšie prechody medzi oknami a rôzne ďalšie detaily. NEON má umožniť niektorým elementom aplikácií „utiecť“ za hranice svojho okna. Zároveň má lepšie zjednotiť dizajn naprieč všetkými verziami Windowsu 10, aby bol používateľský zážitok jednoduchší a intuitívnejší. NEON má tiež priniesť presnejšie pravidlá pre vývojárov aplikácií, od ktorých bude požadovať, aby používali jasne definované ovládacie prvky a ich dizajn. A hlavne sa vyvíja ako most medzi PC a AR/VR, aby bol prechod pre používateľov do iného rozhrania bezproblémový.

Zdroj: Windows Central