Predvianočné obdobie je pre e-shopy a kuriérov tým najrušnejším obdobím v roku. Prioritou je zákazníkom doručiť všetky zásielky ešte pred Štedrým dňom. Tento rok pripadne na nedeľu.

Na to nemôžete zabudnúť a darčeky by ste so mali objednať o niečo skôr. Doručovacia spoločnosť zvládne doručenie do Vianoc, ak jej e-shop zásielku odovzdá do prepravy najneskôr 18. decembra. Poistiť sa môžete aj výberom vhodnej doručovacej metódy, keď v prípade Packeta budete preferovať Z-BOXy alebo výdajné miesta.

Výdajné miesto
Výdajné miesto

„Nákupy vianočných darčekov bežia naplno a v našich depách je to poznať. Aktuálne nimi prechádza až dvojnásobok zásielok oproti zvyšku roka a v najvyťaženejšie dni očakávame až 310 % nárast,“ povedal nám Alexander Jančo, výkonný riaditeľ Packety.

Alexander Jančo z Packeta
Alexander Jančo z Packeta

Packeta má dnes najväčšiu sieť približne 1300 výdajných miest a 1700 Z-BOXov. Packeta tieto miesta nezdieľa s konkurenciou a aj počas Vianoc tak bude mať k dispozícii plnú kapacitu schránok. Riziko, že zásielku do Z-BOXu nedoručí, pretože bude plný, je v tomto prípade oveľa nižšie než pri iných dopravcoch, ktorí nemajú samoobslužné boxy k dispozícii len pre seba.

Pred Vianocami sa oplatí využiť Z-BOXy alebo výdajné miesta

Kuriéri Packety v bežný deň rozvezú na domáce adresy okolo 80 zásielok. Počas sviatkov je to však oveľa viac, približne 120 až 150 zásielok. Ľudia čoraz častejšie využívajú službu Minútového doručenia, ktorá ponúka online sledovanie kuriéra a predpovedá presný čas, kedy pred ich dverami zastaví aj s očakávaným balíkom. Odkaz na sledovanie cez webové rozhranie dostanete cez SMS aj e-mail ráno v deň plánovaného doručenia zásielky.

Z-Box je vhodná alternatíva na doručovanie tovaru
Z-Box je vhodná alternatíva na doručovanie tovaru

Ak na kuriéra v predvianočnom zhone nechcete čakať doma alebo v práci, alternatívou sú výdajné miesta a Z-BOXy. Z tých si zásielku môžete vybrať, kedykoľvek vám to vyhovuje. 

Z dôvodu maximalizácie kapacity Packeta od 1. novembra do 21. decembra 2023 pristúpila k sezónnemu skráteniu úložnej doby zásielky na výdajných miestach na 5 dní, počas ktorých je prevádzka otvorená. V prípade Z-BOXov sa lehota na výber zásielok nemení a zostáva dvojdňová, s možnosťou predĺženia o 1 deň. Ak by ste nemali možnosť balíček vyzdvihnúť, môžete využiť službu Zdieľania zásielky v mobilnej aplikácii Packeta, ktorú tak z výdajného miesta alebo Z-BOXu môže vybrať aj niekto z rodiny alebo známych.

Zdroje: tlačová konferencia Packeta

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.