Fíha, tak toto je naozaj niečo! Vyskúšali sme si, ako reálne zmeniť smartfón s operačným systémom Android na niečo, čo pripomína Windows. Síce zatiaľ len trochu, ale je to najďalej ako sa nám to so smartfónom podarilo. Využili sme pritom dokovaciu stanicu DeX a po prvý raz v živote sme napísali na smartfóne textovo dlhší článok. Áno, článok, ktorý práve čítate naozaj vznikol výhradne s využitím smarfónu Galaxy S8+ a dokovacej stanice DeX Station. 

Či to trvalo dlhšie, ako keby sme ho písali na počítači s operačným systémom Windows? No asi áno, ale nie radikálne dlhšie. Zdržovala nás hlavne klávesnica – pôvodná Android slovenská klávesnica totiž nemá vymenené písmená y a z ako je to na slovenskej klávesnici, na ktorú sme zvyknutí.

Čo je to dokovacia stanica DeX, to už asi čitatelia TOUCHIT vedia, ale radšej trochu zopakujeme. DeX je príslušenstvo, výhradne určené k použitiu s telefónmi Galaxy S8 a S8+. K nej sa pripája dokovacia stanica pomocou portu USB-C. Ten má síce aj telefón Galaxy A3 (2017) a A5 (2017) ale tie  budete vkladať do dokovacej stanice DeX márne. Funguje len s Galaxy S8 a S8+ a hotovo. Využíva totiž ich výkonný procesor a celý smartfón, aby sa dala dokovacia stanica využívať pohodlne a pružne.

DeX obsahuje dva porty USB, jeden HDMI, ďalej je tu Ethernet a o nabíjanie dokovacej stanice a smartfónu sa stará port USB-C. Pripomíname, že musíte použiť originálny napájací zdroj z Galaxy S8 či S8+.

S konkurenčným adaptérom s nedostatočným výkonom sa vám dokovacia stanica DeX nerozbehne a ani sa smartfón nebude nabíjať. Keď všetko pripojíte – teda myš, klávesnicu a monitor, na displeji sa zobrazí stav, ktorý je niekde medzi Windows a Android.

Jednotlivé aplikácie ľahko nájdete podobne ako vo Windows – stlačíte kláves Windows a začnete písať názov aplikácie. Všetko funguje hladko.

Sú dva druhý aplikácií – tie, ktoré sa s DeX používajú podobne ako tie vo Windows (napr. Google Chrome, Word, Excel, Powerpoint) a ostatné bežné Android aplikácie. S kancelárskymi aplikáciami z balíka Microsoft Office pracujete rovnako, ako na stolnom počítači. Môžete ich maximalizovať a máte ich na celej obrazovke, dokumenty preberáte z cloudového úložiska OneDrive a takto pracujete podobne ako na počítači s Microsoft Windows. K rozdielom prídete vtedy, keď začnete pracovať s externými súbormi – napr. s obrázkami z galérie telefónu. Zatiaľ je k dispozícii aplikácia Moje súbory, ktoré si naozaj môžete pomocou prezrieť, ale preniesť ich priamo do Wordu, to je už tvrdý oriešok. Samozrejme, dá sa to vyriešiť cez cloudové služby, ale nie je to tak priamočiare ako pri operačnom systéme Windows.

Aj s prehliadačom Google Chrome sa pracuje podobne, ako na notebooku s Windows a konečne uvidíte, koľko máte vlastne otvorených okien v prehliadači.

Android aplikácie vidíte v ich prirodzenej podobe, pri niektorých systém vypíše, že s nimi nevie korektne pracovať. Stalo sa nám to napr. pri mobilnej aplikácii Dôvera, kedy sa nám napriek korektnému zadaniu prístupového kódu nepodarilo do nej prihlásiť.

Galéria obrázkov sa však dá maximalizovať na celú obrazovku a potom realizovať úpravy fotografií je oveľa pohodlnejšie, ako na malom displeji smartfónu. O tom celá myšlienka dokovacej stanice DeX aj je – ľudia sa boja robiť náročnejšie úlohy na malej obrazovke, ale na druhej strane radi používajú aplikácie určené pre Android.

A to nehovoríme o pohodlí pri spracovávaní mailov pomocou príslušnej aplikácie priamo zabudovanej do Androidu. Využiť však môžete aj Microsoft Outlook.

A keď si to rozmyslíte so zrýchlením Androidu a budete chcieť zatvoriť všetky práve bežiace aplikácie, tak teraz ich počet uvidíte priamo na veľkej obrazovke.

V článku o tejto dokovacej stanici pre Galaxy S8 pokračujeme v ďalšej časti.

Viac o dokovacej stanici DeX

VIDEO TOUCHIT: Dokovacia stanica Samsung Dex zmení smartfón Galaxy S8 na pracovný počítač

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.