Prišla doba, keď sa notebooky stenčujú a portová výbava dostáva poriadne na frak. Mať všetky potrebné konektory je často dilemou, ktorou sa treba zaoberať. Kúpite si tenký notebook a potrebujete v ňom čítačku kariet alebo HDMI port? Tu už treba redukciu resp. dokovaciu stanicu. Vyskúšali sme dve cestovné a dve stolné dokovacie stanice.

Ako vyberať?

Na trhu je príslušenstvo s rôznymi možnosťami a parametrami. Stretnete sa s názvami ako redukcia, rozbočovač či dokovacia stanica. My budeme všetky zariadenia v našom teste nazývať dokovacia stanica, nakoľko majú v sebe komplexnejšiu výbavu a viac portov a rozhraní.

Rozbočovač je zariadenie, ktoré vám z jedného USB 3.0 portu urobí ďalšie štyri, no stále si medzi sebou budú vo výsledku deliť rýchlosť primárneho portu. Toho, do ktorého ste rozbočovač zapojili.

Redukcia je niečo, čo vám napríklad z portu USB-C spraví jeden klasický port USB 3.0.

Práve takéto dokovacie stanice sú odpoveďou na tenké notebooky, ktorým niektoré porty chýbajú. Takéto rozšírenie portov si môžete kúpiť, aj keď máte povedzme všetky základné porty priamo v notebooku, no chceli by ste ich viac. Pri výbere si dajte pozor na to, aké rozhranie používa na pripojenie k počítaču. Používa napríklad USB-C, čo je v poriadku. Tento port na notebooku máte, ale možno ho zablokujete dokovacou stanicou. Tým pádom síce získate HMDI, možno čítačku SD kariet a USB 3.0 port, ale práve ste prišli o cenný port USB-C.

Icy Box IB-DK4021

Dokovacia stanica s pripojením do USB-C konektora, ktorá má zároveň na výstup ďalší konektor tohto typu s podporou DisplayPort a Power Delivery (nabíjaním pripojeného zariadenia až do odberu 100 W). Neprídete tak o tento spôsob pripojenia, v prípade, že máte v počítači len jeden. Má HDMI výstup s podporou obrazu do rozlíšenia 4K (3840×2160 @ 30Hz). Prepojovací kábel je súčasťou stanice. Hodí sa na cestovanie a použitie notebooku aj na kolenách. Zariadenie síce bude prevísať, no dĺžka 5 cm kábla je akurát. Telo je z hliníka.

Cena: 34,20 EUR

Icy Box IB-DK4037-2C

Toto je špecializovaný produkt a je navrhnutý na pripojenie s MacBookom Pro. Potrebujete totiž počítač, ktorý má dva USB-C porty vedľa seba, a to v presnej vzdialenosti podľa tejto dokovacej stanice. Je to praktický doplnok, ktorý bude pripojený k tomuto notebooku a bude jeho takpovediac pevnou súčasťou. Na výstupe budete mať stále dva USB-C porty, jeden s Thunderbolt 3. Navyše sú tu HDMI do rozlíšenia 4K, USB 3.0 porty a čítačka microSD a SD kariet s podporou rýchlostí až do špecifikácie UHS-I (100 MB/s). Príjemným bonusom je to, že výrobca mierne zladil farbu hliníkového tela s farbou MacBooku Pro. Na prenášanie je v balení aj ochranné puzdro.

Cena: 61,08 EUR

Icy Box IB-DK2102-C

Výborná a dobre vyzerajúca dokovacia stanica s nadštandardnou výbavou. Na to, aby ste ju mohli pohodlne používať, potrebujete port USB-C na ľavej strane notebooku. V opačnom prípade by ste ju mali otočenú naopak a zavadzala by vám. Kábel je dlhý 15 cm a následne by porty smerovali k zadnej strane notebooku, nie od neho. Získate UCB-C s Power Delivery, VGA, HDMI, Mini DisplayPort, gigabitový LAN konektor, tri USB 3.0 porty a čítačku SD a microSD kariet. Na pravej strane dokovacej stanice je výstup na handsfree slúchadlá. Je naklonená, čo umožňuje ľahšie pripájanie zariadení a iných káblov. Gumové nožičky ju pevne udržia na mieste.

Cena: 83,11 EUR

Icy Box IB-DK2241AC

Ideálne riešenie na pracovný stôl. Získate dva USB 3.0 porty, štyri vo verzii USB 2.0, HDMI, DVI a gigabitový LAN konektor. K tomu aj vstup na mikrofón a výstup na slúchadlá. Napája sa samostatne z elektrickej siete a s počítačom sa prepája cez USB 3.0 rozhranie. Potrebujete ale kábel typu USB 3.0 typ B. Je súčasťou balenia ako aj redukcia z DVI na VGA. Naozaj vynikajúca výbava pre akýkoľvek notebook. Silnou stránkou je práve veľké množstvo USB portov. Ocenili sme dva najrýchlejšie USB porty vpredu, zvyšok je na zadnej strane. Stanica je dobre navrhnutá a pevne stojí na stole. V balení je kovový stojan, na ktorý sa postaví. Nevýhodou ale je, že nemá ani jeden port USB-C.

Cena: 70,87 EUR

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.