Spoločnosti Dolby a TCL na veľtrhu IFA predstavili technológiu Dolby Atmos FlexConnect s čipovou súpravou Pentonic Smart TV radu MediaTek. Nová technológia sa prvýkrát objaví v televízoroch TCL v roku 2024.

Dolby Laboratories predstavila svoju najnovšiu inováciu v oblasti zvuku – Dolby Atmos FlexConnect. Ako prvá ho implementuje TCL do svojho radu televízorov na rok 2024.

Zdroj: Dolby

Čo je to Dolby Atmos FlexConnect

Dolby Atmos FlexConnect je nová funkcia, ktorá spája zvukový systém televízora s doplnkovými bezdrôtovými reproduktormi a sprostredkuje tak rozsiahlejší a pohlcujúci zvukový zážitok v Dolby Atmos. Dolby Atmos FlexConnect optimalizuje zvuk pre ľubovoľné usporiadanie miestnosti a nastavenie reproduktorov. Takto premení každé miesto v domácnosti na kvalitné z hľadiska počúvania zvuku. TCL tiež uvedie na trh rad doplnkových bezdrôtových reproduktorov určených na doplnenie svojho nadchádzajúceho radu televízorov s technológiou Dolby Atmos FlexConnect.

„Spotrebitelia by nemali sťahovať svoj nábytok, aby si mohli vychutnať lepší zvuk, ale zvuk by sa mal prispôsobiť im,“ povedal John Couling, senior viceprezident spoločnosti Dolby Laboratories pre zábavu.

Spotrebitelia chcú zo svojho zvukového systému dostať čo najlepší zvuk, ale niektoré miestnosti sú príliš malé alebo veľké na to, aby bolo možné umiestniť reproduktory do optimálnej pozície. Iné majú jedinečné usporiadanie, ktoré ale obmedzuje umiestnenie zariadení, napríklad umiestnenie elektrických zásuviek alebo usporiadanie nábytku. Nie všetci spotrebitelia chcú vymeniť estetický vzhľad za zvukový výkon. A pokiaľ nie sú zvukové systémy správne kalibrované, pri prevádzke sa predpokladá, že reproduktory sú nastavené na referenčných miestach.

Systém Dolby Atmos FlexConnect prináša slobodu umiestniť jeden alebo viac bezdrôtových reproduktorov kamkoľvek v miestnosti, Nemusíte sa starať o to, či sú umiestnené do optimálnej pozície. Riešenie je taktiež ľahko prispôsobiteľné pri pridaní ďalších typov zariadení, čo umožní TCL a ďalším výrobcom inovovať spôsob, akým spájajú rôzne kombinácie zariadení a formáty.

Po kalibrácii systém skombinuje jednotlivé doplnkové zariadenia s reproduktormi televízora, aby sa dosiahol najlepší zvukový prednes pre zážitok zo zvuku Dolby Atmos na mieru daného priestoru. Vďaka systému Dolby Atmos FlexConnect budú poslucháči ešte hlbšie vtiahnutí do svojej obľúbenej zábavy a úplne sa ponoria do zvuku vďaka jednoduchosti zvukového systému televízora a doplňujúcich reproduktorov.

Medzi výhody systému Dolby Atmos FlexConnect patrí:

  • Vylepšenie pohlcujúceho zážitku z Dolby Atmos: Dolby Atmos posúva zábavu na vyššiu úroveň a pohlcuje divákov úžasným, viacrozmerným zvukom. S technológiou Dolby Atmos FlexConnect získate možnosť pridať k svojmu televízoru s podporou Dolby Atmos doplnkové bezdrôtové reproduktory a povýšiť tak zvukový výkon svojho systému o ďalší krok.
  • Výborný zvuk s ľubovoľným umiestnením reproduktorov – Získate možnosť umiestniť reproduktory kamkoľvek, kde je to vhodné, a čo najlepšie využiť rozmery miestnosti, umiestnenie elektrických zásuviek a usporiadanie nábytku podľa potreby. A to bez toho, aby bola ohrozená kvalita zvuku.
  • Jednoduché nastavenie – Nastavenie je jednoduché a rýchle a nevyžaduje žiadne ďalšie vybavenie ani káble. Akustické mapovanie Dolby využíva mikrofóny v televízore k lokalizácii každého bezdrôtového reproduktora v miestnosti a automaticky kalibruje systém tak, aby bol zabezpečený optimálny zvukový výkon.
  • Dynamické vyvažovanie zvuku – Zvuk sa šíri z reproduktorov televízora do jednotlivých bezdrôtových reproduktorov a dynamicky optimalizuje zvukový signál na základe možností a umiestnenia všetkých dostupných reproduktorov. Vďaka tomu je možné zvukový obraz upraviť tak, aby ste si mohli vychutnať najlepší výkon vo svojej triede.

Zdroje: Dolby

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.