Ak aj vy máte na disku v počítači bohatú knižnicu filmov a seriálov, možno by ste ocenili program, ktorý vašu zbierku zorganizuje a pridá pár extra funkcií navyše. Na trhu existujú dve obľúbené riešenia – Kodi (v minulosti XBMC) a Plex.

Softvéru Kodi sme sa v skratke venovali v minulých vydaniach magazínu TOUCHIT. Krátka rekapitulácia – tento program je často predinštalovaný v satelitných prijímačoch alebo multimediálnych prehrávačoch so systémom Android. Zorganizuje vám multimediálnu knižnicu, takže máte pekne zoradené filmy a seriály. Kodi je výborné riešenie na doma a ak hľadáte softvérové multimediálne centrum, odporúčame vyskúšať obe služby.

Flexibilný Plex

Plex ponúka v jadre to isté. Program je dostupný v dvoch verziách. V bezplatnej so základnými funkciami a v prémiovej s pridanou hodnotou. Väčšine používateľov postačí bezplatná verzia, ktorej funkcionalita je na podobnej úrovni ako Kodi.

Používanie programu Plex je jednoduché. Väčšina používateľov má uložené dáta v počítači alebo na externom disku. Existuje aj kategória používateľov s NAS úložiskami – Plex podporuje vybrané zariadenia tohto typu. Pre potreby modelového príkladu sa však zameriame na prvú možnosť. Dáta sú uložené na disku v počítači. Do počítača si z oficiálnej stránky plex.tv stiahnete program Plex Media Server, ktorý po spustení automaticky zorganizuje vaše dáta. Vy len programu poviete, kde máte uložené filmy, kde sú seriály atď. O zvyšok sa postará Plex, ktorý doplní titulné obrázky a vaša knižnica bude razom pripomínať službu typu Netflix. Dizajn používateľského rozhrania je špičkový.

Plex je vaše domáce multimediálne centrum. Spravuje videá, hudbu aj fotografie

Plex je vaše domáce multimediálne centrum. Spravuje videá, hudbu aj fotografie

Hlavná výhoda služby však nespočíva len v tom, že vám zorganizuje multimediálnu knižnicu a pridá titulné fotky filmov a seriálov + ďalšie informácie. Do knižnice si takisto môžete pridať hudbu alebo fotogalérie. Lákadlom je jednoduché streamovanie obsahu z knižnice do iných zariadení, a to v rámci lokálnej siete, ale aj cez internet. Plex klient, prehrávač, je dostupný pre počítače, pre mobilné zariadenia so systémami iOS, Android, Windows Phone, pre set-top boxy s Android TV a Apple TV, pre herné konzoly Xbox a PlayStation a takisto podporuje aj Chromecast. Službu nájdete aj vo výbave vybraných inteligentných televízorov, takže svoje multimédiá môžete z počítača posielať hocikam. Dáta sa synchronizujú obojsmerne. Plex vie, kde ste skončili so sledovaním na jednom zariadení a podľa toho spustí prehrávanie na inom zariadení.

Offline režim aj podpora cloudu

Flexibilita Plexu je výbornou pridanou hodnotou, ktorú ocení značná časť používateľov. Niektorí síce preferujú sledovanie filmov a seriálov iba doma, takže dáta nepotrebujú prenášať so sebou. Dnešným trendom je však mať prístup k svojej knižnici všade. Aby ste mohli sledovať aj na mobilných zariadeniach alebo u známych či u rodiny. Plex to umožňuje a k dispozícii je niekoľko riešení.

NVIDIA SHIELD TV premeníte na Plex server, ktorý bude cez internet dostupný všade

NVIDIA SHIELD TV premeníte na Plex server, ktorý bude cez internet dostupný všade

Základom je použitie počítača v úlohe servera, čo však môže byť niekedy trochu nepraktické, keďže zariadenie musí byť stále spustené, aby ste mali cez internet prístup k dátam. Alternatívou je využitie NAS úložiska, ale niektoré funkcie v tomto prípade nie sú dostupné. Na Plex server môžete premeniť aj set-top box NVIDIA SHIELD TV a toto riešenie funguje výborne, pretože zariadenie je neustále online aj v režime spánku, má minimálnu spotrebu energie a podporuje všetky funkcie. Treba však počítať so vstupnými nákladmi, SHIELD TV stojí v základnej verzii 200 eur.

Plex takisto umožňuje vytvoriť plnohodnotný server v cloude. V tomto prípade však služba vyžaduje platené prémiové členstvo a aktuálne vo funkcii plnohodnotného servera podporuje iba službu Amazon Drive, ktorá je spoplatnená ročným poplatkom vo výške 70 eur a ponúka neobmedzené úložisko. Iný variant nie je. Bez ohľadu na to, Plex si zaslúži pochvalu za to, koľko rôznych riešení ponúka. Keď sme službu pred pár rokmi začali používať, na server sme mohli premeniť iba náš počítač.

Najnovšia novinka. Plnohodnotný Plex server môžete mať s vašimi multimédiami aj priamo v cloude

Najnovšia novinka. Plnohodnotný Plex server môžete mať s vašimi multimédiami aj priamo v cloude

Mimochodom, jedna z dôležitých výhod Plexu spočíva v tom, že služba dokáže v prípade potreby konvertovať multimediálny súbor do kompatibilného formátu. Inak povedané, ak pristupujete k vašej knižnici zo zariadenia, ktoré napr. nepodporuje .mkv súbor, Plex ho v reálnom čase konvertuje a posiela do zariadenia kompatibilný formát. Súbory je možné uložiť aj v offline režime, avšak táto funkcia vyžaduje prémiové členstvo.

Verdikt

Plex je výborný program, ktorý odporúčame vyskúšať. A je jedno, či ho chcete využívať iba pre organizáciu vašej knižnice alebo aj pre potreby streamovania cez internet do ostatných vašich zariadení. Väčšine používateľov postačí bezplatné členstvo, tí náročnejší, ktorí si službu obľúbia siahnu po prémiovom konte. Ponúka niekoľko užitočných funkcií. Okrem spomenutého offline režimu je to napr. možnosť zálohovať fotky a videá z vašich mobilných zariadení priamo do Plexu (ako alternatíva k Fotkám Google atď.), podpora cloudu či extra funkcie pre vašu hudobnú knižnicu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: