Sieťové úložisko Synology vždy znamená, že dostanete kompletnú výbavu na multimédiá aj pracovné veci.

Je to úložisko, ktoré sa hodí aj na zálohovanie dát. Vyskúšali sme verziu s prívlastkom „j“, ktorá značí zameranie na domácich používateľov. Výrobca máličko od pôvodného modelu ubral, no reálne vám to ani nebude chýbať a dostanete dobrú cenu.

Začnime teda tým, ako sa líši model DS216 od teraz testovaného modelu DS216j. Ide o maličkosti, ktorých absenciu reálne nepocítite, no získate NAS za lepšiu cenu. Procesorová výbava ako aj kapacita RAM je rovnaká. A samozrejme, máte tu plnohodnotný DiskStation Manager. Čiže operačný systém, na ktorom tento sieťový disk beží. Jednou z hlavných zmien je, že nami testovaný model nepodporuje hot-swapovanie diskov. To znamená, že sa nedajú vybrať za behu a musíte stanicu vypnúť. Až vtedy je možné robiť zmeny s diskami. Toto je však vec ktorú doma nebudete pravdepodobne nikdy potrebovať. Raz tam dáte dvojicu diskov a následne už stanica pracuje vo vami nastavenom režime. Tiež tu nie je USB 2.0 port, no keď zoberieme do úvahy dva USB 3.0 porty na zadnej strane, toto naozaj nepredstavuje problém.

Hardvérová výbava

Zariadenie je určené do domácej siete a je vhodné na prenášanie väčšieho objemu dát. Tomu odpovedá nielen maximálna kapacita diskových polí do 20 TB ale aj gigabitový LAN port. Do USB 3.0 portov sa dajú zapojiť okrem externých diskov alebo flashdiskov aj tlačiarne. Ich zoznam je takisto lepšie preveriť na stránke výrobcu. Zariadenie beží na dvojjadrovom procesore Marvell Armada 385 88F6820 s frekvenciou 1 GHz a má 512 MB RAM. Toto sú parametre, ktoré podľa našich skúšok zvládnu streamovanie videa a simultánny prístup cez FTP protokol po miestnej sieti. Aj keď je pravda, že zariadenie má v dobe našej priamej nečinnosti zaťaženie zhruba 18 % na CPU a 33 % si ukrojil z kapacity RAM operačný systém. Do USB portov môžete zasunúť aj Wi-Fi adaptér a Bluetooth modul. V prípade potreby tak máte NAS dostupnú aj bezdrôtovo.

Predná strana má signalizačné LED diódy pre oba disky, LAN a chod zariadenia. Výrobca išiel až do takých detailov, že umožnil nastaviť 4 úrovne intenzity svetla LED vrátane stavu úplného vypnutia. Žiadne otravné blikanie, ak máte NAS-ku vedľa TV. A ako perlička, intenzita svetla z LED diód sa dá nastaviť podľa časového plánu.

Inštalácia pre začiatočníka

Zoznam nainštalovaných aplikácií v systéme

Stanica sa dodáva bez pevných diskov. Tie si môžete dať podľa svojho uváženia. Odporúčame pozrieť kompatibilné modely na stránke výrobcu, ktorý poskytuje prehľadný zoznam. No ak tam nebudete dávať nejaké extra špecializované modely, budú určite kompatibilné. Napríklad v našom prípade sme stanicu testovali s vloženým 2,5″, SSD diskom. Použiť sa dajú ale bežné 3,5″ modely. Nesmiete prekročiť maximálnu kapacitu 20 TB a 16 TB na jednom disku. Čo sa týka jemných úprav oproti vybavenejšej verzii, táto stanica obslúži naraz 10 používateľov namiesto 30. Tiež v drvivej väčšine zanedbateľný detail. Disky sú zároveň dôležitým komponentom stanice, pretože na nich pobeží spomínaný operačný systém DiskStation Manager. Je to dobré riešenie aj vtedy, keď potrebujete vymeniť disky do novej NAS-ky. Všetky konfiguračné dáta máte na diskoch, stačí ich vybrať a v samotnom zariadení nič nezostane. Inštalácia systému zaberie pár minút a podobá sa na inštaláciu operačného systému pre počítače. Vyberiete si prihlasovacie meno, napojíte stanicu na cloudovú službu Synology, zvolíte inštaláciu dodatočných balíčkov a po reštarte môžete začať stanicu používať.

Výrobca na svojom OS neustále pracuje, preto získavate zároveň bezpečné riešenie z dlhodobého hľadiska. Aktuálna verzia s číslom šesť prináša podporu najnovších technológií, no aj nových modelov DS od Synology a zároveň obsahuje aj opravy chýb. Tie sa týkajú či už sieťových rozhraní, protokolov alebo optimalizácie vyťaženia CPU.

Možnosti systému

Ovládací panel operačného systému DSM

Prostredie je webové a všetko nastavíte priamo z prehliadača. Vyhrať sa tu môžu administrátori aj bežní používatelia. Možnosti nastavenia vám opäť pripomenú bežný operačný systém. Je tu skrátka všetko od správania sa NAS vo forme šetriacich režimov, prideľovanie oprávnení pre jednotlivé adresáre atď. To je základ, ktorý nemusíme veľmi rozoberať.

Nám sa páčila výbava navyše, ktorá je pripravená na multimediálne využitie a zálohovanie. Nepotrebujete nič extra nastavovať, všetko beží v základom režime automaticky. Stačí teda skopírovať filmy, hudbu alebo obrázky priamo na disk a potom využijete špecializované webové aplikácie na ich prehrávanie a prezeranie. Sú veľmi dobre spracované, takže budete mať k dispozícii dobre ovládateľné a vyzerajúce multimediálne centrum. Vo výbave je aj tzv. Download Station, čiže aplikácia na sťahovanie súborov z internetu. Už nepotrebujete mať zapnutý počítač, všetko si môžete sťahovať priamo sem. Nechýba ani podpora torrentov.

Tým, že tu nájdete niekoľko aplikácií, celková výbava nekončí. Operačný systém podporuje stiahnutie ďalších aplikácií. Takže si z NAS-ky môžete spraviť vlastný server pre redakčný systém, nainštalovať vlastný antivírus alebo si len zmeniť nástroj na zálohovanie. Všetko je vo vašich rukách. Aplikácie sa aktualizujú automaticky alebo v čase, keď sa rozhodnete. To zase pripomína mobilný OS. Vždy keď vyjde nová verzia systému alebo aplikácií, budete na to upozornený.

Hodnotenie

+ cena, vhodný ako domáci server, bezpečnosť, cloudový prístup, operačný systém DSM, jednoduchosť použitia
– žiadne podstatné

Cena: 174 EUR
Zapožičal: Synology

Verdikt

Synology DS216j je prepracovaný sieťový disk vhodný pre domácich používateľov. Jeho možnosti sú také široké, že by obstál aj v menšej firme. Zapojenie diskov do RAID je samozrejmosťou, takisto aj detailné nastavenia prístupu. Výhodou je naozaj prívetivý operačný systém priamo od Synology.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.