Zmena poskytovateľa internetu je na Slovensku výrazne nižšia ako zmena poskytovateľov telefónnych paušálov. Podľa predsedu Regulačného úradu Ivana Martáka pritom môžu zákazníci z tejto zmeny výrazne profitovať.

„Ak sa rozhodnete vymeniť poskytovateľa internetu, stačí vám osloviť nového poskytovateľa a ten zabezpečí to, že sa už nemusíte kontaktovať s tým, ktorého opúšťate. Prechod služieb bude plynulý k dohodnutému dňu, takže nebudete ani chvíľu bez internetu a ani nebudete platiť duplicitne.  Zároveň očakávame, že ten podnik, ktorý opúšťate, sa vám bude snažiť ponúknuť lepšie podmienky, aby si vás udržal,“ povedal v rozhovore na sociálnych sieťach Ministerstva dopravy predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Ivan Marták.

Naopak, v blízkej budúcnosti zrejme neušetríte na mobilných paušáloch. Cenník služieb všetkých 4 operátorov Regulačný úrad porovnáva každý štvrťrok. V budúcom roku sa kvôli rastúcej cene elektriny očakáva, že volania či internet v mobile zdražejú.

„Elektrickú energiu potrebujú 24/7, nedá sa tam ani nič ušetriť. Neviete vypnúť čas mobilnej siete alebo fixnú sieť, lebo plnia aj funkciu zabezpečenia núdzových volaní, ktoré musia fungovať nonstop. Zvýšené vstupy sa zrejme premietnu aj do výstupov, maloobchodné ceny asi aj v ďalšom roku porastú. Budeme sa snažiť, aby to bolo čo najmenej, aby sme sa postupne vrátili k tomu, čo zažívame od roku 2009, teda že tie ceny sa znižujú, čo dovolila stabilná cena energie aj nízka miera inflácie,“ dodal Ivan Marták.

V bilančnom rozhovore sa dozviete aj to, aký veľký je prínos Regulačného úradu pre štátny rozpočet, koľkým ľuďom sa už telemarketéri nedovolajú a zistíte aj, prečo je lepšie mať doma optický internet.

Zdroje: vlastné, Ministerstvo dopravy SR

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.