V dobe rozmachu inteligentných domácností je klasický zvonček tŕňom v oku. Ak hľadáte zariadenie, ktoré bude dohliadať na dianie pred vašimi dvermi alebo bránou, tak DOORBIRD D101 (ďalejzvonček“) môže byť tým správnym riešením, ktoré nesklame.

Na prvý pohľad pôsobí ako klasický zvonček s kamerou, ale nie je. Okrem toho, že v reálnom čase vidíte, čo sa deje pred vašimi dverami, tak na to viete aj promptne reagovať (napr. otvoriť bránku/dvere). Je však jasné, že nebudete celý deň pozerať do aplikácie, aby ste vedeli, čo sa deje pred vašimi dverami. To ani nemusíte, ak niekto zazvoní, zariadenie vám ihneď pošle notifikáciu na smartfón s fotkou, aby ste vedeli, kto je pred dverami. Ak aktivujete 3D pohybový senzor, tak sa vám bude hlásiť každý pohyb pred dverami.

Balenie, spracovanie a prvá inštalácia

V balení nájdete všetko, čo budete na uvedenie zvončeka do prevádzky potrebovať. V prípade trvalej montáže bude potrebné aj vŕtať/skrutkovať a natiahnuť potrebnú kabeláž. V balení nájdete zvonček, ethernetovú prípojku, káble na prepojenie s externými zariadeniami (domový zvonček a pod.), skrutky, skrutkovač, napájací adaptér a dôležité manuály.

Zvonček je čiastočne odolný voči vode a prachu (IP54), čiže je vhodný na vonkajšie použitie, ale s vhodným krytím. V prednej časti sa nachádza širokouhlá HD kamera, so širokým zorným poľom – 180°. Okolo kamery sú umiestnené infračervené diódy, aby bola dobrá viditeľnosť aj v noci. Akčný rádius IR diód je približne 5 metrov. Pod snímačom je reproduktor, pohybový senzor, podsvietené tlačidlo zvončeka, mikrofón a svetelný senzor.

V zadnej časti je plechový kryt, ktorý sa inštaluje na stenu a pod. Pod ním sú ukryté konektory, ktoré slúžia na pripojenie napájania, ethernetového konektora a iných externých zariadení. Zvonček je napájaný 15 V adaptérom z balenia. V prípade pripojenia LAN káblu je možné využiť POE napájanie. Druhá možnosť je výhodnejšia, nakoľko máte stabilné pripojenie na internet a zároveň aktívne napájanie v jednom kábli.

Inštalácia nás prekvapila svojou jednoduchosťou. Základom je aplikácia DoorBird, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Dôležitou súčasťou je dokumentácia, v ktorej sa nachádza obálka s prístupovými údajmi k vášmu zariadeniu. Ak prístupové údaje stratíte, zariadenie je ďalej nepoužiteľné. Vďaka týmto údajom je spustenie jednoduché a nevyžaduje špeciálnu registráciu.

V aplikácii zvolíte – pridať zariadenie a následne zadáte prístupové údaje. Výhodou je, že sú aj vo forme QR kódu, takže ich stačí smartfónom nasnímať a ste prihlásení. Prístupy sú dva. Jedným pridáte zariadenie do aplikácie a druhý je administrátorský, cez ktorý sa zariadenie nastavuje. Tu už zadávate aj kontaktný e-mail a meno, resp. ľubovoľné ID.

Možnosti videovrátnika DOORBIRD D101

Zvonček pracuje s vlastným cloudom (DoorBird Cloud), pripojíte sa k nemu cez aplikáciu aj mimo domácej siete. Za služby cloudu sa v základe nič neplatí. Základom sa rozumie uchovanie fotografií vo VGA rozlíšení s možnosťou stiahnutia do telefónu – max. 20 záznamov zachytenia pohybu, resp. aktivácie zvončeka. Verzia PRO ukladá HD videá (dĺžka 15 sekúnd) a všetky podnety máte dostupné v archíve 7 dní dozadu. Pri prvej aktivácii zvončeka máte k dispozícii 30 dní PRO verzie zdarma. Následne je treba platiť ročný poplatok vo výške 40,34 eura.

Základná obrazovka so živým náhľadom diania pred zvončekom

Úvodná stránka aplikácie zobrazuje živý náhľad z kamery, rozpoznanie osôb je bezproblémové. V tejto časti vidíte všetky DoorBird zariadenia, ktoré používate. Pod náhľadom sa nachádzajú tri ikony. Zámok – otváranie/zatváranie prepojeného zámku dverí (spína relé). Lampa – manuálna aktivácia IR prisvietenia. Telefón – po kliknutí na túto ikonu môžete komunikovať s človekom pri zvončeku (obojsmerné audio).

Na ďalšej strane sú prehľadne zobrazené upozornenia a nahrávky, rozdelené na tri časti. Zachytenie fotografie pri zazvonení s presným časom a dátumom. Upozornenia na pohyb, ak je aktivovaný pohybový senzor. V poslednej časti je archív videí na cloude, ktoré boli zachytené pri narušení priestoru alebo aktivácii zvončeka.

Prehľad udalostí v aplikácii, ktoré sú rozdelené do skupín

Pri používaní sme si obľúbili okamžitú interakciu na rôzne podnety. Ak niekto zazvoní, okamžite sa vám na smartfóne zobrazí notifikácia s možnosťou otvorenia dverí alebo spustenia komunikácie. Páči sa nám nastavenie 3D pohybového senzora, ktorý má až 12 zón.

Nechýba ani možnosť plánovania upozornení, pričom je možné nastaviť dni a časy, kedy nemajú, resp. majú notifikácie prichádzať. Doplnkom je možnosť aktivácie HTTP alebo SIP hovorov, nastavenie zvukových oznámení, IR prisvietenia a jasu/kontrastu kamery. K zvončeku môže mať prístup až 8 zariadení súčasne, čiže ani pre väčšiu rodinu by to nemal byť problém.

Notifikácia s možnosťou okamžitej reakcie

DOORBIRD D101 pracoval počas celého testu ukážkovo, zaujala nás prehľadná a intuitívna aplikácia a tiež množstvo užitočných funkcií. Chýbala nám funkcia WDR, teda kompenzácia/vyváženie protisvetla pri nahrávaní videa.

Cena: 349 EUR

Zapožičal: SmarterHOME.sk

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE