Mnohí vodiči radi šoférujú pri obľúbenej hudbe. Predstavujeme výbavu, ktorá vás vyjde na viac ako 120 000 Eur. Stojí to za to?

Najnovší Lexus LS im ponúka nielen  pohodlie nadväzujúce na japonskú tradíciu pohostinnosti Omotenashi, ale aj  špičkový, špeciálne naprojektovaný audio systém.

Audio systémy s viacerými procesormi v najnovších automobiloch prémiovej triedy ponúkajú vysokú kvalitu zvuku, ale zároveň sú integrálnou súčasťou  informačného systému. V mnohých prípadoch stojí za integráciou automobilu s audio systémom známy výrobca. V prípade značky Lexus je to firma Mark Levinson.

Lexus LS je tiež vybavený systémom od špecialistov z firmy Mark Levinson.  V kabíne použili nové metódy odhlučnenia – systém aktívneho potlačenia  hluku ANC (Active Noise Control), ktorý  ruší určité frekvencie pomocou protifázového zvuku z reproduktorov audio systému. Vďaka tomu je auto tiché a umožňuje cestujúcim cestovať v tichu.

Mark Levinson QLI Reference 3D Surround využíva zostavu 24 výkonných reproduktorov umiestnených v 16 priestoroch kabíny a 16-kanálový zosilňovač Mark Levinson  Reference.

Technologia QLI oddeľuje rôzne zvukové zdroje – vokály, hudobné nástroje a zvuky pozadia, ktoré vytvárajú pocit priestoru – do samostatných prúdov, rovnako ako v originálnom aranžmáne. Potom sú zmixované tak, aby výsledne vzniklo trojrozmerné zvukové prostredie.

Kvalitu počúvania hudby neovplyvňuje iba dômyselne navrhnutá kabína a špičkový audio systém, ale  aj kolesá redukujúce hluk. Disky s priemerom 20 palcov majú rezonančnú komoru s vnútorným otvorom, ktorá tlmí šum povetria vytváraný pneumatikami. Tento šum vzniká v dôsledku deformovania pneumatík pri otáčaní kolies, čo spôsobuje vibrácie vzduchu v ich vnútri. V prípade nových kolies prechádzajú zvukové vlny cez otvory do rezonančnej komory, kde sa akustický tlak  rozptýli vo forme tepla. Konštrukcia nových kolies sa vyznačuje aj väčšou tuhosťou a nižšou hmotnosťou.

Zdroj: Tlačová sprava Lexus, Lexus UK

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.