Firma Creative Technology je špecialista na zvuk. Aktuálne sme testovali model SXFI CARRIER, čo je výborný soundbar. Creative vytvoril tento produkt v spolupráci s Dolby Laboratories a tak je jasné, že toto musí hrať excelentne. Podpora Dolby Atmos je tu garantovaná na 100 %.

Testovali sme dlho a výživne

Vyhradili sme si na test čas hlboko v noci v redakcii, keď sme nikoho nerušili a mohli si naplno vychutnať zvuk bez nejakých rušení. Oplatilo sa, takéto testovanie nás baví.

Creative SXFI CARRIERZdroj: TOUCHIT.sk
Creative SXFI CARRIER pozostáva zo soundbaru a subwoofera

Sledovať na Netlflixe kvalitný film v originálnom znení v spojení s SXFI CARRIER je skutočný zážitok, ktorý sa dosť odlišuje od toho, keď použijete len zabudované reproduktory z televízora. SXFI CARRIER ale nie je len o tom, že si ho spojíte s televízorom. Využili sme aj Bluetooth pripojenie cez aplikácie a prehrávali si hudbu cez Spotify z mobilného telefónu. Použili sme rockovú aj klasickú hudbu, niekoľko zvukov z priestorovým podaním a konštatujeme, že hrá vynikajúco.

Soundbar aj subwoofer

Celá zostava pozostáva z vlastného soundbaru a subwooferu. Výhodou je, že oba sú vyhotovené elegantne a budete sa chcieť s touto zostavou pochváliť. Pritom sa zmestí kdekoľvek. Frekvenčný rozsah zostavy je 25 Hz ÷ 20 000 Hz. Špičkový hudobný výkon je 250 W pre subwoofer a 200 W pre soundbar. Trvalý zvukový výkon odhadujeme niekde okolo 100 W a tak nie je problém ozvučiť aj väčšiu miestnosť.

Creative SXFI CARRIERZdroj: TOUCHIT.sk
Bezdrôtové pripojenie subwooferu

Hoci je kompaktný, zvuku je všade dosť

SXFI CARRIER je pomerne kompaktný soundbar. Zmestí sa pod každý televízor alebo si ho umiestnite aj na pracovný stôl. Jeho dĺžka je len 880 mm a tak nepresahuje rozmery obrazovky televízora. Napriek kompaktným rozmerom sa podarilo dosiahnuť excelentnú kvalitu zvuku. Pravdepodobne je to spojenie technológií Creative a Dolby, ale zo soundbaru vychádza naozaj priestorový zvuk, ktorý sa veľmi podobá na to, čo počujete v dobrom kine.

Creative SXFI CARRIERZdroj: TOUCHIT.sk
Kompaktné vyhotovenie Creative SXFI CARRIER aj s ovládacími tlačidlami

Mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia umožňuje aj kalibráciu aktuálneho nastavenia soundbaru a subwooferu. Súčasťou dodávky je aj diaľkové ovládanie. Pomocou neho sa dá vybrať režim hudby – napr. Film, Hudba, Neutral, Superwide a Night. Najviac sme používali Film a Neutral.

Ďalej sa nastavuje intenzita subwoofera, celková hlasitosť, spôsob pripojenia a pod. Viaceré možnosti sú aj priamo tlačidlami na telese soundbaru. Ocenili sme možnosť nastavenia intenzity zobrazenia informácií na soundbare až do úplného vypnutia.

Priestorový zvuk

Vo vnútri tohto soundbaru nájdete 7 meničov a každý má vlastný zosilňovač. Dva sú po stranách, tri smerujú dopredu a dva smerujú cez mriežku do stropu. Jeho vývoj je založený na dedičstve zo soundbaru Sonic Carrier, ktorý je však podstatne väčší a aj drahší.

Creative SXFI CARRIERZdroj: TOUCHIT.sk
Creative SXFI CARRIER

Samostatnou časťou je spomínaný 10-palcový subwoofer, ktorý je pripojený k centrálnej jednotke primárne bezdrôtovo. Jeho úlohou je tvrdiť muziku a naozaj z neho vychádzajú sýte basy. Pri najvyššej hlasitosti sa nám doslova triasla podlaha, pritom vo zvuku nebol ani náznak skreslenia. Jeho hmotnosť je 12,8 kg. Subwoofer sa k základnej časti dá pripojiť aj pomocou dodávaného kábla s 3,5 mm jack konektorom.

Slúchadlá s holografickým pripojením

Ak si chcete vychutnať dobrý zvuk a pritom stále zostať priateľmi so svojimi susedmi, aj to sa dá. SXFI CARRIER podporuje slúchadlá Super X-Fi, v ktorých vytvorí hudobný zážitok veľmi podobný tomu, čo počujete pri jeho generovaní vonkajšími meničmi. Akurát sa vám pritom netrasie podlaha, ale zážitok v ušiach máte podobný. Výrobca tomu hovorí holografia zvuku v slúchadlách a stojí to za to si to vyskúšať. To sa dá využiť aj vtedy, ak máte doma malé dieťa a nemôžete si dovoliť nejaké ohlušujúce party.

Creative SXFI CARRIERZdroj: TOUCHIT.sk
Pripojenie k slúchadlám cez mobilnú aplikáciu

Celé pripojenie slúchadiel pritom zohľadňuje fyziológiu vášho zvukovodu. Pomocou mobilnej aplikácie si pritom odfotíte tvár a obidve uši. Algoritmus potom určí váš osobný profil a ten sa použije pri vytváraní výsledného zvuku. Nie je to dlhý proces, slúchadlá sú pripojené k soundbaru za minútku. Prehrávanie zvuku v slúchadlách nemá viditeľné oneskorenie a má vynikajúci výsledok.

Dostatok pripojení

Okrem pripojenia televízora cez bezstratový eARC a mobilnej aplikácie cez Bluetooth sú možnosti prehrávania hudby zo zariadenia pripojenéh cez USB-A a USB-C port. Okrem toho má SXFI CARRIER tiež optický vstup zvuku, sú tu aj dva vstupy HDMI 2.1. Problém tak nerobí ani video v 8K rozlíšení.

Creative SXFI CARRIERZdroj: TOUCHIT.sk
Dostatok prepojovacích portov

Vyhodnotenie

Podčiarknuté a sčítané je to kvalitná zostava. Páči sa nám dizajn aj technologická výbava. Poriadny zvuk aj niečo stojí, cenovka teda až tak neprekvapí. Za konkurenciu by ste dali viac.

Creative SXFI CARRIERZdroj: TOUCHIT.sk
Dolby Atmos na palube

Cena: 999,99 eur na Creative.com

Pri nákupe cez tento server dostanete navyše k zostave aj bezdrôtové slúchadlá SXFI THEATER

Zdroje: Vlastné, Creative

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.