Testovali sme OLED televízor od firmy LG a dokonale sme si to užili.

Poskytuje totiž mimoriadnu kvalitu obrazu. Za minulý rok to bol z hľadiska kvality obrazu najlepší televízor, aký sme v redakcii TOUCHIT testovali. Tomu samozrejme odpovedá aj predajná cena.

Prvé skúsenosti po vybalení

Televízor LG OLED55E6V sme testovali tak ako si ho kúpi zákazník, mali sme k dispozícii nový kus. Je to 55-palcový 4K televízor s modernou technológiou, ktorú môžete zakúpiť na pultoch predajní na Slovensku. OLED je technológia, ktorá zo stránky kvality vysoko prevyšuje plazmové televízory, pritom sú OLED televízory mimoriadne tenké, minimálne v časti s displejom a nezahrievajú sa.

Televízor LG OLED55E6V sme si všimli už v septembri na výstave IFA v Berlíne

Montáž podstavca predstavuje prichytenie štyroch skrutiek, po zapnutí nastavíte jazyk ovládania (slovenčina je v zozname), pripojíte sa na internet (drôtovo alebo bezdrôtovo) a naladíte TV kanály. Celý proces nastavovania je sprevádzaný rozkošnou postavičkou krtka, je jednoduchý a rýchly (tak 5 minút). Použitý operačný systém je WebOS 3.0.

Ako funguje OLED?

V prípade OLED TV neexistuje žiadne globálne podsvietenie displeja, každý bod tak svieti sám o sebe – samostatne. Práve preto aj dosiahne televízor s touto technológiou úplne perfektnú čiernu farbu v obraze a výborný je aj široký pozorovací uhol. Pripočítajte k tomu aj podporu HDR (high dynamic range) obrazu a je jasné, že s týmto televízorom ste si kúpili aj veľmi dobrý obraz.

Obyčajne je na televízore najkomplikovanejšie dosiahnuť takú čiernu farbu akú má v stave, keď je vypnutý – teda klavírnu čiernu. V prípade OLED sa to dosiahne práve tým, že jednotlivé body, ktoré majú zobraziť čiernu, necháte jednoducho zhasnuté. Keďže tu nie je prenikajúce svetlo z celkového podsvietenia obrazovky, je tento bod naozaj čierny ako uhoľ. Pritom už susedný bod môže svietiť úplne naplno napr. bielou farbou. OLED je tak ideálny televízor na sledovanie ohňostroja alebo vysvieteného Mesiaca.

Tu vidno porovnanie OLED a LED televízora. Potvrdzujeme čistokrvnú čiernu u OLED, výbornú jasovú zložku a viditeľnosť z každého uhla

Ušetrená energia zo zhasnutých častí obrazu sa pritom presmeruje do častí, ktoré sa majú zvýrazniť a máte tu kvalitné zobrazenie obrazu s tmavými a jasne svetlými zložkami. Televízor pritom podporuje obe normy HDR – Dolby Vision aj HDR10. Navyše, vyhotovenie môže byť v prípade OLED extra tenké a to je aj v tomto prípade. Neexistujú tenšie televízory, ako tie, ktoré používajú technológiu OLED.

A konečne vybaľujeme

Hneď pri vybalení si tak všimnete, že tento televízor je naozaj až žiletkovo tenký. V hornej časti je v skutočnosti tenší ako mobilný telefón. V spodnej časti je však kompletná elektronika a špeciálna reprosústava, a preto je aj o poznanie hrubšia.

Takto vyzerá profil tohto OLED televízora

Podstavec má minimálnu výšku. Aj kvôli dobrému šíreniu zvuku je televízor prakticky položený na stole. Náš pripojený DVD prehrávač sme mohli ovládať rovnakým diaľkovým ovládačom ako televízor. Funguje to naprieč viacerými značkami.

Obsah dodávky

S televízorom prichádzajú hneď dve diaľkové ovládania, jedno s plnou výbavou funkcií a druhé celkom jednoduché (tzv. „ženské“). Okrem toho nájdete v dodávke aj rôzne káble na prepojenie so staršími typmi zdrojov. Diaľkové ovládače obsahuje v sebe aj mikrofóny, a tak je možné televízor ovládať hlasom aj v hlučnej miestnosti.

Toto sú oba diaľkové ovládače v dodávke

Z hľadiska portov nájdete na LG OLED55E6V až 4 HDMI vstupy, dva USB 2.0 a jeden USB 3.0 vstup. Televízor je vybavený tunerom pre DVB-C, DVB-S, DVB-T (vrátane DVB-T2 s podporou H.265 HEVC) a tiež pre satelitné vysielanie (FTA). Šachtu na kódovaciu kartu pre satelitné vysielanie sme našli v hornej časti bloku s elektronikou. K tomu ešte pripočítajte porty na optický výstup zvuku, Ethernet pripojenie na internet a vstup analógového zdroja videa a audia.

Porty na zadnom paneli testovaného televízora

Zvuk testovaného televízora

Televízory zo seba obyčajne príliš kvalitný zvuk nevydávajú, na tento účel sa v lepších prípadoch zvykne kupovať osobitná výbava. Zvuk je však pri LG OLED TV osobitná kategória, takýto zvuk sme počuli z televízora len vtedy, keď sme si ho vybavili špeciálnym Sound Barom. LG použilo reproduktor úplne nového typu a basová zložka zvuku je mimoriadne kvalitná. Platí to hlavne vtedy, ak je televízor s podstavcom položený na drevenom stole.

Zadná strana

Na zadnej strane nenájdeme nič špeciálne, snáď zaujme takmer karbónový dizajn zadnej strany. Napájací kábel je pripojený napevno a ide o tzv. veľkú zástrčku. V dodávke je aj plastová doska, ktorá prekryje pripojené káble, aby ste mali zozadu celkom uhladený dizajn. Na zadnej strane nájdete ešte príchytky na VESA držiak na umiestnenie televízora na stenu. V tomto prípade je však basová zložka zvuku o niečo nižšia ako pri položení na drevený stôl.

Ovládanie televízora

Po stlačení tlačidla Home na diaľkovom ovládači sa zobrazí domáca stránka televízora. Je to centrálne miesto na výber rôznych funkcií televízora. Takto si vyberiete živé vysielanie (satelitné, DVB-T, káblové), nájdete tu YouTube, Netflix, HBO GO alebo VOYO. Pripomeňme, že pomocou dodávaného diaľkového ovládania sa dá televízor ovládať cez kurzor – ide o funkciu Magic Remote. Pohybom ruky pritom pohybujete s diaľkovým ovládaním a môžete ľahko vyberať príslušné funkcie. Je to niečo podobné, ako keď ovládate počítač pomocou bezdrôtovej myši.

Z takejto aplikačnej výbavy môžete vychádzať

LG vám do televízora poskytne základnú aplikačnú výbavu, ktorá umožní plné využite televízora v súčasnom svete. Medzi funkciami nájdete aj delenie na prémiové (platené) funkcie, hry a zábavu a informácie.

Ďalšou funkciou LG televízora je premena 2D obrazu na 3D. Práve preto sú v dodávke aj 3D okuliare – pasívne, bez nutnosti ich dobíjať. Premena 2D obrazu na 3D môže mať tri režimy. Tento televízor sme testovali aj v režime 3D. Osobne sme túto technológiu považovali skôr za mŕtvu, ale LG dotiahlo vytvorenie 3D obrazu veľmi ďaleko. Ak si zvyknete na okuliare, ktoré nijako netlačia na nose, tak vám odporúčame vyskúšať to. Na pasívnu technológiu je to veľmi dobrý výsledok.

Špecialitou LG televízorov je možnosť zväčšiť si vybranú časť obrazu až 3-násobne. Pritom môžete aj zastaviť živé vysielanie a obraz si pozrieť v detaile. Nenašli sme síce na to reálne využitie, keďže ide len o digitálny zoom, ale snáď sa niekedy využije.

Na kvalitu obrazu sa môžete v tomto prípade spoľahnúť

Televízor je možné ovládať aj cez mobilnú aplikáciu LG TV Plus pre Android a iOS. To pomôže hlavne pri zadávaní textov napr. pri vyhľadaní videí na YouTube. Vyťukávať znaky pomocou diaľkového ovládača je nepohodlné a pomalé.

Skúsenosti s OLED TV od LG na CES 2017

OLED televízor od LG sme obdivovali aj na tohtoročnej výstave CES. LG v modeloch, ktoré prídu na trh niekedy v polovici roka ešte ubralo na hrúbke a nové televízory majú aj o niečo vyšší jas. OLED W je tak úplne tenký po celej ploche a dá sa jednoducho umiestniť na stenu. Televízor potom pôsobí ako obraz na stene. Rozdiel v kvalite obrazu medzi testovaným a pripravovaným modelom však už nie je taký dramatický. Skôr je to o efektnom dizajne a je tu aj nový spôsob ovládania.

Takto sa bude dať umiestniť na stenu pripravovaný OLED od LG

Vyhodnotenie

LG OLED55E6V je prémiový televízor a v rozmere uhlopriečky 55 palcov ide o pomerne drahú záležitosť. Ak chcete naozaj kvalitný obraz, nevšedný dizajn, výnimočnosť a super funkcie, táto cena je adekvátna. LG OLED TV sa dá kúpiť aj so zakriveným displejom, tiež s iným podstavcom a tiež v rozmere uhlopriečky 65 palcov.

Cena: 3799 EUR (napr. v NAY Elektrodom)
Zapožičal: LG Electronics

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.