Internetom koluje jeden z najväčších hoaxov za posledné roky.

V posledných dňoch sa na Facebooku začala zdieľať správa, ktorá hovorí, že ak napíšete do komentára slovo BFF a objaví sa zelená farba, váš účet je chránený. V opačnom prípade by ste si mali zmeniť heslo, lebo váš účet môže niekto hacknúť. Aby vyzerala správa ešte dôveryhodnejšie, zdieľa sa s fotkou Marka Zuckerberga, ktorý je pasovaný do pozície vynálezcu slova BFF.

Je to neuveriteľné, ale tento hoax mal oveľa dlhšiu životnosť, ako sme predpokladali a ľudia aj dnes po húfoch píšu do komentárov slovo BFF. Správu tiež zdieľa čoraz viac stránok na sociálnej sieti. A ako už asi tušíte, BFF nemá s bezpečnosťou vášho účtu nič spoločné a jeho vynálezcom naozaj nie je Zuckerberg, ktorý rieši počas posledných týždňov úplne iné problémy a nemá čas vymýšľať somariny, keď v týchto dňoch vypovedá pred americkým kongresom.

Najnovší hoax pobláznil aj slovenský Facebook

Čo je BFF a ako si naozaj ochrániť Facebook?

BFF je v skutočnosti skratka pre výraz Best Friends Forever, ktorý môžeme vo voľnom preklade preložiť ako „navždy najlepší priatelia„. Jej pôvod nepoznáme, vznikla však v dobe internetu a rozšírila sa spoločne so skratkami ako LOL, ROFL a inými.

Skratka BFF však vyjadruje emócie a preto patrí do malého zoznamu slov, ktoré sa rozhodol Facebook zdôrazniť farebne a pomocou efektov. Samotná sociálna sieť vás o tejto skutočnosti dokonca oboznámi a umožní vám efekty aj vypnúť. Vyskúšajte si to, ďalšie slovo, ktoré je farebne odlíšené, je napr. gratulujem. Pri napísaní slov BFF a gratulujem si tiež môžete všimnúť aj krátku animáciu.

Nie, zelené BFF naozaj nič nehovorí o vašej bezpečnosti. je to len textový efekt

Je teda zrejmé, že bez ohľadu na to, či sa BFF zobrazí na zeleno alebo nie, s bezpečnosťou vášho účtu to nijak nesúvisí. Pokiaľ si chcete účet naozaj zabezpečiť proti hacknutiu, určite si aktivujte verifikáciu v dvoch krokoch. Túto funkciu si môžete zapnúť v Nastaveniach – Zabezpečenie a prihlasovanie – Používať dvojstupňové overenie.

S aktívnou verifikáciou v dvoch krokoch je potrebné potvrdiť prihlásenie v novom zariadení číselným kódom, ktorý vám vygeneruje aplikácia alebo vám príde SMS správou. V praxi to teda znamená, že aj keď niekto bude poznať vaše heslo, bez unikátneho kódu sa na novom zariadení do vášho účtu neprihlási. A pokiaľ máte záujem aj o ďalšie praktické tipy na zvýšenie bezpečnosti vašich používateľských účtov, prečítajte si tento článok.

Chcete si naozaj ochrániť svoj Facebook? Aktivujte si verifikáciu v dvoch krokoch, ktorá výrazne zvýši zabezpečenie vášho účtu

Prečítajte si aj:

Google radí: 5 tipov, ako byť na internete v bezpečí

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit