Facebook v posledných dňoch čelí kríze.

Sociálna sieť rieši škandál. Prevalilo sa totiž, že analytická firma Cambridge Analytica dokázala zneužiť spôsob, akým Facebook zdieľa používateľské dáta s vývojármi aplikácií pre túto sociálnu sieť. Vďaka tomu, že si aplikáciu thisisyourdigitallife spustilo 270 tisíc Američanov, získala Cambridge Analytica prístup k určitým dátam až 50 miliónov používateľov. Používatelia totiž udelili aplikácii prístup nielen k svojim dátam, ale aj k verejne dostupným dátam ich priateľov na sociálnej sieti – pre akademické účely.

Cambridge Analytica však na základe týchto dát vytvorila algoritmus, ktorý na Facebooku cielil vybrané príspevky a správy na určité skupiny používateľov a snažil sa ovplyvniť ich politický názor. Predpokladá sa, že víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách sa zrodilo do veľkej miery aj vďaka tomuto „zneužitiu“ Facebooku. Celý škandál sa prevalil pred niekoľkými dňami, firma Cambridge Analytica sa však spomína aj v súvislosti s možným zmanipulovaním referenda o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii.

Facebook medzičasom síce zareagoval a tvrdí, že zmenil podmienky prístupu k dátam, ktoré získajú vývojári Facebook aplikácií o svojich používateľoch. Internetom však koluje výzva, ktorá vyzýva k zmazaniu profilu na tejto sociálnej sieti. Do výzvy sa najnovšie zapojil aj Brian Acton, spoluzakladateľ komunikačnej aplikácie WhatsApp. Acton ide príkladom a zmazal si vlastný profil. Objavujú sa však aj ďalšie negatívne názory na Facebook. Niektoré z nich tvrdia, že v prípade tohto škandálu nejde o zneužitie volebného práva, ale o zneužitie súkromia používateľov a to je to, čoho by sme sa mali obávať.

Ako pravdepodobne viete, WhatsApp dnes patrí Facebooku, ktorý ho odkúpil za 19 miliárd dolárov. Acton už vo firme nerobí, pred polrokom sa pridal k organizácii Signal Foundation, ktorá dohliada na aplikáciu Signal – tá je alternatívou ku komunikačným aplikáciám ako WhatsApp a dôraz kladie najmä na šifrovanie správ a ochranu súkromia používateľov.

Zdroj: The Guardian, Mashable, The Verge, Twitter, Recode

Prečítajte si aj:

WhatsApp čelí kritike za zdieľanie dát s Facebookom. V Európe to už nebude praktizovať (doplnené)

Prečítajte si aj:

Experience Conference 2018 – Ako sa robia inovácie v Google, IDEO či Airbnb

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit