Dovozcovia batérií do mobilov či notebookov upúšťajú od leteckej prepravy tovaru.

V tomto roku plánujú doviezť až 80% produktov loďami. Pred piatimi rokmi však bola väčšina batérií do mobilných zariadení dovezených do Českej republiky prepravovaná lietadlom. Za premenou v spôsobe transportu akumulátorov stojí sprísnenie pravidiel pre leteckú prepravu, ktorá prináša vyššie náklady aj náročnú agendu.

Medzinárodná asociácia leteckých prepravcov (IATA) sprísnila pravidlá pre prepravu lítiových batérií od roku 2013 už trikrát. Predtým boli akumulátory prepravované ako bežné zásielky, pred piatimi rokmi ale boli preradené do kategórie nebezpečného tovaru. Nové nariadenie sprísnilo dovoz akumulátorov na pasažierskych letoch a obmedzilo tiež množstvo prevážaných batérií v jednom balení.

Presne pred rokom bol zakázaný transport akumulátorov nabitých na viac ako 30% svojej kapacity. Tieto kroky predajcom batérií do mobilných zariadení skomplikovali logistiku a zvýšili náklady na leteckú prepravu. Tá je v súčastnosti až päťkrát drahšia ako námorná.

V dôsledku sprísnených pravidiel dochádza k výraznému obmedzeniu leteckej prepravy batérií do Českej republiky. Preto sa predajcovia rozhodli zmeniť logistickú stratégiu a vo zvýšenej miere začali využívať námornú dopravu. „Kvôli reštrikciám pre leteckú prepravu batérií plánujeme v tomto roku až 80% produktov doviezť od výrobcov k nám na lodiach. Vlani sme pritom dovážali loďou asi 60% tovaru a pred piatimi rokmi sme lodnú dopravu nevyužívali vôbec,“ informoval Radim Tlapák, riaditeľ e-shopu BatteryShop.cz.

Explodujú nekvalitné a poškodené batérie

Prísnejšie pravidlá pre leteckú prepravu batérií boli prijaté z dôvodu zvýšenia bezpečnosti cestujúcich na pasažierskych letoch. Boli totiž registrované prípady, keď akumulátor počas letu explodoval. Napríklad vo februári tohto roka došlo k explózii batérie v slúchadlách priamo pri lete medzi Pekingom a Melbourne. Ženu, ktorá mala slúchadlá okolo krku, akumulátor popálil na tvári a spálil jej vlasy. „Výbuchy akumulátorov v prístrojoch sú celkom ojedinelé. Sú spôsobené použitím nekvalitných batérií, najmä čínskeho pôvodu,“ vyjadril sa k výbuchom batérií Tlapák.

Možnosť explózie počas letu v prípade nekvalitných či nevhodne skladovaných batérií potvrdzujú aj výsledky odborných testov. „Testy preukazujú, že lítium kovové batérie, ktoré nie sú správne odbavené alebo sú poškodené, chybné, nesprávne zabalené či vyrobené, sú náchylné k prehriatiu a samovznieteniu,“ potvrdzuje Helena Budská z Odboru civilného letectva Ministerstva dopravy ČR.

Značky: