Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Tachyum dnes oznámila, že Dr. Kurt Lauk sa stal novým členom jej poradného výboru. Dr. Lauk bol členom správnych rád vo viacerých podnikoch vrátane spoločností Daimler a Audi a takisto poslancom Európskeho parlamentu.

15 rokov bol predsedom nemeckej Hospodárskej rady (Wirtschaftsrat) a zároveň poradcom Angely Merkelovej. Je zakladateľom, prezidentom a majiteľom rodinnej spoločnosti Globe CP GmbH, ktorá pôsobí od roku 2000.

Dr. Lauk do poradného výboru spoločnosti Tachyum prináša cenné znalosti európskych hospodárskych odvetví, výrobcov a dodávateľov, ako aj rozsiahle know-how a skúsenosti týkajúce sa medzinárodných stratégií pri uvádzaní technologických inovácií na trh.

Okrem toho má bohaté skúsenosti s obchodovaním v Európe, najmä z pozície člena správnej rady a riaditeľa celosvetovej divízie komerčných vozidiel spoločnosti Daimler Chrysler (1996 – 1999), ako aj zástupcu výkonného riaditeľa a finančného riaditeľa spoločnosti Audi AG (1989 – 1992).

Dr. Lauk momentálne pôsobí ako nezávislý riaditeľ v dozorných radách spoločností Magna Inc (Toronto) a Fortemedia (Cupertino). Ázijská globálna investičná banka Nomura ho v júli 2018 vymenovala za predsedu poradného výboru pre Nemecko a Rakúsko. Od roku 2000 je členom dozornej rady Medzinárodného inštitútu strategických štúdií v Londýne (IISS). V minulosti zastával pozíciu generálneho riaditeľa v Zinser Textil Machinery GmbH a v rokoch 1978 až 1984 pôsobil ako viceprezident/poradca/partner v Boston Consulting Group a finančný riaditeľ a kontrolór v spoločnosti VEBA AG (dnes E.ON SE).

Dr. Lauk má diplom z Univerzity Ľudovíta Maximiliána v Mníchove, je držiteľom titulu MBA `77 z ekonomickej fakulty Stanfordskej univerzity a doktorátu z politických vied z Univerzity v Kiele. Jeho rozsiahle a rozmanité skúsenosti zahŕňajú aj mandát poslanca v Európskom parlamente (2004 – 2009), kde zároveň pôsobil ako člen Výboru pre hospodárske a menové záležitosti a zastupujúci člen Výboru pre zahraničné veci a bezpečnosť.

„Spoločnosť Tachyum je poctená, že jej poradný výbor obohatil medzinárodne uznávaný odborník v oblasti obchodu a technológií kalibru Dr. Lauka,“ uviedol Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Tachyum.  „Osobne sa teším, že budem s Kurtom priamo spolupracovať a že sa budem môcť spoľahnúť na jeho rady, najmä pokiaľ ide o obchodné stratégie v rámci EÚ a o to, ako môže spoločnosť Tachyum podporiť technologickú suverenitu EÚ.“

„Slovensko dnes vyrába najväčší počet automobilov na jedného obyvateľa na svete. Teším sa na spoluprácu so spoločnosťou Tachyum a dúfam, že Dr. Laukovi sa podarí identifikovať príležitosti na nasadenie procesorov Prodigy v rámci priemyslu 4.0 a automobilového sektora,“ povedal Adrian Vyčítal, ktorý zastupuje hlavného investora spoločnosti Tachyum. „Veríme, že spoločnosť Tachyum zohrá významnú úlohu pri vytváraní inovatívneho ekosystému, ktorý je kľúčovým faktorom v transformácii slovenskej ekonomiky z výrobnej na znalostnú,“ dodal.

Spoločnosť Tachyum pokračuje v dizajne vlajkového produktu s krycím názvom Prodigy – ide o prvý univerzálny procesor na svete. Tento vysokovýkonný procesor s ultranízkou spotrebou ponúka špičkový výkon pre dátové centrá, umelú inteligenciu a vysokovýkonné počítače. Po prechode telekomunikačných sietí na 5G budú procesory Prodigy poháňať technológiu umelej inteligencie v dátových centrách nainštalovaných na telefónnych vysielačoch, ktorá bude podporovať autonómne systémy a inteligentné zariadenia v rámci internetu vecí. Spoločnosť Tachyum budúci rok plánuje vyrobiť sériu 7-nm procesorov a masová produkcia sa začne v roku 2021.

Univerzálny procesorový čip Prodigy od spoločnosti Tachyum je doposiaľ najmenší a najrýchlejší 64-jadrový procesor určený na všeobecné použitie, pričom spotrebuje 10-krát menej energie a jeho cena je 3-krát nižšia. Prodigy priamo umožní výrobu 32-tenzorového exaflopového superpočítača a strojov výkonnejších ako ľudský mozog ešte do roku 2021, čo je oveľa skôr, ako sa v rámci tohto odvetvia očakávalo. Prodigy znižuje celkové ročné náklady na vlastníctvo dátových centier o tri štvrtiny vďaka prevratnej procesorovej architektúre a inteligentnému kompilátoru, vďaka ktorým sa mnohé súčasti hardvéru v bežných procesoroch stanú zbytočnými. Menej tranzistorov a menej (kratších) drôtikov vďaka menšiemu a jednoduchšiemu jadru znamená, že Prodigy ponúkne oveľa vyššiu rýchlosť a energetickú efektívnosť.

Značky: