Posunúť mobilnú fotografiu na vyššiu úroveň nie je také zložité, ak by sa mohlo zdať. Existujú totiž rôzne zariadenia, s ktorými vytvoríte pre oko zaujímavejšie fotografie a nepochybne aj videá. Treba však vedieť, aké si vybrať, aby ste neboli v konečnom dôsledku sklamaní.

A od toho sme tu my. Dlhodobo testujeme súpravu, podľa výrobcu, profesionálnych objektívov pre smartfóny – DreamGrip VISIO PRO. Súprava je bohatá na príslušenstvo a všetky zariadenia sú dobre chránené odolným puzdrom. Základom sú tri druhy objektívov s krytmi a kliešte, na ktoré sa objektívy nasádzajú. Napokon nechýba ani čistiaca kefka a vrecúška z mikrovlákna.

Objektívy sú kvalitne spracované, ich telo je hliníkové a optické šošovky sú pokryté viacvrstvovou antireflexnou vrstvou. Obe strany, optický vstup i výstup sú počas prenášania chránené plastovými krytmi. Montáž na smartfón je jednoduchá – stačí dať dole kryty, objektív naskrutkovať na držiak (kliešte) a nasadiť. Treba dbať na to, aby bol držiak, resp. prídavný objektív nasadený na optiku smartfónu čo najpresnejšie. V opačnom prípade to nebude mať požadovaný efekt a fotografiu to znehodnotí.

A presne v tomto bode nastáva otázka, či sú tieto objektívy naozaj tak dobré, ako ich výrobca prezentuje. Povedzme, že sú, ale záleží aj od toho, s akým smartfónom ich budete kombinovať. To je 50% úspechu. Sú síce univerzálne, ale nie na každý smartfón sadnú dobre. Ak si tieto dva elementy nesadnú, tak budú mať snímky viac rozmazané kraje, čo nie je úplne vyhovujúci stav. Univerzálne riešenia totiž majú svoje obmedzenia, s ktorými treba počítať. A táto súprava ich má tiež.

Najviac to poznať pri používaní širokouhlého objektívu. Výsledné fotografie majú výraznejšie neostré kraje. Niekedy to môže vyhovovať, ale ak chcete mať ostrú celú fotografiu, tak to  nebude ideálnym riešením. Veľa záleží od presného osadenia, ale aj od samotného zariadenia. V kombinácii s iPhone 8 Plus boli kraje viac neostré, ako napr. v kombinácii s iPhone X. Samsung S9+ mal rovnaký problém s viac neostrými krajmi. Ak sa na to nebudete zameriavať, pričom vás zaujíma iba ostrý stred, tak to bude v poriadku. Širokouhlý objektív ponúka širší uhol záberu až o 40%, čo je poznať. (EFL-16mm / 1×0.6). K výsledným fotografiám nemáme extra námietky, ale treba počítať aj s tým, že hĺbka ostrosti nebude taká, ako bez objektívu. Farebné podanie je v poriadku.

Druhým, v našom prípade menej používaným objektívom je teleobjektív. Zároveň je aj najväčší. Tento model má totožný problém s rozmazanými krajmi, ako širokouhlý. Teleobjektív ponúka 2-násobné optické priblíženie, čo je využiteľné najmä v prípade tvorby portrétov, kedy sa pozadie viac rozmazáva. Využiteľný je však aj v iných prípadoch tvorby fotografií. My sme mu bližšie využitie nenašli (pre naše potreby). Niekomu môže dávať zmysel ako ďalekohľad. Ak ho použijete v kombinácii so smartfónom, ktorý disponuje teleobjektívom, tak môžete získať až 4-násobné optické priblíženie snímaného objektu, a to je už na pomery smartfónu zaujímavé. (EFL-65mm / 1×2). Má význam mať tento objektív po ruke, ale viete ako to je, keď by ste ho naozaj využili, vtedy ho mať nebudete :).

Posledným v súprave je makro objektív, ktorý nám robil najväčšiu radosť. Je úžasné vidieť veci z takejto perspektívy, ktorá vám odhalí všetky detaily. A tie sú naozaj zaujímavé! Potrebujete (alebo chcete) preskúmať chrobáka, mincu alebo si pozrieť podrobnú štruktúru dreva? To všetko môžete. Makro objektív nás prekvapil výbornou kvalitou optiky a v tomto prípade je irelevantné riešiť rozmazané kraje. Všetká pozornosť sa sústreďuje na zachytený detail. Tento objektív ponúka 10 násobné zväčšenie (macro 1×10), čo je v prípade mobilnej fotografie tak akurát. Samozrejmosťou je pevná vzdialenosť zaostrenia. Objekt do max. 2,5 cm je zaostrený, záleží však od podmienok. Všetko nad vzdialenosť 2,5 cm je rozostrené. Naozaj výborný objektív, ktorý vás nepriamo núti objavovať a byť zvedavými. V balení nájdete aj násadu/clonu, ktorá môže slúžiť ako opora pri fotografovaní.

„Všetky tri objektívy sú kombinovateľné so špeciálnym držiakom pre smartfóny, ktorý patrí medzi tie najlepšie, aké sme kedy testovali. Samozrejme, nie najkompaktnejšie! Recenziu – DREAMGRIP EVOLUTION MOJO nájdete > TU.“

Trojica objektívov DreamGrip VISIO PRO je výborným riešením pre menej náročných používateľov, ktorí s takýmito zariadeniami začínajú. Výhodou je hlavne pomer kvalita/cena. Lacnejšie čínske objektívy neskúšajte, skutočne sú to iba vyhodené peniaze. Ak však chcete TOP kvalitu, tak odporúčame siahnuť po objektívoch značiek ako – Moment, ŌLLOCLIP alebo ZEISS. Tieto objektívy sú zväčša dostupné aj na konkrétne modely zariadení, čo je výhodou, uľahčuje to manipuláciu, ale tým podstatným je výsledná kvalita fotografií a videí. Treba však počítať aj s vyššou cenou.

Zariadenie zapožičala spoločnosť: www.cool-mania.eu

Cena: 59 Eur

Prečítajte si aj:

DREAMGRIP: Skvelá zostava (nielen) na natáčanie videa so smartfónom

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE