Natáčanie videa so smartfónom je úplne bežnou záležitosťou pre milióny ľudí. Ale ak má byť výsledné video na vyššej úrovni, tak budete potrebovať dobrý držiak a kvalitné príslušenstvo. A to všetko DREAMGRIP EVOLUTION MOJO ponúka!

DREAMGRIP je spoločnosť, ktorá vyrába rôzne fotografické príslušenstvo pre mobilné telefóny a z časti aj klasické fotoaparáty. Nás zaujala zostava – EVOLUTION MOJO (ďalej „grip“), ktorá ponúka všetky podstatné prvky na tvorbu videa so smartfónom v rôznych podmienkach. Hneď po vybalení bolo poznať, že ide o kvalitnejší produkt, ktorý niečo vydrží, a tak sme sa ihneď pustili do testovania. Mobilná fotografia/video patrí medzi naše obľúbené disciplíny.

Základ zostavy pozostáva z dvoch rukovätí, ktoré majú v spodnej časti ¼ závit. Vrchná časť obsahuje rovnaký závit a 3 zarážky, vďaka ktorým sa dá rukoväť polohovať podľa potreby. Taktiež je tu výklenok s hliníkovou koľajnicou na uchytenie rôzneho príslušenstva (svetiel, mikrofónu a pod.). Ďalšou časťou sú hliníkové koľajnice, ktoré tieto dve rukoväte spájajú do jedného celku – gripu.

Koľajnice sú pevné a v strede majú drážku, aby k nim bolo možné pripevniť ďalšie príslušenstvo. Medzi koľajnice sa vkladá plne nastaviteľný držiak slnečnej clony, filtrov a objektívov. Okrem toho je možné samotný grip použiť aj s klasickým fotoaparátom/kamerou alebo zrkadlovkou (nie s veľkým profesionálnymi zariadeniami). Taktiež môžete grip používať aj v kombinácii so statívom.

Držiak má jednoduché nastavenie pomocou skrutiek a 3 druhy jemných závitov (17 mm / 37 mm / 52 mm) na rôzne clony, filtre a objektívy. Vďaka tomu sem pripevníte nie len dodávané filtre a clony, ale aj rôzne objektívy od DREAMGRIP alebo napr. ZEISS. V balení nájdete aj základnú zostavu clôn a filtrov. Clony sú dvoj-závitové (37 – 52 mm / 52 – 52 mm), nakoľko slúžia aj ako držiaky filtrov.

Filtre sú k dispozícii dva: 52 mm CPL a 52 mm ND2. CPL je cirkulárny polarizačný filter, ktorý pomáha znížiť nežiaduce odrazy a odlesky tým, že filtruje svetlo, ktoré bolo polarizované vďaka odrazu z lesklých nekovových plôch (napr. od skla). ND (Neutral Density) je neutrálne šedý filter, ktorého použitím zámerne odfiltrujete prebytočné svetlo pri exponovaní fotografie bez toho, aby došlo k farebnému posunu.

Následne sú v balení dva nastaviteľné plastové držiaky pre smartfón (do veľkosti iPhone 8 Plus a pod.) alebo rôzne iné príslušenstvo. Držiaky majú dva ¼ závity, jeden v spodnej časti a druhý v zadnej časti. To sa zíde v prípade montáže ďalších prvkov. Celá konštrukcia, ako aj držiaky sa spájajú ¼ skrutkami (všetky skrutky majú aj ¼ vnútorný závit), ktorých je v balení dostatok. Obrovskou výhodou tohoto gripu je modularita, použijete iba to, čo aktuálne potrebujete a dokážete si z neho vyskladať ideálne zariadenie, ktoré bude vyhovovať vašim potrebám. My sme si naňho zvykli okamžite, nakoľko je to jeden z mála gripov, ktorý je kvalitný a konštrukčne premyslený.

Zostava môže mať rôzne podoby – môžete mať vložený smartfón, nainštalovanú veľkú clonu s CPL filtrom, na vrchnej koľajnici mikrofón a v druhom držiaku powerbanku, ktorá bude napojená na telefón. Na koľajniciach rukovätí môžu byť svetlá z balenia, aby bola scéna dostatočne presvetlená a výsledné zábery dokonalé. Nie je tajomstvom, že pomocou smartfónu vzniklo už aj niekoľko veľkých filmov, pričom bolo vždy použité nejaké príslušenstvo. Ďalšou výhodou gripu je, že si môžete neustále dokupovať príslušenstvo podľa potreby, aj od iných výrobcov, pričom ho na DREAMGRIP vždy nejakým spôsobom pripevníte. Skrátka, skvelé zariadenie, ktoré vám môžeme iba odporučiť.

Ešte pár poznatkov: 1. rukoväte sú pogumované a dobre sadnú aj do väčších rúk. 2.použiť ich môžete aj samostatne, napr. s držiakom na smartfón. 3.do gripusa vojde aj väčšina bežných a kompaktných fotoaparátov/kamier.4.ak do zloženého gripu, s držiakom na clony a filtre, vložíte väčší smartfón, napr. iPhone 8 Plus, môžete mať problém ho pohodlne držať, a tiež do neho zapojiť mikrofón s redukciou. Dá sa to však nastaviť, chce to iba skúšať a nájsť tú správnu polohu, my sme ju našli.

EVOLUTION MOJO je rozšírené balenie, ktoré obsahuje okrem základného gripu a príslušenstva aj dve LED svetlá a mikrofón. S týmito doplnkami získate kompletné príslušenstvo na natáčanie videa alebo tvorbu zaujímavých fotografií so smartfónom. Pripomienku máme iba k mikrofónu s penovou ochranou proti vetru. Ten je pri natáčaní v silnejšom vetre takmer nepoužiteľný. Túto súčasť odporúčame nahradiť kvalitným mikrofónom, napr. od RØDE.

Externé svetlá majú 36 LED diód (každé) a zabudovaný stmievač s možnosť regulovania jasu v rozmedzí 10 až 100%. Každé svetlo disponuje vymeniteľnou batériou s kapacitou 900 mAh a možnosťou nabíjania priamo vo svetle. Kapacita batérie by mala udržať 100% výkonu počas 60 minút. Takto dlho sme ich v kuse zapnuté nemali, ale počas 30 – 40 minút používania sme nepostrehli žiadny pokles svietivosti. Svetlá s reguláciou jasu sú výborným pomocníkom v rôznych situáciách. Určite viete, že správne svetlo je pri natáčaní a fotografovaní veľmi dôležité.

Mikrofón je bežný pasívny (kondenzátorový – smerový) s 3,5 mm audio konektorom. Funguje s rôznymi zariadeniami, vrátane iOS zariadení, ktoré potrebujú redukciu z lightning na 3,5 mm audio. K mikrofónu prislúcha aj penová ochrana proti vetru. Výrobca hovorí o kvalitnom mikrofóne, čo úplne nepopierame, ale radšej používame mikrofóny RØDE. Tento mikrofón síce pracuje dobre, výsledný zvuk je relatívne čistý, ale akonáhle v exteriéri zafúka vietor, tak je zvuk nepoužiteľný. Penová ochrana proti vetru nezaberá. V interiéri s ním nebudete mať problém – akčný rádius je 1 až 3 metre.

DREAMGRIP EVOLUTION MOJO: Obsah balenia

  • DREAM GRIP konštrukcia
  • Nastaviteľný popruh
  • Inštalačné skrutky (3 typy)
  • CPL Filter 52 mm CPL w/pp ochranná taška
  • ND2 filter 52 mm ND2 w/pp ochranná taška
  • 37-52 slnečná clona na optiku
  • PVC fólia absorbujúca svetlo
  • 1/8 štandardné skrutky z nehrdzavej ocele
  • 1/8 štandardné skrutky a silikónové tesnenie
  • 1/4“ závit
  • 1/4“ dvojitý závit s dvomi silikónovými tesneniami
  • Doplnkový držiak
  • 2 externé LED svetlá + 2 nabíjateľné batérie (900 mAh)
  • Napájací kábel USB
  • Mikrofón s ochranou proti vetru a 3,5mm konektorom
  • Držiak na mikrofón

Zapožičal: www.cool-mania.eu

Cena: 139 Eur

Prečítajte si aj:

RØDE VideoMic Me-L: Mikrofón pre iOS zariadenia s lightning konektorom

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE