Drony sú pomerne obľúbené u filmárov, lebo umožňujú veľmi efektné zábery. Dnes ide už naozaj o lietajúce kamery a príklad DJI Mavic 3 to len potvrdzuje.

Testovali sme základnú výbavu, s dronom sme lietali v okolí nášho hlavného mesta. V našom videu nájdete aj porovnanie záberov z drona DJI Magic 2 Air, ktorého v redakcii používame systematicky.

Hlavná kamera od ikonického výrobcu

DJI vybavil tohto droma CMOS kamerou veľkosti 4/3 a to od legendárneho švédskeho výrobcu Hasselblad. V skutočnosti sú v tomto drone kamery až dve, teraz hovoríme o tej hlavnej s označením Hasselblad L2D-20c. Jej rozlíšenie je 5,1 K a natáča aj do formátu Apple ProRes (pre verziu Mavic 3 Cine). Dron je vybavený systémom 8 kamier tak, aby sa bezpečne vyhol prekážkam počas letu. Pohodlne sa s ním lieta, má perfektnú stabilizáciu.

DJI Mavic 3Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI Mavic 3 a hlavná kamera Hasselblad

Kultová značka Hasselblad navrhla leteckú kameru L2D-20c práve pre tento dron. Potvrdzujeme, že snímaný obraz je vo vysokej kvalite so živými farbami a širokým dynamických rozsahom. Je to 20 MPx kamera s meniteľnou clonou od f/2.8 po f/11 a ekvivalentná ohnisková vzdialenosť je 24 mm. Natáčali sme do 10-bitového farebného formátu D-Log.

Ale aj telekamera

Druhou kamerou je telekamera s 28-násobným hybridným zoomom a clonou f/4.4. Pomocou ovládania môžete zoom meniť, čo je veľmi pôsobivé pi natáčaní leteckých záberov. Prepnutie na telekameru sa realizuje zmenou režimu na tzv. Explore.

DJI Mavic 3Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI Mavic 3 a systém dvoch kamier

Len tak nenabúra

K bezpečnosti letu prispel okrem systému s 8 kamerami aj vylepšený algoritmus návratu domov. Ak by drona stratil spojenie, vždy sa bezpečne vráti na miesto, odkiaľ vyletel (pokiaľ je schopný letu). Kapacitu batérie na let späť domov si vždy odloží. Overili sme si, že s týmto dronom môžete bezpečne lietať aj v lese, dokáže sa vyhnúť stromom. A pritom nahrá stabilné video aj za silného vetra.

DJI Mavic 3Zdroj: TOUCHIT.sk
Systém 8 kamier na vyhýbanie sa prekážkam v prípade DJI Mavic 3

Letí dlhšie a ďalej

Nová batéria a systém pohonu umožňuje predĺženú dobu let na 46 minút. Prijímač a vysielač fungujú v otvorenom teréne do vzdialenosti až 15 km. Do diaľkového ovládania a pripojeného telefónu sa prenáša obraz v rozlíšení FullHD s opakovacou frekvenciou 60 Hz. Z drona sa dajú rýchlo prenášať zábery pomocou Wi-Fi 6.

Ďalšia výbava

Batéria s kapacitou 5000 mAh sa nabíja pomocou univerzálneho nabíjača s USB-C portom, Rovnako sa nabíja aj diaľkové ovládanie. Zábery sa natáčajú na microSD kartu alebo do vnútornej pamäti v drone.

DJI Mavic 3Zdroj: TOUCHIT.sk
V zadnej časti je batéria so signalizáciou zostávajúcej kapacity

Súčasťou dodávky je tentoraz aj ochrana kamery a vrtulí počas transportu. Kúpiť si môžete prenosnú brašnu, ND filtra (to určite treba) a tiež pokročilé diaľkové ovládanie DJI RC Pro s vlastným 1000 nitovým displejom.

Ceny ako pre profesionálov

Cena je dosť vysoká, je to až 2099 eur, ale treba uvážiť Hasselblad kameru, výborný obraz, možnosť zoomovania a stabilný ako aj bezpečný let. Pre profesionála, ktorý potrebuje takéto typy záberov to dáva význam.

Combo balenie s troma batériami, ich kombinovaným nabíjačom, prenosnou brašnou a ND filtrami (ND 4/6/16/32) je v cene 2799 eur. DJI Mavic 3 Cine Premium Combo s podporou formátu Apple ProRes 422 HQ a zabudovaným 1 TB SSD diskom ale aj diaľkovým ovládaním DJI RC Pro je v cene 4799 eur.

Zapožičal: XTREME.sk

Zdroje: vlastné, DJI

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.